Hvid og blid jul

Gammelt møder nyt hjemme hos antikvitetshandler Tina Foss og hendes familie. Hun indretter med hvid som fast baggrundsfarve.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

Julen hos familien Foss/Nielsen er feminin, blid og hvid brudt af enkelte farveindslag. – Jeg holder af farver og bruger dem bevidst som accenter, både i min juleindretning og i hverdagen, men altid på en hvid baggrund og med creme som grundlag.

Den hvide farve kan næsten være magnetisk. Den signalerer uskyld, renhed og ro, samtidig med at den giver plads til kontraster som fx rød eller lilla og de lidt mere excentriske indslag som fx mit alter på bordet, forklarer Tina Foss.

Den hvide og blide julebolig på 224 m² er fra 1928, og familien, der består af Tina Foss, antikvitetshandler med firmaet Heartroom Interieur, Claes Nielsen, headhunter, og deres to børn, Nicoline og William, har boet her i fem år. I de forløbne år har boligen gennemgået adskillige forandringer, blandt andet er næsten hele stueetagen bygget om.

Der er revet en del vægge ned, og der er lavet et helt nyt køkken. De fleste døre i stueetagen er fjernet, og der er skabt renere linjer og mere enkle rammer. Parret er optaget af antikviteter og synes, at de gamle ting kommer bedst til deres ret på enkle baggrunde.

Julen hos familien er ret traditionel. Tina Foss fortæller: – Jeg elsker jul, og jeg holder af den mørke tid. Måske som en instinktiv glæde over at vide, at efter vinter kommer vår. Det er, som om vi lader op i julen. Vi bager lidt og holder julefest som de fleste, men det, der står øverst hos mig, er pynten og muligheden for at fylde huset med blomster, lys og sølvpynt fra Frankrig.

Familiens juletræ er en hel (genbrugs)historie for sig. Træet har nemlig efterhånden nogle år på bagen. Det er fra familiens egen have, og de har dyrket det frem over flere år. Det bliver taget ind hvert år til jul, og bagefter bliver det så forsigtigt sat ud igen, med klumpen på, så det kan gro sig lidt større til næste år.

– For mig er pynten ikke kun ting, der sættes på et træ. På mit sofabord i år har jeg et lille alter af den slags, der står masser af steder i de katolske lande. Jeg har pyntet med kugler og lys, og jeg tillader mig at ophæve den religiøse attitude for i stedet at nyde formen og det forunderlige, der ligger i at have sådan en ting stående. Det er samme holdning, der ligger bag, når vi har englevinger i “naturlig størrelse” hængende i vinduet, forklarer Tina Foss.

– En masse af den slags kan jeg gøre, når det er jul. Det er, som om julen skaber et vakuum, hvor den gode smag sættes lidt til vægs. Her må vi fråse, overdrive og være vildt nydende. Jeg dyrker det og kan holde det ud, fordi det er en kortvarig fornøjelse midt i den mørke tid. Samtidig synes jeg, at vi kan ånde her, fordi selve boligen og den almindelige indretning er enkel, fortæller Tina Foss.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

Tina Foss sælger antikviteter i firmaet Heartroom Interieur. Hun har haft butikken i knap fem år og sælger de udvalgte ting dels fra et anneks, der hører til huset, dels fra selve huset, hvor hun i perioder åbner op og indretter hele stueetagen som en levende forretning.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

Hvid baggrund, mørk farve på servietten og et stykke personlig pynt. Kuverterne på julebordet indrammer Tina Voss’ tanker om pynt og indretning. Gammel fransk fajance og servietter fra Day/Tine K.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

Køkkenet i hvid højglans fra italienske Varenna er helt stringent og ser fantastisk ud som modspil til de gamle franske lysekroner. En af Tina Foss’ kongstanker er, at det er mikset mellem det gamle og det moderne, der er interessant. Bombo-stolene, designet af Stefano Giovannoni for Magis, er købt second hand.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

Det fine skrivebord i sort lak er fra Green Square. Bordet passer fint ind i mikset af antikviteter og mere moderne ting.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

I stuen understreger den store sofa, valget af puder, de lette gardiner og det store skind på gulvet den hvide, blide stil. Sofaen hedder Verzelloni og kan købes i CasaShop ligesom englevingerne i vinduet. Koskindets organiske former er med til at bløde op på sofaens retvinklede og stringente former.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

De smukke, feminine kugler med fjer på er fra Janni Ruus/Stilish og kan fås hos Heartroom Interieur.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

Familiens juletræ bliver taget ind fra haven hvert år og har indtil videre været med til fire juleaftener. Efter højtiden bliver det sat ud igen, hvor det vokser sig lidt større til næste år. Hunden Thea nyder varmen fra ovnen.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

Når man kommer ind bliver man mødt af en fin gammel bænk, som er pyntet med tibetansk lammeskind fra Tina Foss’ forretning og puder fra Day. I forgrunden et rensdyrtæppe, der understreger den lyse nordiske stemning. Pynten i vinduet er diskret og hyggelig.

© Martin Sølyst og Erik Bjørn

Tina Foss og Claes Nielsens hus fra 1928 set udefra. Allerede her møder man julen med et lille juletræ på trappen pyntet med røde æbler og lys i den stedsegrønne beplantning.