Jonas Bjerre-Poulsens julebord

Minimalistisk, råt og egentlig ret maskulint. Men også varmt og imødekommende. Sådan har arkitekt og designer Jonas Bjerre-Poulsen dækket sit enkle julebord.

© Lise og Kristian Septimus Krogh

Han bryder med de traditionelle løsninger, men bibeholder julens kendetegn i en nyfortolket og underspillet udgave.

‑ Jeg har et ret afslappet forhold til jul, og derfor bryder jeg også gerne med de gængse normer og prøver nye design og muligheder af. I år har jeg fx dækket bordet lidt asymmetrisk og med forskellige former for glas, service og stole, fortæller Jonas Bjerre-Poulsen fra Norm Architects.

‑ Rummet er en klassisk herskabslejlighedsstil med vægpaneler og højt til loftet. Som et modigt modspil er gulvet lavet i beton. Kontraster mødes, og det er et udtryk og en stemning, Jonas Bjerre-Poulsen befinder sig rigtig godt med, og som ofte går igen i hans arkitektur og design.

Den sorte, grå, og brune farveholdning er gennemgående for den ellers lette skandinaviske indretning - og dermed også for højtidens borddækning. På spisebordet har Jonas Bjerre-Poulsen mikset design og materialer med naturens farveskala som fællesnævner.

Dækketallerkener i skiferbrud, skåle og tallerkener i stentøj, glas i forskellige størrelser, en kandelaber i beton, skeer i horn og små dekorative fyrretræsgrene i glasbeholdere er blot nogle af de ting, vi ser på bordet. Fra loftet, højt hævet over glas og tallerkener, supplerer en klyngelampe, med syv pendler i blankpoleret marmor og opalglas, fyrfadsstagerne fra blandt andre Tom Dixon på bordet.

Omkring langbordet ses fire forskellige stole, og det er på ingen måde tilfældigt: ‑ Vi sidder sædvanligvis længe ved bordet, så derfor er det vigtigt, vi har noget rigtig godt at sidde i. For at bryde lidt med konventionen har jeg valgt en kombination af to forskellige stole, som igen er med to ulige udtryk, forklarer han.

Lillejuleaften fejres oftest på afslappet vis med middag sammen med gode venner. Juleaften holdes på en lidt mere traditionel vis på skift med parrets respektive familier.

‑ I julen trækker jeg stikket ud og lader roen falde på. Jeg har gang i rigtig mange spændende projekter, som fylder så godt som alle årets dage ud i min kalender. Derfor er det skønt bare at slappe af foran pejsen og være sammen med min familie, lyder det fra den travle arkitekt og designer.

© Lise og Kristian Septimus Krogh

På en meget utraditonel måde har Jonas Bjerre-Poulsen bragt det traditionelle grønne gran til bordet. Små fyrretræskviste er placeret i opbevaringsglas designet af Sara Böttger for Menu.

© Lise og Kristian Septimus Krogh

Julemiddagen indtages i skæret fra den knitrende ild i den store åbne pejs. På pejsen porcelæn fra bl.a. Menu, bordlampen Milk Lamp har Jonas Bjerre-Poulsen selv skabt med Norm Architects. Stolen i røget eg er fra &Tradition, og bordets glas samt spisestel med bl.a. skifer og stentøj er fra Menu.

© Lise og Kristian Septimus Krogh

En lille hornske til risalamanden placeret på midten af tallerkenen.

© Lise og Kristian Septimus Krogh

Designeren har skabt sin helt egen lysinstallation med en traditionel lyskæde lagt i et højt opbevaringsglas fra Menu.