Godt design er mere, end hvad øjet ser

Også blinde og stærkt svagsynede sætter pris på godt design.

© BO BEDRE

Følelsen af ting

– Det passer ikke, at man som blind udvikler overnaturlige sanser, men meget naturligt tager de andre sanser over, der hvor synssansen svigter. Det visuelle indtryk træder i baggrunden. Man lærer at lytte mere intenst, og man oplever lyde, som andre sikkert ikke oplever.

Følesansen bliver også mere forfinet, og frem træder form og funktion: Er der nogen skarpe kanter? Er stolen god at sidde i?

Noget der undrer mange er, at farver faktisk også har en stor betydning for mange med synshandicap. Farver er med til at skabe stemninger og danne indtryk. Jeg ved for eksempel godt, at rød er kærlighedens farve, og den farve forbinder jeg med noget smukt og rart.

Som synshandicappet lægger man vægt på andre ting, end man gør som seende, men tag ikke fejl af, at design er meget vigtigt. Også for os, der ikke kan se, forklarer Ask Løvbjerg Abildgaard, der er medlem af Dansk Blindesamfunds forretningsudvalg, og selv har et synshandicap.

Design skaber identitet

Hjemme hos Ask og hans hustru vælges design, der er med til at understrege deres personlighed og smag. I stuen er væggen prydet af et stort verdenskort, men det er ikke et almindeligt verdenskort. Kortet viser nemlig verden, som den så ud i kolonitiden.

– Den tid interesserer mig nemlig meget, og kortet er med til at skabe samtaler, når vi har gæster, forklarer Ask.

– Vi har også et Kähler-ur hængende i keramik. Tallene er skrevet med taktilskrift, og er mærkbare. Det er jo ikke fordi, jeg går over til væggen, og føler mig frem til, hvad klokken er hele tiden, men uret er med til at sende et fint signal her fra min verden, synes jeg.

Ask ved også godt, at den t-shirt han har på i dag er sort. Nederst på t-shirten er der nemlig monteret en lille fin plade, hvor farven er angivet med punktskrift.

– Det er sådan en lille detalje, der er sjov, synes jeg - og ikke mindst praktisk. Og jeg kan kun opfordre andre designere til også at tænke form og funktion. Når det kommer til stykket, så er der ikke forskel på seende og os der ikke kan se, når det gælder design. Det er en historie, der er vigtigt at fortælle.

© BO BEDRE

Skytsenglen

Denne jul har Dansk Blindesamfund, sammen med tekstildesigneren Astrid Skibsted, skabt et lille stykke smukt design, der også fortæller en historie.

Årets Sankta Lucia-engel er produceret i rødt filt, og forestiller Sankta Lucia, der står og holder sit ene øje med begge hænder. Englen vil pynte på en gren eller på juletræet.

Den fine filtengel kan du lige nu få med, når du køber BO BEDRE nummer 11, bedre kendt som det store julenummer.

Når du støtter Dansk Blindesamfund med et gavebeløb får du automatisk tilsendt en fin æske med seks engle. Læs mere her:.

– Vi håber, at rigtig mange vil støtte op om kampagnen. Sankta Lucia-englen har vi produceret, fordi vi gerne vil skabe opmærksomhed på synet, og det arbejde vi som forening gør for blinde og stærkt svagsynede, fortæller Anne Marie Tiedemann, der er fundraiser for Dansk Blindesamfund.

– Mange tager synet for givet, og tænker ikke på, at langt over halvdelen af alle danskere på et tidspunkt rammes af en invaliderende øjensygdom. Vi støtter og hjælper mennesker med synshandicap, og støtter også forebygning og øjenforskning.

© BO BEDRE

Sankta Lucia

  • Sankta Lucia er skytshelgen for blinde og svagtseende.
  • Ifølge et sagn stak Sankta Lucia sine øjne ud, for ikke at være attraktiv for friere, så hun dermed kunne beholde sin uskyld.
  • Lucia afbilledes tit med sine øjne i hænderne, eller i en skål.
  • Navnet Lucia betyder lys.

Fakta

  • Hver dag er der 6 danskere, der mister synet.
  • Den mest almindelige årsag til synstab er øjensygdomme, hvor grå stær er den store synder.
  • I Danmark er der omkring 70.000 synshandicappede.
  • Dansk Blindesamfund hjælper blinde og stærkt svagsynede og bruger en stor del af deres kræfter på at støtte og genoptræne dem, der for nyligt har mistet synet.
  • Dansk Blindesamfund støtter op om forskning for at forebygge synstab, og håber på sigt, at blindhed kan udryddes.