Den nordiske natur flytter ind

For gamle, for tunge og for mange. Møblerne i pejsestuen voldte en del problemer for denne måneds læsere. Indretningen fungerede ikke, og stuen var mørk og tung.

© Andreas Mikkel Hansen

Hvad fik jer til at skrive til BO BEDRE?

  • Vi efterlyste en helt ny stil i pejsestuen. Vores gamle chesterfieldmøbler og et chatol havde set bedre dage og måtte gerne blive skiftet ud. Vi ville også gerne have et fladskærms-tv, men var i tvivl om, hvor det skulle hænge.

Har det nye rum givet jer nye muligheder for at bruge det anderledes?

  • Der er kommet meget mere ro over rummet. Det betyder fx, at vi i højere grad slukker for fjernsynet og sætter os til at læse. Her er der ingen forstyrrende elementer. Desuden er det blevet meget nemmere at holde orden.

Hvilken ide synes I bedst om?

  • Vi er glade for det hele. Det er svært at fremhæve noget, men sofaen er et stort hit. Ligesom radiatorskjuleren, der er udformet som en bænk til børnebørnene. Og så vil vi gerne fremhæve den antracitgrå farve omkring brændeovnen og fjernsynet, der går igen i husets bjælker, yderdøre og vinduer.
© Andreas Mikkel Hansen

Månedens læsere Hanne og Claus Sørensen.

© Andreas Mikkel Hansen

Før - var stilen mørk og tung Flere og flere møbler havde gennem årene fundet vej til stuen, uden at de alle fandt nogen ordentlig funktion - trods flere forgæves forsøg på omrokeringer. Og så trængte de fleste møbler vist også til en udskiftning.

© Andreas Mikkel Hansen

Radiator i skjul Her er den ene radiator omdannet til en lang hylde, der afsluttes med svævehylder ud mod rummet - en god måde at gemme det klodsede apparatur af vejen på og samtidig skabe et mere enkelt udtryk samt få god udstillings- og opbevaringsplads. I den anden ende af stuen fungerer en gulvradiator ved vinduet nu også som bænk med masser af bløde puder.

© Andreas Mikkel Hansen

Lad en skulpturel gulvlampe sætte et råt præg på rummet. Tænk i jordfarver og materialer med struktur som fx den fleksible FORK-gulvlampe designet af Diesel for italienske Foscarini, fås med skærm i grå eller creme, 5480 kr., CasaLab.

© Andreas Mikkel Hansen

En lænestol i naturmaterialer er et perfekt match til den nordiske stue. Her Harpestolen med flagline designet af Jørgen Høvelskov, h 130 x b 85 x l 120 cm, fås i valnød, ask, teak, sæbebehandlet eller lakeret eg og i sort eller hvid, fra 17.500 kr., Koch Design.

© Andreas Mikkel Hansen

Trælysestager i forskellige former skaber et levende udtryk og er en enkel og overkommelig måde at trække naturen indenfor på. Sæt med tre stk., 99,75 kr., Broste Copenhagen.

© Andreas Mikkel Hansen

Kombinér sofabord og opbevaring i et praktisk skjul til småting. BOWL-bordets organiske former gemmer på masser af god opbevaringsplads under den drejbare top i valnød, 7999 kr., Bolia.

© Andreas Mikkel Hansen

Farver Stuen er lysnet godt op med enkle og rene farver: hvid, brun, grå og blå. Farverne understøttes af materialer i valnød, skind, bomuld og hør, der skaber et mere råt nordisk look. Også væggene har fået et farvestrejf. Den indbyggede brændeovn var meget fremtrædende i rummet, men visuelt var den en kedelig sort kasse på en stor hvid væg.

© Andreas Mikkel Hansen

Og læserparret havde et stort ønske om også at få plads til et væghængt fladskærms-tv – et element, der hurtigt kan give samme hårde effekt som en brændeovn på en lys baggrund. Så for at fjerne opmærksomheden fra de store apparater er der arbejdet med flader i en dyb antracitgrå farve.

© Andreas Mikkel Hansen

I den ene ende af stuen fungerer en gulvradiator ved vinduet nu også som bænk med masser af bløde puder - garanteret en ny yndlingsplads for børnebørnene.

© Andreas Mikkel Hansen

Detaljer og opbevaring Opbevaringsløsninger er ikke altid lige kønne at se på, men her i den nye stue er de dekorative i sig selv. Og så er de selvfølgelig praktiske. En gammel fransk trækasse er anvendt til at holde styr på brændet.

© Andreas Mikkel Hansen

Læserparret læser meget og fruen i huset er flittig med strikkepindene, så hvad enten det er til bøger eller til strikketøjet, er modulbordet i bambus en fin løsning til enkel opbevaring.

© Andreas Mikkel Hansen

Som afslutning på den smalle radiatorskjuler er der lavet svævehylder. Det giver et let og luftigt udtryk og en pæn afslutning mod trappeopgangen fra pejsestuen.