Alt om Susanne Rützous eklektiske jul
Susanne Rützous jul er præget af hendes mange rejser til hver en krog i verden, mens hendes egne kreationer giver et moderne tvist.
Af
Rejsefund fra hele verden og egne kreationer bliver kombineret med mos, spirende løgplanter og nøgne grene hos designer Susanne Rützou.

Den hyggelige pejs og messinglysestagerne, der er designet af Ilse Crawford for Georg Jensen, skaber julestemning her i stuen. Sofaerne er fra De Padova, de fire nordafrikanske sofaborde er fra Rosmosegaard, og puffen af Michael Verheyden fra Studio Oliver Gustav. Over hænger en Nordisk Solar-pendel, købt antikt.

Et juletableau i varmrøde toner på en bakke fra Aisha, der samler de mange rejsefund som for eksempel den store røde kugle og træfiguren, begge fra Indien, tilsat singing bowls fra Tibet med en krans af røde juleæbler.
På juletræet hænger hjemmelavet pynt af røgfarvede prismer. perlemorsknapper og asiatiske nødder i sølvsnor. Stuen er pyntet med hjerter, der er syet af silkeslips, og japanske obibælter, der hænger over de store gulvspejle fra det sidste århundrede. Vi er på besøg hos mode- og indretningsdesigner Susanne Rützou i hendes 340 kvadratmeter villalejlighed i det arkitekttegnede hus af Vilhelm Lauritzen på Østerbro i København. Hendes fortolkning af de danske juletraditioner vidner om et kreativt sind.

Vindueskarmen er smukt dekoreret med et miks af pyntede grene, lysende julestjerne fra Ikea, lanterne fra Beau Marché, siv og tørrede blomster. Den store nød er fundet på en rejse til Afrika.
– Jeg holder af værdierne og traditionerne i den danske jul, men du ser ikke mange kravlenisser, trommer og engle på mit juletræ. Meget af mit julepynt er rejsetrofæer som de to japanske dukker i min stue. Det er lidt excentrisk, men figurerne gør det julet for mig med deres farver og teksturer. Jeg bruger dog nogle symboler som hjerter og stjerner, men det er i min egen fortolkning, og det er vigtigt for mig, at pynten ikke stikker af visuelt, men glider ind i den stil, jeg har resten af året, siger Susanne Rützou.

De store gulvspejle som Susanne Rützou blandt andet har slæbt hjem fra loppemarkeder, er blevet julepyntet med store, lysende stjerner fra Ikea og hjemmelavede kæder af japanske obibælter og hjerter i antikke, indiske tekstiler. Thonet-gyngestolen er fra Antikhallen.
Julepynten har stor personlig værdi, og vækker mange minder hos designeren. Hvert år bruger hun alle adventssøndage sammen med sine børn, hvor de kreerer hjemmelavet julepynt eller laver konfekt – ét år slog de rekord med 16 forskellige slags. Det er efterhånden blevet en fin samling af julepynt, der bliver fundet frem fra gemmerne i dagene omkring den 1. december.

Stofstjernen i toppen af træet er hjemmelavet. Lyskæder fra Høsterkøb Planteskole. I baggrunden en høj reol fra Erfa.
– Når jeg åbner æskerne med de ting, vi har lavet igennem årene, er der mange genkendelsessmil, fordi de er så personlige og minder mig om virkelig hyggelige stunder i børnenes barndom. Som de fine hjerter af gamle slipsesilker, vi syede sammen. De kommer frem hvert år, fortæller hun.

På køkkenøen har Susanne Rützou lavet et stemningsfuldt tableau af glas fyldt med mos, kugler, hyacinter og andre fund.
Denne jul er adventsdekorationen, eller installationen, som hun selvironisk kalder det, lavet sammen med datteren Alpha. Her har mor og datter fyldt en zinkkasse med asiatiske nøddesorter og små eksotiske kogler, hvori der er sat fire lys.

På Erfa-reolen i soveværelset står en skål fra en rejse til Mellemøsten med rosa blomster. Bagved en gammel glasmosaik og en kultegning fra en antikbutik. Læderæsker af Michael Verheyden fra Studio Oliver Gustav.
– Adventsdekorationen er en fast tradition i vores familie, men vi digter videre hvert år, og næste år laver vi måske dekorationen med den æblekrans, der i år ligger inde i stuen. Mine juleting har ikke faste pladser, da jeg godt kan lide følelsen af udvikling, hvor jeg kan lege med udtrykket. Men man kan jo hurtig købe sig fattig, hvis alt skal være nyt, så i stedet for bruger jeg de ting, jeg har. Jeg har dog givet mig selv lov til at investere i lidt nyt hvert år, og det giver min julestil et frisk pust, forklarer Susanne Rützou.

Væggen er dekoreret med værker af blandt andre Andreas Blomqvist, Carl Henning Pedersen og hende selv.
Naturen har også en stor plads i Susanne Rützous julehjerte. Grene med mos, hyacinter og troldegrene fylder en del i hjemmet.

Den sølv Jildé-bordlampe er købt hos Galleri 14.
– Min jul er meget naturdreven, da jeg savner min have og gåturene i skoven, som naturligt er sat lidt på hold i vinterhalvåret, men når jeg tager spirende løgplanter, mos og kogler ind i mit hjem, giver det noget ekstra til min jul. Jeg kan godt lide den lidt laboratorieagtige tilgang til naturen, og derfor har jeg for eksempel lavet et stilleben af store glasvaser fyldt med planter og jord, hvor du kan se rødderne og de forskellige jordlag. Og så naturligvis et par glimtende sølvkugler, som jeg hurtigt kan fjerne igen til januar. På den måde er mine dekorationer mere langtidsholdbare, siger hun.

Susanne Rützou har en svaghed for antikke spejle, som hun finder på loppemarkeder og i antikbutikker i udlandet og herhjemme.
Da vi spørger til Susanne Rützous bedste juleråd, kommer det prompte fra designeren:
– Bring naturen indenfor. Det giver liv. Brug også levende lys. Det giver varme. Jul er først og fremmest en stemning og en følelse, ikke et koldt dekorationsudtryk. Derfor er hyggelige elementer som natur og lys vigtige, hvis du vil have en ægte julestemning.

En troldegren i en messingvase har fået den centrale plads på badeværelset, der er indrettet med skab fra Garde Hvalsøe og et vintage-spejl. Metalæskerne i vindueskarmen er fra Georg Jensen. Bordspejl fra Menu.

Det antikke klapbord købt i Antikhallen har fået et centerpiece af en juledekoration. Stumtjeneren og pendlen er designet af Space Copenhagen, produceret af Mater. Sengetæppe fra Society.

De franske døre fører ud til en terrasse af mursten, hvor planter og små træer af gran og kirsebærlaurbær står i krukker.