Tranum Klitplantage
© Tranum Klitplantage / Naturstyrelsen

Syv danske naturperler, du formentlig ikke kender

Lad dig overraske af de imponerende og vidt forskellige naturområder - fra klitplantager over istidslandskaber til en 33 meter høj klint.

Begiv dig ud i det danske sommerland og oplev nogle af de skjulte perler, landet har at byde på.

Vi har samlet syv imponerende naturområder, som ikke alle kender. De er nemlig ikke blandt de mest omtalte her i landet, og det er en skam, for de har masser at byde på og er alle en del af Margueritruten.

Nordjylland

Tranum Klitplantage
Tranum Klitplantage byder både på store, åbne naturområder med imponerende vidder, tætbevoksede skovområder samt søer, moser og alt derimellem.

Plantagen blev i 2021 udvalgt som nationalpark, og det betyder bl.a. at der fremover vil være et særligt fokus på biodiversiteten i området.

Læs mere om den imponerende, nordjyske seværdighed her.

Blåbjerg Klitplantage

Blåbjerg Klitplantage

© Destination Vesterhavet, VisitWestDenmark

Vestjylland

Nymindegab og Blåbjerg Klitplantage
Nymindegab og Blåbjerg Klitplantage ligger i det naturskønne område mellem Skallingen og Ringkøbing Fjord - et område, som i høj grad er skabt og formet af havet og vestenvinden.

På Blåbjerg Klitplantage finder man blandt andet Blåbjerg, som plantagen har navn efter. Toppen af Blåbjerg ligger 64 meter over havets overflade, hvilket gør det til Danmarks højest beliggende klit. Herfra har man den fineste udsigt over det sydvestlige Jylland.

Området har tilmed optimale betingelser for kronvildt og huser en af Danmarks største bestande af krondyr. Læs meget mere her.

Aabenraaskovene

Aabenraaskovene

© Naturstyrelsen

Sønderjylland

Aabenraaskovene
Den sønderjyske by Aabenraa er nærmest omringet af store, grønne skove, som giver rig mulighed for at opleve forskelligartede naturområder.

Mod nordøst ligger for eksempel Jørgensgård Skov, hvor træerne vokser helt ned til den fine strand ved Aabenraa Fjord. Rise Skov, som også er en del af Aabenraaskovene, er derimod meget bakket og byder på både sø, ådal, enge og fritvoksende skovområder.

Et meget idyllisk område, som bestemt er et besøg værd. Læs mere her.

Voderup-klint, Ærø

Voderup-klint, Ærø

© DANIEL VILLADSEN/VISITÆRØ

Fyn og øerne

Voderup-klint, Ærø
Den 33 meter høje Voderup Klint er skabt af skredskrænter og strækker sig over en to kilometer lang kystlinje.

De store landskabsblokke er gennem tiden skredet, så det danner tre bemærkelsesværdige, store trappetrin, som er med til at gøre området ganske særligt.

Området ligger tæt på den idylliske badeby-stemning i Egehovedskov ved Marstal, som er perfekt til en sommerferieudflugt samt Lille Rise Skov, hvor man har en smuk udsigt over havet.

Læs mere om området her.

LÆS OGSÅ

Ulkerup Skov

Ulkerup Skov

© Naturstyrelsen

Sjælland/Odsherred

Ulkerup Overdrev og Landsby
Ulkerup Overdrev er et stort naturområde, hvor man man blandt andet kan støde på resterne fra en gammel skovlandsby, som stammer helt tilbage fra 1300-tallet.

Hvis du vil have den fulde fornemmelse af, hvordan den gamle skovlandsby oprindeligt så ud, kan du besøge udstillingshuset i området, hvor en miniature-udgave af landsbyen er fremstillet.

Du kan også lægge din vej forbi skovens ældste træ: en 400-500 år gammel Teglværkseg.

Læs mere om det historiske naturområde her.

Tystrup Sø

Tystrup Sø

© Naturstyrelsen

Sydsjælland

Tystrup-Bavelse
Tystrup-Bavelse byder på et imponerende istidslandskab med bakker, skov, søer og Sjællands største å, Suså.

Området er Sjællands bud på de populære Silkeborgsøer, og her kan du ro i kano på Susåen, vandre skovene tynde, bade i Tystrup Sø eller bare nyde den fredfyldte natur.

Læs mere om det særprægede naturområde her.

Gravhøje

Gravhøje

© Naturstyrelsen

Falster

Halskov Vænge
Gå på opdagelse blandt de mange og tætbeliggende stendysser og gravhøje, som dækker Halskov Vænge på Østfalster. Området byder på hele seks langdysser og 72 gravhøje, som du kan blive endnu klogere på i områdets udstillingshus, hvor man kan se, hvordan gravene ser ud indvendigt.

I området ligger også Ulslev Strand, som er en perfekt badestrand.

Læs mere om Falsters perle her.