© Melsted Badehotel

17 grunde til at du skal holde ferie i Danmark

Der er et yndigt land! Bliv hjemme i år for der er altså masser af oplevelser for både børn og voksne, hvor end man befinder sig. Vi har lavet en lille guide med en række ting, som vi absolut vil anbefale, hvis du ikke skal rejse i år.

1. Danske badehoteller

© Bo Nielsen

Når nu alle danskere for alvor har fået stiftet bekendtskab med 'Badehotellet' i fjernsynet, så skal vi undelyneme også ud og opleve det selv - og der er mange gode at vælge i mellem. På Visitdenmark kan du finde en opdateret liste over badehoteller i Danmark.

Læs også: Det danske badehotel - Københavnerens sundhedstrip for 100 år siden

Billedcredit: Bo Nielsen / via flickr

2. Koldskål

© istockphoto

Sommerdesserten som vi kollektivt har kåret til den uofficielle yndlingsret blandt alle danskere lige så snart, klokken slår solskin. Hvis vi lige skal forholde os til, hvad det egentlig er, så snakker vi altså om kærnemælk med smattede småkager.. Men ja ja, der er jo vanilje og citron i. Og man kan lave det selv. Og det ER jo så hyggeligt! Desuden har vi hørt rygter om gamle farmødre, der pisker flødeskum i. Se, nu snakker vi!

3. Ingen tysk motorvej

© istockphoto

Ingen drømmer om at sidde i kø på den tyske motorvej med bilen fyldt til randen og to skrigende børn på bagsædet, som kan nå at blive helt fremmedgjorte for dig, inden I når frem til Gardersøen.

4. De danske kyster

© istockphoto

Danmark har noget i nærheden af de smukkeste strande i verden. Det synes vi i hvert fald selv! Skønne er de, og der er mange af dem, så hvis du af principielle eller økonomiske årsager ikke kan tage til Mexico, er Rørvig strand en udmærket afløser. Så kan I passende tage en frokost på Lyngkroen, som altså bare var lidt bedre før de malede bygningen grå til fordel for rød og alt det moderne pjat..

5. Ingen Lollo & Bernie

© Spies Rejser

Charterrejser er ikke, hvad de har været. Simon Spies ville nok vende sig i graven, hvis han kendte til det (yderst populære) Lollo & Bernie-koncept, som for alvor sætter dine børns ferieoplevelse over styr. Samtidig skal vi ikke lægge skjul på, at det åbner op for lidt reel afslapning for forældrene, hvis man får muligheden for at parkere ungerne i Lollo & Bernie-klubben sammen med alle de svenske børn.

6. That calls for a Carlsberg!

© istockphoto

"Probably the best beer in town" er sloganet hos den danske ølproducent, og for danskerne er probably incitament nok til ikke at drikke andet.

7. Skagen

© istockphoto

Skagen er skøn! Måske lige med undtagelse af i uge 29, hvor visse TV2-dokumentarer har understreget, at man på ingen måde er velkommen, hvis årsindkomsten lander under en million. Tag en tur med Sandormen eller tving din bedre halvdel med ind på Skagens Museum, hvor du kan flotte dig med din unødvendigt brede viden om P.S. Krøyer og familien Ancher. Her kan du eventuelt sætte personalet på prøve ved indtrængende at spørge efter Hip Hip Hurra, selvom du er udmærket godt klar over, at det hænger i Göteborg.

8. Dronning Louises Bro

© Lasse Leth

Af en eller anden uforklarlig årsag er Dronning Louises Bro stedet, hvor enhver københavner placerer sig med et par obligatoriske Ray Bans og en glutenfri, speltfri, friskpresset, økologisk, fairtrade, håndlavet, hjemmestøbt, naturligt nedbrydelig, vintage, kulturelt approprierende, koffeinfri latte.
Billedcredit: Lasse Leth / via Flickr

9. Enorme isvafler

© istockphoto

Vaffel er noget, vi er gode til! Og jo større desto bedre. Vi har blandt andet hørt, at man kan købe en is til intet mindre end 150 kroner i Roskilde Havn, hvis det var noget? Flere steder i Danmark er den allerstørste vist også gratis, hvis du altså kan spise den. Men så taler vi også om noget der ligner 15 kugler is med det hele. Bevares, det er vel ferie?

10. Festivalsstemning

© istockphoto

Danmark har adskillige gode festivaler, og det hele behøver ikke at være ensbetydende med for mange øl på Roskilde (selvom det selvfølgelig også er godt!). Man kan tage til en sofistikeret jazzfestival i København såvel som i Aarhus, man kan vælge Tinderbox, Grøn Koncert, Vig Festival, Langelandsfestival, Fanø Free Folk Festival og Stella Polaris. Ja, du kan sågar tage til Danmarks Grimmeste Festival i slutningen af juli.

11. De danske slotte

© Pavel Titov

Der er mange fantastiske slotte, man kan vælge at besøge, hvis man er vild med kongerækker, Saxo Grammaticus og nederlandsk renæssancestil. Tag fx et smut forbi Frederiksborg Slot for at genopleve Christian 4.s storhedstid, eller besøg slot og fæstningsanlægget, Kronborg, i Helsingør, som er på UNESCOs Verdensarvsliste. Her kan du enten besøge Holger nede i kælderen eller lege Hamlet på gangene.

Billedcredit: Pavel Titov / via Flickr

12. Nyhavn

© istockphoto

Selvom Nyhavn ganske rigtigt ligger i København, så fortjener havnen et punkt for sig selv. Med de farverige huse fra det 17. og 18. århundrede er det som at vandre tilbage gennem historien. Man kan fx stoppe op ved nr. 67, hvor forfatter Hans Christian Andersen boede fra 1845 til 1864, da han trods alt ikke kunne formå at få fedtet sig ind i den kongelige residens.

13. De små gader

© Nigel Swales

De små byer og gader er noget af det mest romantiske, landet har at byde på, og de er at finde overalt. Man skal bare bevæge sig væk fra hovedgaderne og pludselig står du i det rigtige Danmark. Hvis det altså betyder huse med hoveddøre, du ikke skal være højere end 1.79 for at komme igennem, en F-mærket isolering og mågestel på væggene.

Billedcredit: Nigel Swales / via Flickr

14. De små øer

© istockphoto

Selvom de fleste vælger Bornholm, Samsø eller Læsø, så skal man ikke glemme de allermindste øer. Derfor skal du overveje, om familien ikke lige skal tage et smut forbi Omø eller Ærø for at opleve, hvordan sammenholdet fungerer, når der kun er 168 beboere på en hel ø.

15. Arkitekturen

© istockphoto

Vi har Bjarke Ingels, men der er også så meget andet. Brug Arken i Ishøj som en fænomenologisk undskyldning for at spise store smørrebrødsmenuer til kun 80 kroner nede ved havnen, eller tag på Danmarks MoMA ved at besøge ARoS i Aarhus. Man kan også vælge at studere et af verdens dyreste operahuse ved Holmen i København eller se Bølgen i Vejle.

16. Hovedstaden

© istockphoto

Mange globetrottere vil jo mene, at man strækker den lidt for gevaldigt ved at kalde den danske hovedstad for en decideret storby, og vi er tilbøjelige til at give dem ret. Ikke desto mindre kan man ikke tage charmen ud af København, og det er altså ikke et helt dårligt sted at holde ferie. Især ikke hvis man er til masser af cykling, udstrakte ophold i Kongens Have og overdrevent begejstring for vores nationale stolthed: Den lille havfrue. Så hvis du vil holde ferie med fotograferende kinesere og sprogligt fortabte amerikanere, som har bevæget sig "to Europe", så skal du blive i København!

17. Bornholm

© istockphoto

Bornholm er på ingen måde overset, og hvert år valfarter danskere, svenskere og tyskere til solskinsøen for at se ruinerne af Hammershus, spise enorme mængder af røget sild og genleve, hvad man kan af Far til fire på Bornholm.