Designerens kontrastfulde jul

Rie Elise Larsen iscenesætter julen for mange andre året rundt, men derfor kan man alligevel godt finde højtiden i hendes kreative bolig.

© Lisbett Wedendahl

Rie Elise Larsen om jul:
– Vores hjem og vores jul har mange kontraster. Meget er gammelt, men blandet med noget nyt. En del er meget enkelt, men så er det sat sammen med nogle vilde farver eller barnlige indslag. Jeg synes, det er vigtigt at tænke på, at man bygger videre på noget til næste generation. At vi laver nogle ting, som kan leve videre, når vores børn får familie.

Bedste juletip:
– Altså, jeg vil jo gerne sige, at der er tid til nærvær og til hinanden. Men det er også sådan med den gamle talemåde “I julen skal man komme hinanden ved”, at jeg da i princippet synes, at man skal komme hinanden ved hele året, men der er nogle gode hyggeelementer i julen, som man da helt sikkert skal udnytte.

Rie Elise Larsen om juletræet:
– Når juletræet pyntes hjemme hos os, er det tit et natteprojekt. Når pigerne er puttet, henter vi kasserne med pynt frem og pynter træet fra top til bund, og næsten som min far har lært mig at pynte: ikke kun med pynt på de yderste grene, men også på de inderste. Min far kunne bruge timer på at finde det perfekte juletræ, og vi måtte ikke være med til at pynte det.

  • Men det var også det, som var med til at gøre det til noget helt særligt og fortryllende, når vi så kom ned om morgenen og så alt det smukke, sjove og farvestrålende julepynt i glas, papir og metal. Fordi jeg ved, at jeg ikke kan leve op til min fars store juletræsarbejde, så har vi altid valgt at finde et juletræ, som var noget helt andet og lidt mere asymmetrisk og spøjst. Et år havde det to toppe, og et andet år var det økologisk og næste år igen limefarvet.

Bedste juletræstip:
– Hvis du nu ikke har fået skabt en kæmpe samling af julepynt til træet endnu, så synes jeg, det er et godt tip, at du også sagtens kan bruge andre og måske mere skæve ting som pynt end de dyre løsninger. Fint glanspapir med ståltråd omkring eller forvandle en tændstikæske. I gamle dage brugte man fx også slikpapir, fordi det glitrede.

Rie Elise Larsen om indretning:
– Jeg har altid været vild med farver og kontraster, og det er fantastisk at lave ting, som kan passe ind mange steder – både i det moderne og stramme samt i det nostalgiske og romantiske hjem. Kunsten er at finde en balance, så stilen ikke bliver så rendyrket, at det bliver upersonligt.

Bedste indretningstip:
– Jeg tror, at mit bedste indretningstip er, at man skal turde at vælge det, der passer til én selv. Så synes jeg, at et hjem bliver inspirerende og personligt. Det er det, der gør, at man kan komme ind i et hjem, hvor stilen slet ikke er noget, man selv ville vælge, men hvor det fungerer, fordi beboerne har turdet gå hele vejen med deres egen stil.

Rie Elise Larsen om kreativitet:
– I forhold til boligen er det meget vigtigt, at man tør gøre de ting, man selv synes, er fede. At det ikke kun er Eames-stole og andre store møbelmærker, men at man tør tænke anderledes. At man fx tør bruge nogle elementer, som overrasker i indretningen. Om det så er en ølkasse eller en fugl.

Bedste kreative tip:
– Mit bedste kreative tip er måske, at du skal passe på ikke at blive så kreativ, at hjemmet bliver en form for stilleben, som ikke må bruges. Der skal være plads til, at man kan være og leve.

Rie Elise Larsen om sit hjem:
–Vores hjem afspejler, hvordan vi er, og hvilket liv vi lever som familie. Det siger meget om både mig og min mand. Selv om det måske er mig, der er mest til det der nipseri, så er det tydeligt, at vi ikke er nogen, der rykker om hele tiden eller laver om. For os er det vigtigt, at hjemmet er det sted, vi holder til og føler os trygge ved at være i. Og der skal være plads til alle, både børn og voksne.

© Lisbett Wedendahl

En enkel grangren i pejsen giver den helt rigtige duft af jul. Vasen fra Stilleben er fyldt med sand, så grenene står bedre fast. Grenene er kun pyntet med pink pynt for at bevare det enkle udtryk.

© Lisbett Wedendahl

Hyggelig æbleskivestund med døtrene Asta og Vera og fætter på besøg. Spise-bordet er fra Oliver Furniture. De gamle caféstole har Rie Elise Larsen engang brugt til en udstilling. Lignende fås i Grønlykke. Industrilamperne er fra Fil de Fer.

© Lisbett Wedendahl

I stuen har Rie Elise Larsens mand bygget en sofa ind i den lyse karnap. Eames-gyngestolen er fra Paustian, AX-stolen i teaktræ fra Fritz Hansen er en gave fra nogle gode venner, og sofabordet har kostet 25 kroner på et loppemarked.

© Lisbett Wedendahl

Rie Elise Larsens mand har været så heldig at få en pakkekalender i år. Gaverne hænger på en helt almindelig gren, der er malet hvid.

© Lisbett Wedendahl

Den hvide bogreol der er fin og spinkel i udtrykket, er lavet af en masse kvadratiske bogkasser fra Trævarerfabrikernes Udsalg.

© Lisbett Wedendahl

Det gamle mahognibogskab stammer fra Rie Elise Larsens oldemor. Ovenpå står gamle og nye lampeglas fra Fil de Fer og Rie Elise Larsens egen kollektion. Den lille tegning er tegnet af Monika Petersen og kan købes i Stilleben. Den sorte lampe er fra nu lukkede R.O.O.M.

© Lisbett Wedendahl

Under en hylde i køkkenet viser Rie Elise Larsens kærlighed for at mikse en masse pynt og nips sig. En lyskæde fra Sirius er blevet pyntet fint.

© Lisbett Wedendahl

Rie Elise Larsens forældre har altid samlet på hyacintglas, og nu gør Rie Elise Larsen selv det samme.

© Lisbett Wedendahl

Juletræet er pyntet med ny og gammel pynt, som Rie Elise Larsen og hendes mand har fundet gennem mange år på loppemarkeder og hos diverse marskandisere. Denne julestjerne er fra Rie Elise Larsens julekollektion.

© Lisbett Wedendahl

Når man i sit arbejde knokler med at kreere jul til andre, så er det ikke altid, at der er så meget tid til forberedelserne derhjemme. Derfor tyr Rie Elise Larsen gerne til de hurtige løsninger. Fire stager, en krans, lidt pynt og en lavastensplade fra Made a Mano. Mere skal der ikke til. Metalkransen har Rie Elise Larsen selv designet, og så har hun pyntet den med en lille filtfugl, et par gamle knapper og en lærkegren.

© Lisbett Wedendahl

En julekrybbe er der altid plads til i Rie Elise Larsens julehjem. Nogle år fylder den hele skænken, og andre år kan den stå på en bakke.

© Lisbett Wedendahl

Rie Elise Larsens mands pakkekalender hænger over parrets seng, der er iklædt et quiltet tæppe fra den glade givers egen kollektion.

© Lisbett Wedendahl

Også det elskede skuffemøbel har fået lidt pynt på, fuldstændigt i Rie Elise Larsens nipse-ånd.

© Lisbett Wedendahl

Rie Elise Larsen om sit firma – Jeg har i mit firma taget udgangspunkt i, hvad jeg selv har lyst til at have, og hvad jeg synes, jeg mangler, og den tanke har jeg holdt fast i hele vejen. Jeg laver kun ting, som jeg selv har lyst til at have på, have i mit hjem eller se mine børn i. Jeg havde ikke en stor trang til at skabe et firma, men jeg havde et stort behov for at lave alle de her ting, så firmaet blev skabt den vej rundt. Se mere på rieeliselarsen.dk

© Lisbett Wedendahl

Familiens samtalekøkken er knap 10 m², men Rie Elise Larsen insisterer trods dets beskedne størrelse på at kalde det et samtalekøkken. Det er nemlig altid her, gæsterne står, når parret laver mad, og det er også tit her, hele familien ender med at sidde til måltiderne. En Ikea-taburet er malet knaldorange, mens den blå taburet med pude er fra Grønlykke. Tehætte og papirlampeskærm er fra Rie Elise Larsens egen kollektion.

© Lisbett Wedendahl

Uglekransen sidder på døren ind til pigernes værelse. Rie Elise Larsen har lavet den af en metalkrans, der så er pyntet med knapper, glaspynt og en lille ugle på pind.

© Lisbett Wedendahl

På bagsiden af døren ind til børneværelset, som døtrene Asta og Vera deler, hænger to poser, én til hver af pigerne. Hver dag ligger der en lille pakke i poserne. Posen med blomster er fra Rie Elise Larsens kollektion, og den ternede syede hun for mange år siden. Knagerækken er fra Trianglen Antik.

© Lisbett Wedendahl

Det gamle skab på børneværelset er et arvestykke fra pigernes tipoldemor, der brugte det til klædeskab. Så stod det hos deres oldeforældre, hvor blev brugt som værktøjsskab, og nu har pigerne deres tøj heri.

© Lisbett Wedendahl

I soveværelset står de originale Villeroy & Boch-håndvaske