Julehjemmet med ekstraordinært og vulgært interiør

Bronzehjort som juletræ, cocktailglas med gran, røde læber, stiletter og julelingeri. For designer Rikkemai skal julen være et eventyr, som hvert år overrasker og fortryller.

Rikkemai på altanen ud for hendes charmerende lejlighed, hvor man næsten kan få en følelse af at være i Paris med udsigt til tage og spir. I ejendommen er der tilmed en hyggelig gård med bindingsværk og en ægte fransk café.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Rikkemais maksimalistiske jul

Designer Rikkemais maksimalistiske og opfindsomme jul rammesætter det, der betyder noget - Kærligt samvær med de nærmeste!

Det runde bord i spisestuen og stolene er fra Gubi og købt hos Privé Copenhagen. Den antikke krystallysekrone er fundet i butikken Portobello og pyntet i anledning af julen med genbrugsgran og “rygende røde læber”. Gulvtæppet er fra Kirsten Fribert. De to store malerier er af Peter Bonde og købt hos Martin Asbæk Gallery. På den anden væg ses et værk af Sergei Sviatchenko, og kvindeansigtet på en turkies baggrund og det fine billede af Alexander McQueen er taget af Inez van Lamsweerde og Vinoodh Matadin. Rikkemai laver unikke anretninger til hver person ved julebordet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Inspiration fra kærlighed og nærvær

Rikkemai er uddannet designer fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering.

I mere end 20 år har hun arbejdet som selvstændig designer af tøj, print, visuelle identiteter, interiør og totalindretning i både Danmark og udlandet. For tiden står hun for konceptudvikling og design af diverse interiørgenstande for Illums nye Design Atelier.

En hverdag med design og kreativitet smitter naturligvis af på Rikkemais jul, hvor det vigtigste tema er kærligheden og nærværet med de nærmeste: Rikkemais tre døtre på 16, 20 og 23 år.

Røde kysselæber med en cigaret i munden hænger til pynt på granen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I vindueskarmen står to Louise Hindsgavl-figurer, en muranovase og andre dekorative genstande.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Mangfoldig jul

Visuelt har Rikkemai skabt en maksimalistisk og farverig jul sammensat af ”alt mellem himmel og jord”.

Hun genbruger gerne – fx er en kunstig gran købt i Dubai, og hverdagens porcelæn fungerer som adventsfade.

Fadene bliver fyldt med yndlingsting og pynt – og stilles både indenfor og udendørs på den lille altan. I borddækningen er der hvert år et nyt tvist. Til denne jul har Rikkemai fyldt cocktailglas med gran, røde læber, stiletter og julelingeri, og hver person får et glas, der er personlig pyntet til vedkommende.

Cathrine Raben Davidsen har lavet det lille maleri til venstre. Hjorten i bronze, som udgør juletræet, har en særlig betydning for Rikkemai, da Coco Chanel havde to magen til. Den store lampe er en, som Rikkemai selv har lavet af vintagedele fra markeder i L.A., og lignende kan købes i Illum. Den lille spejlkommode er fra Fil de Fer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Værket Negress: A study for Olympia, som hænger over køkkenbordet, er af Cathrine Raben Davidsen. Farven på væggen er Mean Mr. Mustard fra File Under Pop.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Julehygge i nattøj

– Det er første gang, vi har så “voksent” et bord, og det hænger jo nok sammen med pigernes alder. På den anden side bliver de alligevel aldrig rigtig voksne, og de vil helst bare have deres julenattøj på hele dagen. Traditionen tro klæder vi os dog pænt på, når vi skal i kirke. I år går turen til Marmorkirken, og de forgangne år har vi besøgt Helligåndskirken, fortæller Rikkemai.

Et julet hjørne med en vase fra Giacomo Alessi Ceramics købt i Wood Wood og et sæt spillekort fra Norman x Brask.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De to lamper er købt på Lauritz-auktioner og er designet af Hans-Agne Jakobsson. Det kinesiske vintagebord er købt hos Beau Marché. “PIK-platten” er af Frans Kannik og købt hos Galleri Lyrum i Aarhus.

Lysestagen er vintage ligesom vasen i rød krystal. Tændstikæsken med røde læber er købt i Illum, og bordet er vintage, købt i L.A.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Julehjorten fra Indien

Når maden skal laves, er der også fokus på fællesskabet, og Rikkemai laver altid maden sammen med sine døtre. Menuen består af Jamie Olivers blomkål, en rå, revet rødkål med honning, en klassisk brun sovs, Taffel Chips, to slags kartofler, en klassisk flæskesteg og et udvalg af vegetarretter, som alle holder af.

Juletræet er, som resten af hjemmet, noget ud over det sædvanlige. Juletræet er nemlig ikke et træ, men derimod en bronzehjort fra Rikkemais samling – hun købte hjorten på en inspirationstur til Indien. Pigerne er vokset op med denne hjort, og derfor har de et nostalgisk forhold til den – ligesom andre har det med et grantræ. Hjorten er blevet pyntet med en stjerne på det ene gevir og står omgivet af gaver, så den er blevet til en ægte “julehjort”, som Rikkemai siger.

Bartrolleyen i messing er købt hos Wiingaard Boheme Interieur, og palmebordet er fra L.A.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Mama Vodka og Machaby gin er begge Rikkemais foretrukne. Glassene er fra Frederik Bagger, skålen er vintage, og øloplukkeren er fra Mandarin Oriental Hotel i Bangkok.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Familien overraskes

Men julen foregår ikke kun inden for hjemmets fire vægge. I år blev der, som en del af julegaverne, arrangeret en “surprisedag” for pigerne. Rikkemai havde bedt pigerne om at sætte tid af fra klokken 15 og til om morgenen dagen efter. De fik at vide, at de skulle møde op med nyvasket hår, gode sko og ekstra pænt tøj.

De mødtes på et hostel og gik derefter rundt i byen til en masse poster, hvor pigerne blev forkælet med små gaver.

I stuen har Rikkemai en stor loungesofa, hvor alle kan være. Træstolen Red Nails er redesignet af Rikkemai. De fleste puder i sofaen er købt hos Privé Copenhagen, og en enkelt med teksten Freelance ain’t for free er lavet af Rikkemai. Bordene er vintageborde købt i L.A., og det ultimative yndlingsbillede, To go to war for peace is like fucking for virginity, er lavet af Thierry Geoffroy og købt hos Martin Asbæk Gallery.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

På altanen er et fad fra De Fire Årstider pyntet med gammelt sølvjulepynt fra England.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Juledrinks ved poolen

Til slut endte Rikkemai og hendes døtre på et fantastisk hotel med en stor pool midt i en jungle. Stedet hedder Manon Les Suites og ligger lige ved Søerne i København. Ved poolen fik de serveret juledrinks og var alle som i en anden verden.

For Rikkemai er det på den måde vigtigt, at julen bliver et eventyr, som hvert år overrasker og fortryller – også selvom man er ved at blive voksen.

Den gyldne palme er en lampe købt på lauritz.com. Spejlkommoden er købt i L.A., spejlet er et gammelt venetiansk glasspejl købt i London, og kirsebærrene med stilk er fra BCBGMAXAZRIA.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I soveværelset ses et kunstværk i strik af Stine Leth, som er købt hos Galleri Lyrum i Aarhus. Den lille lampe i vindueskarmen er en muranolampe med en skærm, som Rikkemai har lavet. Sengetøjet er fra Normann Copenhagen og er med røde kyssemunde.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad