Blødt hos Anne Black

Julen hos keramiker Anne Black og hendes familie er en naturlig forlængelse af hende sprøde æstetik og formsprog.

 
© Birgitta Drejer/Sisters Agency
Anne Black, keramiker, butiksindehaver, designer og mor. Hun har mange hatte på, men formår også at tage nissenhuen på - uden at vakle ét sekund i forhold til sin rene, afklarede stil. Hun er meget på farten, opgaverne skifter mellem at være kreativ i udformningen af keramik i værkstedet på Vesterbrogade til rejser til Vietnam, hvor produktionen af Blacks kollektioner foregår. Men når hun skal lade op, er intet sted bedre end lejligheden på Frederiksberg, hvor skandinavisk modernisme lyser ud af hvert et hjørne. - Noget af det, jeg husker som helt magisk ved min barndomsjul, var at stå op lillejuleaftensdag til et hus, der var gjort skinnende rent og pyntet med stjernehimmel, julekrybber og kravlenisser. Julekasserne med pynt blev først hentet frem d. 22. december, men det gjorde bare forventningens glæde endnu større, fortæller keramikeren. Hun forsøger at videreføre den atmosfære til sine egne børn, men for en designer med ren æstetik som vigtigste virkemiddel er det svært at give los og lade hele boligen svøbe ind i glimmer og nisser. Det snehvide ligger dog fast hele året - selv loftsbjælkerne er malet hvide. - Julepyntens vigtigste formål er at markere det højtidelige, og jeg kan bedst lide at holde pynten forholdsvis enkel, så julen ikke drukner i glimmerbras, slår Anne Black fast. - Men for mig er december ikke præget af så meget hygge, som jeg kunne ønske. Det er nærmest et kapløb med tiden på grund af mit arbejde. De seneste år har det først været dagene op til juleaften, at freden har sænket sig, siger hun - og tilføjer, at hun og familien ofte holder jul hos andre familiemedlemmer med mere plads.
Keramikeren kan dog ikke lade være med altid at arrangere, pynte og lave små tableauer, uanset årstiden. Hun samler ting, fund og eget design i grupper og prøver forskellige ting af løbende. - Jeg kan godt lide at skabe kontraster, men primært med materialer, da farvekontraster skaber uro. Det gælder også for min egen julepynt, som skal virke uden at larme. Det skal være tidløst og passe til vores nordiske lys. Anne Black har brugt meget tid på indretningen af lejligheden, fordi den er gammel og derfor vind og skæv. Men det ser hun som en udfordring, for skævheden giver en ekstra dimension.

© Birgitta Drejer/Sisters Agency
Den kendte Black-stil, hvidt i hvidt med et strejf af natur. Matte julekugler fra butikken Black.

© Birgitta Drejer/Sisters Agency
En samling af nyt og gammel porcelæn på det gamle vitrineskab. Anne Blacks egne produkter og en minivase fra Royal Copenhagen, som er et arvestykke fra Annes farmor. Glaspendlen fra Holmegaard er også vintage fra familiegemmerne. De lyse, superenkle kugler kan købes i Blacks butik.

© Birgitta Drejer/Sisters Agency
Bordet er dækket lyst, så det smelter sammen med rummets minimalisme.

© Birgitta Drejer/Sisters Agency
Anne Blacks potter i en gruppe med “minijuletræer”.

© Birgitta Drejer/Sisters Agency
I hjørnet af stuen har Anne Black indrettet et sofahjørne med loppefund og egne kreationer, og juletræer sniger sig ind i miniformater i hendes egne keramikpotter. Finn Juhls smukke Japan-sofa får nyt liv med puder fra Society. Den røde sofa er et marskandiserfund, det lille bord er designet af Eames, og maleriet er af Christian Skeel. Anne Black holder af det uhøjtidelige, og det kan bl.a. ses på Brionvega-tv’et.

© Birgitta Drejer/Sisters Agency
Herover årets juledekoration i al sin enkelhed. Den er bygget op omkring et kalenderlys fra Kunstindustrien. Porcelænsfadet er hendes eget.

© Birgitta Drejer/Sisters Agency
Raffineret Bangiji-messing fra Korea og matte, røde kugler fra Anne Blacks eget værksted. Pynten på træet er også hendes egne værker.