Jul i en kunstsamlers hjem
Snevejret er netop ophørt, og den pulverlette nysne ligger som tyk glasur over landskabet og den stråtækte gård i Nordsjælland.
Af
Pejsens gløder svøber køkkenet i en blød, indbydende tone, der synes at være perfekt afstemt til lågernes mørke træ og det rå stenbord. På væggene hænger samtidskunst, som er den helt store passion for husets ejer, Jesper Stieler.
Han købte den 562 m2 store ejendom i Nordsjælland i 2003, efter at han var faldet for huset og ikke mindst den 15.668 m2 store kuperede grund med tilhørende sø. Han havde på det tidspunkt en omfattende kunstsamling, men vidste, at den ville vokse sig endnu større, og at han derfor ville få brug for rigelig med vægplads.
- Min interesse for kunst begyndte for mere end tredive år siden. Moderne kunst afspejler den tid, vi lever i, og gør, at vi reflekterer og forholder os til nutiden. Samtidig holder den moderne kunst os i live, hvis man kan sige det sådan. For mig er kunst ikke en investering, som nogle tror, det er en passion.
Når jeg rejser, planlægger jeg altid dagen sådan, at der skal være tid til et par galleribesøg, når arbejdsdagen er omme. På den måde føler jeg, at jeg altid kommer ekstra beriget hjem efter en rejse, fortæller Jesper Stieler.
Gården er oprindelig fra 1940, men renoveret efter en brand i 1999. Siden Jesper Stieler overtog stedet, har han yderligere renoveret og udskiftet bl.a. køkkenet, som er lavet af rå materialer: mørk amerikansk valnød og sten.
- Det er husets centrale rum, stort og hyggeligt, hvor vi opholder os meget. Derfor har jeg også valgt at indrette det som husets øvrige rum og hænge en del kunst op her, forklarer Jesper Stieler, mens han viser rundt.
Vinteren igennem tændes der op i pejsen, og på det store bord i kalksten midt i køkkenet placeres adventskransen.
- I køkkenet juler vi meget traditionelt, med røde hjerter i vinduerne og masser af nisser. Her skal den have hele armen, hvor jeg foretrækker en mere minimalistisk juleudsmykning i det resterende hus, siger Jesper Stieler.
Jesper Stieler gør en dyd ud af at indrette rummene forskelligt, så man har en fornemmelse af, at man bevæger sig rundt i huset.
- Det er en interessant udfordring at give de enkelte rum et personligt præg og samtidig få en rød og gennemgående tråd igennem hele huset. Jeg forsøger altid at skabe en god stemning og har bevidst prøvet at undgå en indretning, som minder om en udstilling, uddyber han.
Stilmæssigt har Jesper Stieler været godt omkring. Spisestuens møblering, der er præget af reminiscenser fra en tidligere gotisk periode, bliver
lettet af moderne kunst. Men ellers er det klassikerne, der fascinerer.
- Ja, det er absolut de store navne som Finn Juhl og Poul Kjærholm, der er blandt mine favoritter. Finn Juhls stol Pelikanen er jeg specielt glad for. Hans rødder og inspiration i kunsten er åbenlys, og man bliver nødt til at forholde sig til hans arbejde som et kunstværk, da det ud over funktion også har en stærk udtryksform. Hele Finn Juhls univers er inspireret af de organiske former og af kunstnere som Picasso og Henry Moore, mener Jesper Stieler.
Poul Kjærholms chaiselong PK 24 i peddigrørflet er en anden af Jesper Stielers foretrukne møbler. Ikke så meget fordi han tilbringer time efter time i den, men fordi han er vild med dens udtryk.
- Jeg har valgt den lyse udgave, som giver et flot skandinavisk udtryk. I dagligdagen sidder jeg mere ved skrivebordet, end jeg ligger i chaiselongen, men i juledagene er det her, min familie kan finde mig med en god bog, siger han.

Finn Juhls organiske formsprog og inspiration fra kunstens verden gør ham til Jesper Stielers favoritmøbelarkitekt. Gennem fløjdørene kan man se den smukt svungne trappe til førstesalen. I siderne en god løsning, hvor radiatorskjulerne bruges aktivt i indretningen.

Ilden i pejsen skaber den rette stemning af jul og hygge i Jesper Stielers hjem.

Pejsen er pyntet med lys, hjerteophæng og glaskugler - enkelt, men hyggeligt. Ved siden af et hyggehjørne med Stingray-gyngestol fra Fredericia og en PH-standerlampe, der er en af Jesper Stielers favoritter og står flere steder i huset. Maleri af Richard Coleman.

Julen har gjort sit indtog i køkkenet, hvor pejsen som regel er tændt og godterne står klar. Glassene med kager står fast fremme, og skålene bliver hurtigt tømt. I julen har den store adventskrans sin faste plads midt på bordet. Køkkenet er indrettet af Karen Wellendorf fra køkkenfirmaet Funktion i Hellerup.

Da det nye køkken skulle installeres, valgte Jesper Stieler samtidig at få opsat et moderne ildsted, der om vinteren er til stor glæde for familien. Ludvig på 10 år har givet hunden Luna juleklud om halsen. Billedet bag dem er malet af Torben Ribe.

Juleøl, saft og en nisse - der er gjort klar til hygge for både store og små i køkkenet.

Den store tegning er af Christian Lemmerz. På gulvet til venstre står et billede malet af Kurt Trampedach, og til højre et billede malet af Jonathan Messe.

Spisestuen er indrettet som et miks af antikke gotiske møbler og moderne kunst. Jesper Stieler synes, antikke møbler er undervurderede i dag på grund af tidens store interesse for moderne møbeldesign. Han erkender dog, at han selv er gået samme vej og i dag er mest til de mere moderne møbler. Til højre et billede malet af den amerikanske kunstner Wes Lang, der er inspireret af graffitikunst. De røde amaryllisser er en fast bestanddel i hjemmet op til jul.

På Jesper Stielers kontor er det ene hjørne indrettet som hygge- og læsekrog. Herfra er der udsigt til den store have. Kontoret er senere bygget til huset, og her blev der brugt brede planker af Douglas-gran på gulvet. I chaiselongen PK 24, tegnet af Poul Kjærholm, er der lagt et hyggeligt skind. Skamlen PK 33 er ligeledes af Poul Kjærholm. Maleriet er af den mexicanske kunstner Daniel Guzman.

I hallen har Jesper Stieler valgt at blande kunst med moderne og ældre møbler. Poul Kjærholms briks, PK 80 er placeret under et antikt spejl med guldramme. Til højre for spejlet hænger Michael Kviums “Nøgen kvinde med støvsuger og ung dreng med guitar”. Skulpturen på soklen er udført af skulptøren Rudolph Tegner. Til venstre for spejlet hænger Wilhelm Freddies “Emma Hirsch”

Den store sø, der hører til grunden, er fyldt med ferskvandsfisk, krebs og muslinger. Søen blev oprindelig gravet ud, da der skulle bruges ler til at udbedre skaderne på Kronborg Slot efter branden i 1629.

Jesper Stieler er ejer og direktør af Stieler & Co., hvor de arbejder med produktmarkedsføring. Det vi sige, at de udvikler, producerer og forhandler merchandise, profilbeklædning og gaveartikler, som virksomheder kan sende ud ti kunder eller samarbejdspartnere.