Fortid og nutid = juletid

Rikke og Lars Høgh har deres egne barndomstraditioner som referencer, når juletiden kommer ...

© Andreas Mikkel Hansen

December er travl for Rikke og Lars Høgh, der er indehavere af bl.a. Høgh Møbler, Høgh Shoppen samt Høgh Interieur, og først når de lukker butikkerne den 23., byder de julen indenfor.

  • For os er det vigtigste at være sammen med familien og slappe helt af. Jeg synes, at der er mange, der dropper de der ting med, at man spiser æg i påsken og synger om juletræet. Det er så få gange om året, man har sådan nogle traditioner, og så skal man nyde det, mener Rikke Høgh.

Hun læner sig tilbage i den udstrakte sofa og ser sig omkring i stuen, der er julepyntet, uden at det er påtrængende. Varm, hyggelig - og med det lille svirp, der gør indretningen spændende: Et vovet maleri af Tintin, en kranie-skulptur i sølv og en adventskrans, der er lavet af et gammelt cykelhjul uden dæk. Ved sin side har hun Lars Høgh, der et øjeblik lader sig opsluge af minder.

  • Jeg kom i huset, da jeg var dreng. Min ven boede her, og lige derinde, i rummet ved siden af, stod vi sammen og kiggede på frimærker, mindes Lars Høgh.

Dengang var et besøg i Birken, som villaen hedder, som at komme til en helt anden verden, hvor fruen gik i kjoler og højhælede sko på en almindelig hverdag. I den verden Lars Høgh kom fra, boede man i lejlighed. Faren var selvstændig møbelsnedker, så kjoler og højhælede sko hørte til særlige festlige lejligheder.

Da Lars Høgh for nogle år siden genså Birken, var der et Til Salg-skilt i vinduet, og han og Rikke Høgh faldt med det samme for villaen. Efter en del istandsættelse og ombygning har de nu fået den blanding af patriciervilla med søjleindgang og moderne indretning med et internationalt tilsnit, de føler sig tilpas i. Den stil, som, ved siden af de klassiske standardstykker fra Jacobsen til Eames, præger sortimentet i deres butikker. I Birken har de skabt et hjem, hvor de trives og kan holde jul med deres datter.

  • Min familie har en tradition med at spise klar oksekødsuppe til forret juleaften, så det starter vi altid med. Og så er det jo and og flæskesteg med sovs og brunede kartofler og risalamande til dessert, forklarer Lars Høgh og griner lidt af, at det eneste nye i julemiddagen er, at den ene and bliver stegt på en Weber-grill.

Rikke Høgh foretrækker at holde sig i baggrunden under madlavningen og koncentrerer sig i stedet om dekorationer, opstillinger og styling. Og ikke mindst om julebordet, hvor hun i år har valgt en vild Saletti-tallerken, der giver traditionen det lille vrid, Rikke Høgh elsker at overraske med. Bare for at understrege, at selv om man følger traditionerne, er der ikke nogen grund til at være traditionel.

© Andreas Mikkel Hansen

Detalje fra adventskransen i stuen, som Rikke Høgh har lavet af et cykelhjul med sølvkogler fra By Nord og kugler af Reiko Kaneko.

© Andreas Mikkel Hansen

Tintin er blevet fanget i en pikant situation på maleriet af Ole Ahlberg. Det er et af de små greb, Rikke Høgh benytter for at få humor og kant ind i indretningen. Julegaverne ligger i transportæsken fra et kunstværk af den milanesiske kunstner og designer Lorenzo Petratoni. Stagen Walk of Flame er af Frederik Roijé.

© Andreas Mikkel Hansen

Lars Høgh, indehaver af bl.a. Høgh Møbler, og Rikke Høgh, indehaver af Høgh Interieur, med datteren Olivia og hunden Rasmus Jr. Høgh, der er af racen Amerikansk Bull Mastiff. Lars Høghs søn, Lasse, var ikke hjemme, da BO BEDRE var på besøg.

© Andreas Mikkel Hansen

I stuen er der dækket op med champagne og lækre kager inden middagen. Sofaen er en Tango fra italienske Marac, og sofabordet et Lunario fra Knoll. Lænestolene Liba er fra en af favorit-producenterne, Giorgetti. Under brændeovnen står en brændekurv af David Marshall. Adventskransen i hjørnet har Rikke Høgh lavet af et gammelt cykelhjul, som er pyntet med sølvkogler fra By Nord og kugler fra Reiko Kaneko. Kageopsatsen er fra Lisbeth Dahl. På anretterbordet bagest står et par Riedel-glas og en flaske Cuvasion Pinot Noir, der skal serveres til julemiddagen. Maleriet til venstre er af Kehnet Nielsen. De to til højre for pejsen er af Erik Bille.

© Andreas Mikkel Hansen

I vinduet har Rikke Høgh placeret et skull (kranie, red.), som hun ikke kunne lade være med at købe, da hun havde set det. Kunstneren hedder Frodo.

© Andreas Mikkel Hansen

I kontoret kiggede Lars Høgh på frimærker med sin ven, da han var dreng, I dag er det indrettet med skrivebord fra Kare Design og Wegners Y-stol. Lampen på bordet er fra Bestlite. Skål og stage er Kubus af Mogens Lassen. Lampen i loftet er fra Innermost. Den blå lampe i vinduet er fra Seletti og hedder Bouché.

© Andreas Mikkel Hansen

En opstilling af lys og Kähler-stager pynter på stuebordet.

© Andreas Mikkel Hansen

The Money Box af den italienske kunstner Lorenzo Petratoni er fra Seletti. Foran den Eames’ Housebird fra Vitra.

© Andreas Mikkel Hansen

Den dybe tallerken, som Lars Høgh serverer klassisk oksekødsuppe i som forret, er fra Seletti. Den hedder Hybrid og ser ud til at være limet sammen af to tallerkener. Men den fremstillet sådan, og der er ingen kanter eller samlinger.

© Andreas Mikkel Hansen

Juleaftensdag skal det sidste rettes til. Bordet fra Giorgetti bliver klædt på af Rikke Høgh, der har valgt glas fra Riedel, Kay Bojesen-bestik og tallerkener fra Seletti. Hver gæst får en lille juledekoration ved servietten. Hope-lamperne fra Luceplan, glassene og sølvkuglerne glimter af jul og utålmodig ventetid før maden, dansen og gaverne.

© Andreas Mikkel Hansen

Hos familien Høgh danser og synger man mindst fem julesange, inden man slutter af med en omgang “Nu er det jul igen” gennem hele huset. Tæppet fra Ferm Living og pynten fra det danske firma Nordstjerne er ifølge Rikke Høgh meget populært. Malerierne på væggen er af Frodo Mikkelsen.

© Andreas Mikkel Hansen

Huset hedder Birken og er opkaldt efter et stort, gammelt birketræ, der gik til i en storm for nogle år siden. Nu er der kun nogle mindre birketræer tilbage på grunden.

© Andreas Mikkel Hansen

Lars Høgh råder i køkkenet, og julemiddagen er hjemmelavet: klar suppe, and og flæskesteg og til sidst risalamande. Køkkenet er fra USM Modular og er egentlig lavet til at stå i et kontor.

© Andreas Mikkel Hansen

Det store vitrineskab i spisestuen fra Boknäs er smukt og rummeligt.