Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Sommerhus renoveres til helårsbolig

Familien vil gerne flytte permanent i sommerhus og downsize. Arkitekt Lone Barslund giver her sine bedste råd til en harmonisk ombygning.

Kære Lone,

Vi har planer om at flytte i vores sommerhus - altså gøre den til helårsbolig. Der må bygges i alt 40 m2 til mod nord og vest. Vi har brug for to ekstra værelser og de nuværende værelser, er soveværelser.

Så vi mangler rum til overnattende gæster og noget kontor. Evt større bryggers.

Vi bor i et hus på 140m2. Så vi mangler plads til mange ting, men vi må selvfølgelig bare sortere ud i dem.

Vi er uenige om udseendet, da jeg ikke synes det skal ligne en hovsa-løsning.

Mange sommerhuse bliver grimme af udvidelser som jeg ikke synes klæder huset. Huset er nu 67 m2. Skuret mod vest skal væk.

Mange hilsener,
Hanne

Kære Hanne,

En harmonisk udvidelse handler selvfølgelig om et materialevalg, der skal klæde det eksisterende, men også meget om størrelse i forhold til det eksisterende hus.

Det er jo helt oplagt at forlænge huset mod vest så taget fortsætter fra den eksisterende bygning.

Jeg bemærker bare at taghældningen går længere ned på indgangsfacaden, hvor der kun er cirka 210 cm højde ved hoveddøren og det betyder at tilbygningens vinkel mod nord skal have sit eget sadeltag og ende i en gavl, for at få tilstrækkelig rumhøjde ved facaderne.

Ved at lægge tilbygningen som skitseret, får I både de ønskede kvadratmetre og i vinklen et godt uderum med aftensol.

Det store værelse mod vest er værd at bevare, så det eksisterende vindue blændes og der isættes et nyt glasparti med terrassedør mod syd.

Det lille værelse bliver nu gennemgangsrum til den nye afdeling og kan fint indrettes til kontor med reoler til opbevaring og eventuelt et skab til indbygning af vaskemaskine og tumbler i hjørnet nærmest jeres badeværelse.

Fra det lille værelse kommer I således til en lille fordelingsgang i midten af den nye bygning, med døre til de to nye værelser samt til et godt depot / opbevaringsrum i midten.

Hjørneværelset mod sydvest kan både få et glasparti mod syd magen til det nye i det eksisterende værelse og et parti mod nord, mens det andet værelse mod nordvest skal have glaspartiet mod vest og evt. et vindue i gavlen.

Depotrummet kan enten få mekanisk udluftning eller I kan genanvende vinduet fra det gamle vestvendte værelse.

40 nye kvadratmetre fordelt på 4,4 x 9 meter, med samme facadebeklædning og tag som hovedhuset, men med nye glaspartier, der selvfølgelig skal ligne dem, der allerede sidder i karnappen.

Held og lykke med både ombygning og flytning – det bliver dejligt for jer.

Bedste hilsener,
Lone

© Lone Barslund - FØR

© Lone Barslund - EFTER

Håndplukket til dig