Indretningsskolen: Sådan får du bedst kunst ind i dit eget hjem

Et smukt maleri eller en spændende skulptur er en særegen signatur i et rum. Men hvordan får man kunsten ind i hjemmet på den bedst mulige måde?

skulptur indretning kunst
© Margaret M. De Lange

Skulpturelle stilleben fra Oslo Design Fair

Et af de mest grundlæggende spørgsmål, når man taler om at indrette sig med kunst, er, om man skal købe af lyst eller gå efter den gode investering. Og svaret er enkelt, selv når man spørger store kunstsamlere. Kunst skal købes af lyst. I nutidens hjem har kunsten fået en voksende betydning, og det siger efterhånden mere om et menneske, hvad han eller hun har hængt op over sofaen, end hvilke bøger der er i reolen – selv om det nu også afslører en del. Kunst er samtidig en investering for livet. Et godt kunstværk holder ikke bare gennem generationer. Det skaber en unik stemning i hjemmet. Det fanger og fascinerer. Former, fuldender og afføder spørgsmål. Men hvor skal man begynde?

Samlernes forcer er, at deres øjne har konsumeret så store mængder af kunst, at de bliver eksperter i at se det nye og spændende. Og som begynder skal man få sig nogle oplevelser. Besøg de etablerede gallerier og kunsthandlere og brug fx vores kunstside her i magasinet hver måned til at finde inspiration. I første omgang handler det netop om at se – og museumsbesøg er med til at skærpe kunst-øjet. Kvalitet er vigtigt og hellere købe et lille værk af en kunstner, som holder kvalitetsmæssigt, end et stort af en døgnflue.

Et kunstværk tilfører ikke bare personlighed til hjemmet, det giver også omgivelserne en spændende taktilitet. Skulpturer tilfører fx dybde og sanselighed i et rum. Mens malerier, grafiske værker og anden billedkunst er med til at sætte stemningen. Tag rådene på disse sider med, næste gang du skal købe kunst.

kunst stue rammer
© Salvatori

Et interiør i smuk harmoni med værket på væggen hos Salvatori

Rigtige rammer

Indramningen af et kunstværk er vigtig, da rammen betyder en hel del for opfattelsen af motivet. Enkle, stramme rammer i hvid, sort eller træ er tidløse valg, men værket skal have lov til at afgøre, hvilket udtryk man vælger. Fx klæder det oftest ældre kunstværker med en mere klassisk og tidstypisk ramme, mens grafisk kunst eller fotokunst står bedst, hvis de er indrammet i en mere enkel ramme. Nogle gange kan et værk fremstå flot og råt, hvis det hænges direkte på væggen uden ramme. Papirkunst skal dog altid rammes ind, da de er skrøbelige. En god rammemager kan vejlede dig til den bedste indramning af et specifikt værk. Derudover er det en idé at indramme kunst bag refleksfrit glas, da man på den måde undgår, at spejlinger forstyrrer oplevelsen af kunstværket.

stol kunst indretning
© Molteni&C

Galant grupperet

Ophængning og placering

Et godt råd, når man hænger billeder op i et rum, er... at vente. Tag evt. de største møbler ud af rummet, så kunsten ikke bliver tjenere til møblerne. Det skal helst være omvendt. Se på helheden i rummet, inden du begynder at bore og slå søm i. Det allerbedste tidspunkt at gøre det er, når man kommer hjem efter en ferie – og måske på forhånd har taget alle billeder ned inden afrejse. Dine øjne er friske!

Et klassisk ophængningsprincip er at lade rammerne på de forskellige billeder følge samme linje. Det kan være den øverste eller den nederste – eller en mid-terakse, som man ser det i det grå billede nederst, hvor midten skaber helheden. En anden grundregel er, at rammer i samme stil kan være med til at skabe en helhed på en væg med mange værker. Som senior-ekspert Helle Josephine Kamvig siger det:

– Jeg har selv en væg derhjemme med mange forskellige værker, litografier, tegninger og malerier. Det ser virkelig smukt ud.

museum oslo kunst indretning billeder
© Frode Larsen

Nasjonalmuseet i Oslo

Ved ophængning skal man være opmærksom på, at direkte sollys skader kunstværket. Det samme gør store svingninger i temperatuen.

Figurer og skulpturer er med til at gøre et rum interessant. Større skulpturer stilles bedst så langt fra væggen, at man kan gå rundt om dem og betragte dem fra alle vinkler. Er skulpturerne omvendt små, står de godt sammen i stilleben og gerne på en piedestal.

Helle Kamvigs kunst indretning

Få Helle Josephine Kamvigs gode råd ved kunstkøb

Kunst som investering

Kunst bringer glæde i hverdagen, men kan også erhverves på grund af dets værdi og eventuelle stigning. Det behøver ikke at være modsatrettede formål.

Helle Josephine Kamvig har arbejdet med kunst i over 25 år. Først en lang periode i den københavnske galleriverden og nu som seniorekspert i kunst hos Lauritz.com. Og hvis man vil investere i kunst, er der flere hensyn at tage, hvis kunsten købes med værdistigning for øje.

– Først synes jeg, at man skal vælge med hjertet, når man køber kunst. Men se også på kunstnerens CV. Det er vigtigt, at kunstneren er uddannet ved et anerkendt akademi, for så er sandsynligheden for, at værkerne på et senere tidspunkt ender på de større museer, større. Tjek også, om kunstneren har udstillet tidligere.

– Har man eksempelvis udstillet på større gallerier i Europa eller København? Det kan være en vigtig indikation på, om et værk vil stige i pris, selv om der selvfølgelig ikke er nogen garanti.

Materialekundskab vil også vise, om kunstneren har sin uddannelse i orden. Der er mode i kunst, og et godt råd er, at et værk skal være udformet i materialer, som holder sig over tid. Det historiske grundlag, som kommer gennem studier, finder Helle Josephine Kamvig også vigtigt.

– Er forbilledet Kirkeby eller Munch? Hvilke skuldre står man på? Det er vigtigt, at man som kunstner ved, hvor man har sin inspiration fra – ja, at man kan sin historie.

Hun lægger ikke skjul på, at god kunst koster penge. Man kan være heldig at købe et værk af en ung kunstner, før han eller hun opdages, men da skal man have et godt øje, se store mængder kunst og vide, hvor man skal lede. Men, understreger hun, der findes rimeligere løsninger. Har man lyst til at købe et værk af en større kunstner, er et litografi en god løsning.

– Det er også et kunstværk, til rimelige priser.

farver kunst billeder
© Cassina

Farver fremhæver billederne hos Cassina

Farver

Mange danskere bor med hvide vægge, og det er en fin neutral baggrund for mange værker, men faktisk kan en markant vægfarve også være med til at fremhæve noget særligt i det maleri, man har hængende. Et trick kan være at tage fotografier af de værker, man gerne vil hænge op, klippe dem ud, så de passer i indbyrdes størrelse og så lægge dem op på forskellige farvede stykker papir. Du vil blive overrasket over, hvor stor effekt en stærk baggrundsfarve kan have. Statens Museum for Kunst har meget effektfuldt brugt mættede farver som baggrund for mange ophængninger. Ligeså har Thorvaldsens Museum. Flügger har udviklet farver inspireret af disse historiske kulører. Læg også mærke til billedet fra Brandts med den lyserøde Finn Juhl-sofa. Her tager møblet og skålen på bordet afsæt i maleriet, og på den måde rækker kunsten ud i rummet.

kunst indretning udstilling
© Brandts

Fra udstillingen Vilhelm Lundstrøm og den gode smag

Kunstnerisk helhed

Mange tænker, at et kunstværk skal passe til de møbler og farver, som man allerede har indrettet sig med. Men for Helle Josephine Kamvig, seniorekspert i kunst hos Lauritz.com, er det værkerne, som bør danne udgangspunkt for resten. Hun mener, det er synd, hvis kunst udelukkende købes som dekoration.
– Jeg har selv indrettet mit køkken ud fra et billede. Jeg ville have det værk i køkkenet, og derfor måtte jeg lave et køkken, som passede til.

Man kan skabe variation ved at veksle mellem sæsonbetonede værker.

– Jeg har noget kunst hængende om vinteren og noget andet om sommeren, alt efter hvor meget sollys værkerne tåler. Det kan jeg godt lide. Tanken om at man kan opleve noget nyt i det, man har.

billede kunst stol
© Artfinder

Nicolette capuanos blue ombre

Pas på værkerne

Varme
Store temperaturændringer kan skade et kunstværk. Undgå derfor at hænge billedkunst på steder med hyppige svingninger som fx over pejsen, ovnen eller ved vinduer med træk.

Lys
Hæng malerier og papirværker på steder, som ikke er udsat for direkte sollys. Lyset kan falme værkerne og ælde dem hurtigere end ellers. En idé er også at bruge glas med UV-beskyttelse ved lysfølsomme tegninger og tryk. For når et værk først er bleget, er skaden permanent. Desuden anbefales LED-pærer, da de ud-sætter et værk for mindre varme end almindelige glødepærer.

Papir
Vær opmærksom på, at papir skal være syrefrit for at undgå gulning. Sørg derfor for, at passepartoutvinduet og bagpappen er i syrefri karton ved indramning. En professionel rammemager vil vide, hvilke materialer der egner sig bedst til dit værk, og bør altid rådføres ved indramning af kunst.

Reparation
Får værket en skade, så tag kontakt til en professionel konservator. En konservator kan reparere ridser og buler, afstive og stabilisere lærreder og fjerne gulheder og støv. Kontroller dog altid, at konservatoren er godkendt til jobbet.

kunst skyggespil Hindsgavl
© Louise Hindsgavl

Skyggespil med værk af Louise Hindsgavl

Belysning

God belysning kan være med til at fremhæve et kunstværks kvaliteter, og har man mulighed for det, er det smukt at lyssætte skulpturer. Det kan gøre, at man ser nuancer i materialet, som man ellers ikke ville opdage. Lyset gør også skulpturen mere levende og får den muligvis til at kaste spændende reflekser og skygger i rummet, som giver værket en ekstra dimension.

Malerier har også glæde af at blive belyst. Ikke nok med, at værkerne kommer til sin ret i aften-timerne. Kunstnerens håndværk bliver også mere synligt, detaljeret og fremtrædende i dagtimerne. Men pas på, at lyskilden ikke bliver for kraftig og varm. En idé er at bruge LED-pærer.