Ditte Haue

Mine sommerfavoritter med tv-vært Ditte Haue

Det vigtigste i ferien er at være sammen med dem, man holder af, spise god mad og lade roen tage overhånd. Og så er der lige det der fantastiske bageri på Sjællands Odde, som Ditte Haue altid skal besøge. Nyhedsværten deler ud af sine sommerfavoritter.

Der er fart på hverdagen for Ditte Haue, der til daglig er nyhedsjournalist på TV2 Nyhederne. Sommerferien skal derfor bruges på at være sammen med familien og nyde god mad i store mængder i hendes hyggelige, lille sommerhus på Sjællands Odde. Den tidligere Sporløs- og Aftenshowet-vært deler ud af sine sommerfavoritter.

Hvor slapper du bedst af om sommeren?

Jeg er kommet på Sjællands Odde siden, jeg var barn. Min moster havde sommerhus ud til Sejerøbugten, og selvom det var mikroskopisk lille, har det været med til at danne rammen om, hvad jeg tænker som sommer: Tæt samvær med familien.

For mig er et sommerhus et sted, hvor der gælder andre vilkår og regler end i hverdagen. Så da jeg for otte år siden købte sommerhus på netop Odden, var det ud fra den filosofi.

I mit lillebitte sommerhus på 29 kvadratmeter er der derfor kun udebad, men op til otte sengepladser. Der er kun én gryde, én pande, et gammelt komfur, og en ovn, der bager dårligere end de fleste, men som vi alligevel bager årets bedste boller i, fordi vi har tiden og overskuddet.

For mig er det ikke rigtig sommer uden…

Ferierne er virkelig den tid, hvor man kan genvinde meget af det tabte i sine relationer, synes jeg. Min mor, lillebror og jeg har fx altid uden undtagelse holdt mindst én uges ferie sammen. De dage er så sindssygt vigtige for resten af året, hvor det nogle gange godt kan gå lidt stærkt, og man bare ses et par timer hist eller taler hurtigt sammen pist. Det der med at starte en samtale og så kunne forsætte den dagen efter. Eller dagen efter igen, når man lige har tænkt lidt mere over det. Fordi det har man nemlig tid til. Det er noget af det vigtigste ved en sommerferie.

Hvor finder du det bedste sommermåltid - og hvad er det?

Jeg elsker at bruge tid i køkkenet i min ferie. De optimale dage er dem, hvor der står en dej i køleskabet og langtidshæver, en gryde fyldt med hummerskaller, der simrer, og en vask fyldt med bær og frugt, der er klar til at blive syltet.

Der skal gerne være rigeligt med jomfruhummere fra skipper Karsten i havnebyen, rå mængder af sæsonens frugt og grønt fra verdens bedste Kung på Birkemosegaard og så masser af kager og rugbrød fra dygtige Louise, der tryller med ovnen i Tir Bageri på Gnibenvej. Og så venner, naboer og familie, der kommer i en lind strøm og fortærer det hele.

Kalvebod Brygge

Bølgen på Kalvebod Brygge i Københavns havn.

© Copenhagen Media Centre / Mathias Brandt

Hvilket sted i Danmark synes du, at alle burde kende?

Havnebadene i København, Odense, Aalborg og Aarhus. Det, at vi i Danmark, midt i vores største byer, kan springe i rent, friskt vand er en luksus, som man dels bør kende, dels bør unde sig selv i ny og næ. Og så er det til og med gratis.

Jeg har boet på Islands Brygge i snart 15 år og skal flytte til efteråret, og tanken om ikke at have et havnebad i baghaven næste sommer er næsten ubærlig. Så afsted, hvis du ikke allerede har været der! Gør det gerne om morgenen, hvor der er sådan en helt særligt ro. Midt i storbyen.

Ditte Haues sommerhus

Sommerhuset i Sjællands Odde er den perfekte ramme for ferien og hygge med familien.

© Privat foto / Ditte Haue

Hvad er dit bedste tip til at redde sommerstemningen?

Sig pyt. Også gerne flere gange om dagen. Pyt til regnvejr. Pyt til is på trøjen. Pyt til alle de planer, det gik vasken. Og den sommerkjole, man stadig ikke kan passe. Intet må være så vigtigt i ferien, at det får lov at overskygge det vigtigste; at vi er sammen.