Jul med lilla grundtone

Nyd tonerne af jul, som de udspiller sig hos designer og kunstner Cecilie Westh i en ældre herskabsvilla tilført masser af lys, blomster og kreativitet.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

Julen hjemme hos kunstneren Cecilie Westh, hendes mand, Thomas, og deres tre børn: Sebastian, 13 år, William, 8 år og Philippa, 6 år, begynder den 1. december, hvor kasserne med pynt hentes ned fra loftet.

Hjemmelavet julepynt

Som regel laver Cecilie Westh en masse pynt selv og så ofte som muligt sammen med dem af børnene, der gider være med.

– Jeg har altid været optaget af at lave tingene selv, og så er jeg glad for blomster og synes, det er sjovt at lave pynt og pakke gaverne fint ind.

Men det er vigtigt, at ungerne kan være med til at præge billedet. De elsker fx de sjove små nisser, vi har pyntet bordet med, og i takt med, at vi nærmer os højtiden, kommer ungernes skæve og hyggelige julepynt frem.

Julen er et tidspunkt, hvor hele familien retter energien mod det hjemlige, og alle synes det er hyggeligt med helligdagene, hvor der er mere tid, og hvor tingene foregår mere afslappet.

Cecilie Westh mærker især glæden ved at have bedre tid, efter at hun for et par år siden tog springet væk fra det hektiske erhvervsliv, hvor hun designede børnetøj og stod bag mærket Cecilie Westh Junior.

En afslappet tilgang

I dag har hun en afslappet tilgang til tidsbegrebet og nyder at være sammen med ungerne og gøre tingene på fælles præmisser.

Julen i hjemmet er holdt i lilla toner, forenet med karry, guld og sort. Lilla er en grundtone, der løber igennem både julepynt, gaver og puder i stuen, mens den gyldne især ses i herreværelset, der er tapetseret med The Cranes, det smukke Florence Broadhurst-tapet fra Tapet Café.

Pynten består også af smukke pakker, der er dekoreret med knapper og tekstile elementer.

– Jeg har noget med knapper. I mange år har jeg brugt knapper til både møbler, dekorationer, pakker, kort, malerier og alt muligt, fortæller hun.

Cecilie Westh omtaler malerier som en naturlig del af hendes udtryk og som en kunstnerisk mulighed, hun altid har haft glæde af. Det med kunsten har dog først fået ordentlig plads i de senere år, hvor børnene er blevet lidt større, og hvor hun ikke har sit eget firma at forholde sig til.

– I modsætning til før i tiden har jeg nu tid til både børnene og til at male - jeg har oven i købet tid til at lave flotte pakker og god konfekt, fortæller hun.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

Huset fra 1936 er smukt i tusmørket oplyst af levende lys og lyskæder.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

Cecilie Westh er uddannet designer på Danmarks Designskole og stod tidligere bag børnetøjmærket Cecilie Westh Junior. I dag udlever hun sin kreativitet 100 procent gennem billedkunsten.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

De gamle stole er arvet, og den enlige græsgrønne skaber en kontrast til det ellers rolige udtryk i stuen. Bordet er dekoreret med et fåreskind, smukke franske anemoner og mistelten fra De Fire Årstider.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

Vinduernes smukke form understreges med granguirlander, der er pyntet med lilla julepynt. Guirlanderne kan bindes af både taks og fyr, men vær opmærksom på, at rødgran fx drysser ret hurtigt. Disse guirlander er bundet af nordmannsgran, og Cecilie Westh har selv lavet dem.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

Brændeovnen er redesignet af ETJ & Co med nye låger tilpasset den oprindelige brændeovn. Ovenover et fladskærms-tv, der på en sjov måde underbygger tanken om, at moderne tider har sneget sig ind i det gamle hus med den klassiske arkitektur og de gamle dyder.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

Fra den store stue er der adgang via de smukke håndsnedkererede døre til spisestuen. Juletræet er pyntet i lilla toner, der fanger farverne fra både puder og gaver. Cecilie Westh bestræber sig på, at rummene passer smukt sammen farvemæssigt, så man, uanset hvorfra man kigger, får en fornemmelse af sammenhæng. Malerier af Cecilie Westh.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

The Cranes det smukke Florence Broadhurst-tapet fra Tapet Café passer fantastisk i husets herskabsstil.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

Cecilie Wesths tekstile baggrund fornægter sig ikke, når det gælder julegaveindpakning. Den er dekoreret med et bælte og knapper. Den lilla stjerne er fra Bahne.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

Hallen er indbydende og lys og dekoreret med en kogleranke. Det store rensdyrtæppe på gulvet er fra Havsten og ligger der også uden for juletiden.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

Køkkenet er bygget op i en blanding af HTH-elementer og håndlavede profiler. Køkkenbordet er lavet i en smukt aqua-farvet glasmosaik fra Evers, og gulvene er lagt med store travertinfliser bestilt hjem fra Italien – den samme type materiale, der også er brugt til emhætten. Alt er lavet af ETJ og CO.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

I vinduet står små kronhjorte mellem kogler og kigger ud på vinterlandskabet i julemåneden.