Danske designermøbler, som er blevet istandsat af Klassisk Møbelsalg
© Klassisk Møbelsalg

Sådan får du en designersofa til den halve pris

Her er møbelpolstrerens 5 bud på genveje til en klassisk dansk designsofa. Se også vores store liste med forhandlere af brugte kvalitets-sofaer.

Sofaen: Danskernes foretrukne brugte møbel

Danskere elsker brugte sofaer. Det er konklusionen, når man kigger på den liste, som Den blå Avis har sammenstykket over de mest søgte genbrugsvarer på dba.dk. Brugte sofaer topper suverænt listen. Sofaerne overgår endda brugte iPhones, der ligger på andenpladen i popularitet. I alt drejer det sig om 2.65 millioner søgninger på brugte sofaer om året på Den blå Avis. Det er rigtigt mange sofaer.

Det er langt fra alle disse sofaer, der er luvslidte, ildelugtende og sønderflåede af kløer fra kæledyr. Mange af de brugte sofaer, der handles på websites for brugte møbler og på auktioner, er faktisk af meget høj kvalitet, og med den rette viden og et par smarte greb kan de erhverves for omtrent det halve af nyprisen eller endnu billigere.

Det største hit: danske brugte designklassikere

Den mest eftertragtede sofatype, brugte som nye, er i disse år danske designklassikere fra møbelarkitekturens guldalder. Det drejer sig først og frem om sofaer fra og med 1930'erne med højdepunktet i 50'erne og 60'erne. Et stort antal af disse sofaer produceres stadig, og det er med meget få undtagelser til en langt højere pris end både brugtprisen og hammerslagsprisen på auktion.

Børge Mogensens kupesofaer i møbeldesignerens egen villa i Gentofte. Om de skal til møbelpolstreren? Godt spørgsmål.
© Mads Mogensen

Find en billig designersofa sofa

Er du på udkig efter en Børge Mogensen lædersofa eller en Arne Jacobsens Svanesofa, kan du spare mange penge, hvis du køber lige netop den sofa, du brænder for, brugt - og derefter får den sat i stand.

Hvis du er fristet af planen om at købe brugt og få den brugte sofa tryllet tilbage til fordums storhed, så er det en god idé at konsultere et møbelpolsterfirma. Det har vi gjort.

Møbelpolstrerens råd til istandsættelsen

Den uddannede møbelsnedker Søren Kristoffersen ejer firmaet "Klassisk Møbelsalg". Virksomheden er beliggende i nærheden af Kalundborg. Her har han og hans tre medarbejdere igennem mange år istandsat møbler. Mange af dem har været danske møbelklassikere heriblandt de helt store slagnumre inden for sofagenren udtænkt af designere som Børge Mogensen, Erik Jørgensen, Poul Wegner og Arne Jacobsen m.fl.

Ud over at ompolstre brugte møbler har Klassisk Møbelsalg, som det fremgår af firmanavnet, også specialiseret sig i at sælge klassiske møbler fra den danske designguldalder.

Børge Mogensens lædersofa som eksempel

Alt det giver en vis erfaringsvægt. Derfor har vi på baggrund af vores interview med Søren Kristoffersen sammenstykket en liste med 5 tips til at erhverve en brugt klassisk designersofa til den halve pris (spring frem til listen her).

Vi tager udgangspunkt i en af de mest kendte, danske designersofa: Børge Mogensens lædersofa (BM 2209)

Her på denne side kan du også finde en stor liste med:

  1. Links til danske auktionshuse, der sælger brugte retro møbler.
  2. Online websites, der forhandler vintage designermøbler.
  3. Fysiske butikker, der har specialiseret sig i brugte møbler i high-end klassen.

Gå til listen her.

Møbelsnedker Søren Kristoffersen svæver over vandene, mens hans medarbejdere hygger sig med at lægge et stort møbelmøster på en brugt sofa, de er i færd med at opgradere
© Klassisk Møbelsalg

1. Skaf sikkerhed for, at møblet er ægte - kontakt en professionel

Bobedre.dk: Hvordan får man succes med at købe kvalitets brugte møbler?

Først og fremmest skal man være 100% sikker på, at det, man køber, også er det, det giver sig ud for at være. Det skal ikke bare være det, som sælger siger, at det er.

Det kan man ikke afgøre uden en vis erfaring. Skal du ud og købe noget, vil jeg derfor anbefale, at du kontakter et professionelt firma. Det er lidt ligesom når man skal købe en bil, så spørger man også ham, der har mest beskidte fingre, og som står og roder med det hver dag. Den slags er jeg altid villig til. Hvis nogen sender mig nogle billeder, så får de altid et reelt svar.

Mange af mine henvendelser får jeg pr. mail. Her kan der godt være divergerende opfattelser. Nogle gange bliver folk oven i købet sure, når de tror, de har en Børge Mogensen sofa, og jeg så må fortælle dem, at det er det ikke. Så kan jeg godt få noget af en skideballe. De har måske fået at vide hele livet, at det er en Børge Mogensen sofa. Men det bliver det bare ikke af den grund.

Er der også mange af de møbler, du får henvendelser om, der er forfalskede?

Efterhånden er de falske æg og svaner ved at være ude af markedet, men det sker stadig, at der er nogen, der forsøger at sælge noget for noget andet end det, det er.

Tremmesofa af Børge Mogensen ombetrukket i brunt læder
© Klassisk Møbelsalg

2. Vælg en type polstring, der passer til hverdagen i dit hjem

Hvis man så for eksempel har en vintage Børge Mogensen sofa, der trænger til en kærlighed hånd, hvordan foregår samarbejdet med jer så?

Det foregår ved, at folk sender nogle billeder. Derefter rådgiver vi om polstring afhængig af, hvilken type polstring kunden ønsker, og dels hvilken type mennesker de er. Nogle har jo både børn og hunde. Så skal vi jo for eksempel finde frem til en solid type læder, som hunde og katte ikke kan gøre kål på.

I den type tilfælde findes der mange forskellige typer af polstring. Man skal nok gå efter noget semianilint læder, som kort fortalt er en lædertype, der har fået en lettere overfladebehandling, der gør, at læderet stadig er åndbart.

Hvis folk ikke rigtig har forstand på det, så forsøger jeg at få dem her ud i forretningen og få en snak. Skal man polstre en sofa, så løber det jo hurtigt op I 40.000 kroner til noget, der måske skal stå de næste 30 år. Så er det jo meget rart, at vi rammer den rigtige kvalitet til det rigtige formål

Tremmesofa af Børge Mogensen med ternet stofbetræk.
© Klassisk Møbelsalg

3. En renoveret sofa kan fås til den halve pris af en ny.

Hvad omfatter en renovering af en retro sofa hos jer?

Vi laver det hele. Det er både træværk og også nyt skum, hvis det er nødvendigt. Du kan godt renovere en sofa og stadig beholde meget af det gamle skum indeni, men du risikerer bare, at den har stået et sted, hvor der har været røg, eller der har været en anden ubehagelig lugt, der hænger ved.

Kan man med alt det, der skal gøres, risikere, at det bliver dyrere at få en brugt sofa ompolstret og renoveret, end det er at købe en ny Børge Mogensen sofa med helt nyt læderbetræk?

Det ender som regel med at blive rundt regnet cirka halv pris af en ny sofa. Selvfølgelig har møbelforretninger af og til tilbud, der virker ekstra billige, men så er det ofte i en anden anden type læder end den, man normalt vil købe.

Vi sælger også restaurerede sofaer herude, og hvis du køber sådan én, så kan du ikke se, om den er ny eller gammel.

Daybed af Børge Mogensen
© Klassisk Møbelsalg

4. Regn med cirka 14 dage til at renovere en brugt sofa

Hvor lang tid tager det for at tage et eksempel at renovere en lædersofa af Børge Mogensen?

Når vi har lavet en aftale, så henter vi typisk møblet ude ved kunden. Så går der ca. 14 dage til, at vi leverer den tilbage igen. Det er arbejdsgangen. Jeg er ikke interesseret i at have et møbel stående i 4 måneder. Jeg bliver ikke glad for det, og det gør kunden også sjældent.

Hvordan er processen hos jer, når I renoverer en Børge Mogensen lædersofa?

Vi begynder som regel med at pille sofaen helt op og skralde den fuldstændig. Derefter går vi i gang med at klargøre den med nyt skum. Hvad vi derudover laver på den, kan være forskellig afhængigt af, om den skal slibes ned, bejdses eller hvad der nu skal ske med den. Det kan også betyde noget for tiden og prisen, om det er en klassisk kendt sofa.

Renoveret Børge Mogensen sofa i brunt læder.
© Klassisk Møbelsalg

5. Det er billigere at renovere en kendt klassisk designersofa

Er det en fordel eller en ulempe for jeres kunder, hvis den sofa, der skal restaureres er en af de mest kendte danske møbelklassikere?

Det er ofte billigere at få lavet en klassisk sofa, vi kender. Så skal jeg ikke bruge en halv dage på at lave mønstre.

Hvad vil det sige: "at lave mønstre?"

Det er, når det hele bliver klippet op for derefter at blive lagt ud på pap, så der kan blive lavet nye skabeloner. På alle de klassiske møbler har vi modellerne liggende, og det gør det billigere.

Derfor når vi laver den type klassiske danske designersofaer, så er skabelonerne meget vigtige for os. For næste gange vil det tage meget mindre tid at lave den, hvis vi har skabelonerne – og derfor er det billigere.

Til sidst leverer vi selv møblerne tilbage, så vi er sikre på, at der ikke sker nogle skader.

Rasmus Warnke Nørregaard og Jacob Kam - stifterne af everclassic.com - en forholdsvis ny online handelsplads for salg af blandt andet brugte møbler
© everclassic.com

5 råd til succes med renovering af designersofaer

Her er som opsummering de fem punkter til succesfuld og omkostningsbesparende renovering af en klassisk dansk designersofa som for eksempel en Børge Mogensen lædersofa:

  1. Skaf sikkerhed for, at møblet er ægte - kontakt en professionel.
  2. Vælg en type polstring, der passer til hverdagen i dit hjem.
  3. Prisen på en renoveret sofa kan fås til det halve af en ny.
  4. Regn med cirka 14 dage til at renovere en brugt sofa
  5. Det er billigere at renovere en kendt klassisk designersofa

Brugte sofaer - find dem på disse auktionshuse og websites og i disse forretninger

Bruun Rasmussen: Danmarks største auktionshus. Salg af moderne møbler på netauktion og på traditionel hammerslags-auktion. Eftersyn af sofaer på auktion i enten Århus eller to steder i København. Salg af møbler på netauktion fra mindstepris på 2-3000 kroner og opefter.

Trendsales: Køb, salg og bytte af mærketøj og designervarer, herunder designer møbler og brugte sofaer

Everclassic: Køb og salg af kunst, møbler og design. På Everclassic kan man både sælge på auktion og til fastpris.

Den blå avis (dba.dk): Online salgssted for brugte varer af enhver art. Brugte sofaer er den varegruppe, som samtlige bruger på dba.dk søger allemestpå.

Gul og Gratis: Websted for salg køb og salg af brugte ting. Udkommer også som printudgave i mange af Berlingske koncernens større og mindre blade i provinsen.

Lauritz.com: Dansk online auktionshus med lokaler i flere forskellige lande. 13 indleveringssteder og besigtigelsessteder i Danmark, 7 i Sverige, 3 i Tyskland. Sofaer i alle prisklasser fra kroner 1.000 til over 100.000.

Klassik.dk: Københavnsk specialbutik med brugte danske møbelklassikere

Qxl.dk: Online auktionshus, også med meget billige sofaer.

GoClassic: GoClassic sælger retro og klassiske møbler. Showroom på Vestfyn.

Klassisk Møbelsalg: Møbelsnedker Søren Kristoffersen egen butik for salg af primært klassiske danske designermøbler.