Det nye noma – design, arkitektur og mad i verdensklasse
Restaurant noma åbnede for få uger siden, men er allerede talk of town i København, New York og Los Angeles. BO BEDRE har været til middag på det nye noma, hvor menuen blandt andet stod på torskehoved og myrepesto.
© BO BEDRE
Mad, drikke, design og arkitektur på noma
Alt smagte fremragende, så her kunne en reportage fra noma sagtens stoppe, men der er al mulig grund til at sætte lidt flere ord på en oplevelse, hvor mad, drikke, design og arkitektur bliver løftet op på en niveau, som er helt enestående.
Restaurant noma åbnede for få uger siden, men er allerede talk of town i København, New York og Los Angeles. Hvor den førende avis i sidstnævnte har skrevet, at det nye noma får det gamle til at ligne et skolekøkken. Og så er noma endda ikke færdigbygget. BIG Bjarke Ingels Group står bag bygningerne, som når de er færdige består af otte – lige fra laboratorier til restaurant og drivhuse.
Nomas indretning
På sådan en forårsaften, hvor snefald drillende ikke vil slippe sit tag i området her kun en stenkast fra Christania, beholder man skoene på, når man højlydt bliver budt velkommen af de over 60(!) kokke, der skal stå for servicen i aften.
Men som indretningsarkitekt David Thulstrup forklarer det, er der kælet så meget for gulvenes overflader at man kan sagtens kunne gå rundt uden sko på de fint pudsede Dinesen-gulve eller de utrolig smukke terrazzogulve, der afgrænser køkkenets område.
Moodboard over noma
Han har med sit team stået for indretningen og bør være stolt. De virkelig håndplukkede materialer mikses af mursten fra Petersen Tegl – rødbrune i kokkenes forskellige køkkener og hvide i loungen, hvor man tænker, hvor flotte parcelhusenes murstensvægge fra 1970'erne faktisk var og er.
Egetræ, skind, udsøgte håndlavede stole og borde fra Brdr. Krüger designet af David Thulstrup, keramik, mundblæste glas, bestik i horn, træ og porcelæn osv.
Alt tegnet og skabt kun til dette sted. En afgørende faktor for enhver spiseoplevelse er, hvor god akustikken er. Her til ug, for det er der arbejdet intenst med.
Havet er temaet for menuen
Temaet for nomas første sæson er havet, og det er man ikke i tvivl om, når første servering er en suppe på havsnegle, som man drikker direkte fra et stort sneglehus.
Venusmuslinger
Og så går det slag i slag – hvor venusmuslinger serveret på samme er utrolig delikate og frækt sat sammen med noget saltkaramelmousse i nogle af skallerne.
Søstjerner og vandmænd
Køkkenet har det seneste halve år eksperimenteret med havets dyr, men har indtil videre måttet give op over for søstjerner og vandmænd, så den søstjerne der serveres, er i virkeligheden ørredrogn formet som en søstjerne.
Den vandmand, der kommer ind på et stykke smukt keramik kun ligner, men er gelé lavet af blæksprutte med tang som garniture.