Uffe Buchard springer ud som blomstermand

– Jeg synes, man skal plukke de blomster, som på en eller anden måde er misfostre, siger Uffe Buchard.

farverig buket fra bogen blomst af uffe buchard
© BLOMST/Michael Rygaard

Uffe Buchard har ladet sig inspirere af klassiske hollandske blomstermalerier, hvilket kommer til udtryk i denne dekoration.

Han begynder med at sige undskyld. Til alle de blomsterkyndige, som har brugt år på at blive dygtige til at binde buketter. For på papiret kan trend- og modeekspert Uffe Buchard ikke binde blomster, men han er selverklæret buketnørd og udkommer nu med blomsterbogen Blomst. En anarkistisk tablebook, der, som han selv udtrykker det, ophæver alle regler for, hvordan man binder en smuk buket.

I Uffe Buchards univers er orkideer bundet sammen med grøftekantsfund. Tulipaner, man normalt ville kassere, spiller hovedroller i dekorationerne, mens gule georginer og caprifoler nemt kan få en blå vase at folde sig ud i, selvom han gentagne gange har fået at vide, at man altså ikke blander gul og blå. Og lige netop den tilfældige tilgang til blomsterbinderiet mener han, der mangler en bog om.

buket fra uffe buchards bog blomst
© BLOMST/Michael Rygaard

Høje vaser kan give høje buketter, og en anden fordel er, at jo længere blomsterne kommer op, jo længere kan de også komme ned, forklarer Uffe Buchard, der elsker, når skulpturelle stilke får lov at folde sig ud.

– Grundfilosofien er, at jeg ikke kan lide, når noget er perfekt. Sådan har jeg det med alt, jeg laver. Jeg synes, man skal plukke de blomster, der kravler langs jorden og vokser lidt forkert efter solen, og som på en eller anden måde er misfostre. Og så skal man lade dem udfolde sig. Som hvis man forestiller sig, at et blindt barn binder en buket, siger han.

For at give bogen et professionelt islæt har Uffe Buchard dog
allieret sig med sin ven og samarbejdspartner gennem mange år, floristen Leif Sigersen, som deler hans æstetik og blomsterfilosofi. De har tilsammen bundet 105 buketter, som præsenteres i bogen. Men egentlig blev Uffe Buchard kontaktet af en række forlag, da han rundede 50 i januar, fordi de var interesserede i hans selvbiografi.

blå og gule blomster i vase fra bogen blomst
© BLOMST/Michael Rygaard

En vase kan gå i symbiose med buketten eller stå i skærende kontrast hertil. Her er et eksempel på begge tilfælde. Den turkise vase iscenesætter og bringer energi til sin buket, mens

den røde vase skaber en dyb bund for blomsterne.– Den ville jeg ikke skrive. I hvert fald ikke endnu. Jeg tænker, der skal ske rigtig meget andet spændende i mit liv, før den skal skrives. Og så var der nogle, der spurgte, hvad jeg så ville skrive om, hvis ikke det skulle være en biografi, fortæller han.

Det oplagte svar var blomster. Uffe Buchard har været bidt af blomster, siden han som seks-årig fik ansvaret for familiens parcelhushave i Aabenraa. Det, der begyndte som en let tilgroet have, endte med at være den have, andre stoppede op for at beundre. Og var han ikke gået i lære som frisør, kunne han meget vel have uddannet sig til blomsterbinder. Men i stedet blev blomsterne en passion, som har gødet hans kreativitet og hjulpet ham de 25 år, han har arbejdet med modebranchen. I dag er han medejer af det kreative bureau Darling Creative Studio, og her er det fx altid Uffe Buchard selv, der binder blomsterne, når bureauet launcher en nyhed for sine kunder.

rød blomsterbuket fra bogen blomst
© BLOMST/Michael Rygaard

– Når jeg binder blomster, så er jeg fuldstændig i zen. Så kan jeg ikke tænke på andet, og det, tror jeg, er meget sundt, siger Uffe Buchard, der håber, at blomsterbogen vil puste til folks holdning til deres egen kreativitet. Som et slags watch and learn. For han mener, at alle mennesker har en kreativitet, som de kan få meget ud af at dyrke. Og et nemt sted at begynde er med blomsterne.

– For blomster er som udgangspunkt allerede smukke, siger han. Et råd er dog, at man aldrig kun skal lave buketter af blomster købt hos blomsterhandleren. Bland dem med en gren fra haven eller en ærteblomst fra grøften, og vælg så både blomsterne og vasen med omhu. For det dur ikke bare at have "vasen". Ikke to vaser kan det samme, og Uffe Buchard har kassevis derhjemme.

– Det er blomsterbukettens scene, og når vaser og blomster går i symbiose, så kan der nogle gange opstå en endnu skønnere magi end bare en flot buket, siger Uffe Buchard.

blå buket fra blomst af uffe buchard
© BLOMST/Michael Rygaard

En landlig stil går igen i buketterne. En æstetik som Uffe Buchard bl.a. har fra sin mormor, som boede på en gård og vidste alt om blomster.

blomsterbuket fra bogen blomst
© BLOMST/Michael Rygaard

Asymmetrisk fordeling af bukettens roser bundet sammen med bl.a. fund fra grøftekanten.

bogen Blomst af uffe buchard
© BLOMST/Michael Rygaard

Om bogen

Tablebook'en Blomst er lavet i et samarbejde mellem Uffe Buchard
og florist og blomsterdekoratør Leif Sigersen. Bogen viser 105 buketter og blomsterdekorationer – 60 bundet af Uffe og 45 bundet af Leif – til alle årets årstider. Uffe Buchard beskriver bogens buketter og dekorationer som tilfældige, landlige og næsten vulgære. De bringer måden, bedstemor bandt blomster på, up to date. Uffe Buchard har selv leveret teksterne til bogen, som udgives af Gyldendal, Bogen koster 399,95 kr.