Julens lys & stjerner

Hos Jytte Lund Pedersen går man forgæves efter nisserne og juletræet, som de fleste kender det; med flettede hjerter og en stjerne i toppen.

© Lene Samsøe

Med samme sikre hånd, som hun skaber boligtilbehør, fremtryller Jytte Lund Pedersen en både spændende, hyggelig og ikke mindst smuk julestemning i familiens hjem i Hellerup.

Pynten er egentlig enkel og naturlig, men det samlede udtryk er overdådigt og alt andet end kedeligt. Jytte Lund Pedersen kan lide de rå materialer som træ, ben og sten, gerne rustikke træfade og skåle i tungt stentøj, som hun generøst fylder med stjerner, sølvkugler og masser af lys på bund af frisk mos. Farverne er brune, sorte og hvide toner bundet sammen med yndlingsfarverne fra den grøn-blå ende af skalaen. Det mærkes tydeligt, at julen er velkommen og elsket:

  • Jeg glæder mig altid til at komme i gang med at pynte op til jul. Pynten skal helst være på plads før den første søndag i advent, hvor vi fylder huset op med gæster til en rigtig julestue, med alt hvad der hører sig til af lækkerier i den forbindelse.
    Selvom julepynten ikke kan kategoriseres som traditionel, er juletraditionerne mange. Mormor er fx leveringsdygtig i nogle skønne og helt specielle, krydrede pebernødder, som hvert år både dufter, smager og pynter i skåle rundt omkring.

  • Min mors pebernødder er et julemust, som vi ser frem til hvert år. De er små, sprøde og firkantede og smager helt vidunderligt - og så er de også meget dekorative. Udover pebernødderne er der fint arrangeret juleknas i skålene; snacks som tørrede abrikoser, mandler vendt i sesam,
    rosiner, kryddernødder og så selvfølgelig gode, gammeldags æbleskiver.

  • Æbleskiverne er helt efter bogen, men får lige et festligt mønster med et drys flormelis i stjerneform. Man er vel lidt pyntesyg, smiler Jytte.

Jytte tænker stort, når hun går i gang med at julepynte sine stuer. I år resulterede en efterårstur i sommerhus i store fyrregrene, tykke bundter af slanke lærkekviste og toppen af en gammel gran med kogler på. De fyldige grene passer godt ind i boligens indretning med de store gulvvaser og håndlavede potter. Naturens farver og materialer er kodeordet i boligen, ikke kun i julen. Indretningen er i høj grad præget af Jyttes skabertrang og etniske fund fra rejser i Østen, hvor en stor del af hendes arbejdsopgaver bliver løst. Stof- og sanselighed er kodeordene:

  • Jeg kan godt lide, at der er en gennemgående helhed i farver, dufte og udtryk, som samler trådene i en harmonisk sløjfe i vores hjem. Det gør, at pynten faktisk mere føles som supplement til den eksisterende indretning end som egentlig julepynt, fortæller Jytte om sit charmerende hjem.

Spisestuen er enkelt indrettet med sorte møbler, som fremhæves af helt hvide vægge og lyst trægulv. Når gæster kigger forbi i juledagene, fungerer det store spisebord som en slags buffet og som samlingspunkt. Bordet er fra Hay, lamperne er af Philippe Starck, og Jytte har selv malet kunstværket på endevæggen.

© Lene Samsøe

Man bydes velkommen i husets rummelige hall med små juletableauer og en kæmpe grangren.

© Lene Samsøe

Jytte Lund Pedersen er den kreative kvinde bag firmaet Designers Story, som arbejder med konceptudvikling og interiørdesign.

© Lene Samsøe

I loftet har Jytte Lund Pedersen ophængt sin lille samling af papirstjerner. Stjernen er Jyttes yndlingssymbol, og hun bruger den ofte i sine design - også når det ikke er jul. De sorte stjerner er fra Broste, den grå er fra Bungalow, og den store stjerne i “antik-sølv” har Jytte fundet i Indien. Varmen fra de mange tændte stearinlys får stjernerne til at bevæge sig ganske let og gør ophænget til en slags oversize jule-uro. Maleriet bagved har Jytte selv malet.

© Lene Samsøe

Julen bliver smukt afstemt efter interiøret i familiens stue, hvor ting fra naturen er basis for pynten. Lærkegrenene er pyntet med snefnug i metal. Sofaen er fra Ilva, og stolen er fra Hay.

© Lene Samsøe

Jytte samler på fade, skåle og potter i træ, stentøj og sølvplet. De bliver aktivt brugt i indretningen, i julen bliver nogle brugt til lysdekorationer, og andre fyldt med kogler eller lækkerier. Her har Jytte stillet et gammelt risfad fra Indonesien på stuegulvet og arrangeret det med lys, mos og stjerner i forskellige materialer.

© Lene Samsøe

På et keramikfad af Dorthe Visby serverer Jytte æbleskiver og mormors berømte firkantede pebernødder.

Tip: Æbleskiverne har fået et fint mønster af florsukker. Skær en stjerneskabelon af papir, og sigt flormelis over.

© Lene Samsøe

Badeværelset er diskret dekoreret med lidt naturlig pynt, grene og juletræer i rå bark og engle-ophæng. På håndklæderne har Jytte hængt hjerter i kurveflet fra Broste. Bænken under vinduet, pyntet med smukke puder og et tæppe, er indisk, og kurvene, som også er fra Østen, bruger familien til opbevaring af toiletsager.

© Lene Samsøe

Også i soveværelset jules der. En flettet stjerne, en krans af kogler og lidt tændte lygter slår stemningen an. På sengen indiske tæpper i uld og silke til at pynte og lune. De er fundet på Jyttes rejser i Indien. I sengen ligger tæpper fra Designers Story.

© Lene Samsøe

Familien Lund Petersens hus ligger lunt og putter sig mellem lidt større bygninger som skærmer det for vinterbrisen fra stranden, der næsten ligger i baghaven. Sneen har lagt sig som et fint pudderlag omkring huset og sørger dermed for ægte julestemning. Og selvfølgelig ingen jul uden stjerner hos Jytte, som har en stjerne på døren til at byde velkommen. Havegangen er pyntet med lygter og små grantræer i potter og kurve.