Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Sådan laver du dine egne planter af stiklinger

Foråret er den perfekte tid til at dyrke planter og stiklinger i. Vi har samlet de 6 mest populære planter, som du nemt kan lave stiklinger af.

planter stiklinger

© iStock

Stiklinger: Lav dine egne

Har du en yndlingsplante, som du gerne vil have flere af? Eller en plante, som du gerne vil give din veninde i gave?

Så bør du måske overveje at lave små stiklinger. En stikling er en afskåret plantedel, der plantes i jorden for at skabe en helt ny plante. Det kan være et ret sjovt projekt.

Derfor hører der sig også en lille advarsel til. Der kan meget hurtigt gå sport i plantebørnehaven.

Så lidt kræver det at lave stiklinger

Det kræver ikke ret meget, før du har en hjemmedyrket plante. Det eneste du behøver er:

  • Hovedplanten
  • En saks
  • Potter/krukker
  • Jord
  • Vand

Vi har samlet de 6 mest populære planter, som du nemt kan lave stiklinger af:

© iStock

1. Stiklinger af pelargonier

Pelargonier er lette at formere, da de ret nemt slår rødder i både vand og jord.

Da planten typisk går i dvale om vinteren og dermed ikke vokser, er det bedst at vente indtil planten er kommet ud at sin vinterdvale og begyndt at vokse igen, før du laver stiklinger.

Det er oplagt at lave stiklinger af det, som du klipper af når den skal beskæres. De øverste stiklinger fra topskuddene, altså de unge skud, der ikke blomstrer giver de bedste planter.

Når du klipper eller skærer stiklingen af, skal det gøres lige under et blad. Inden du planter den i en potte med jord, skal du brække de nederste 2-3 blade af, for at reducere fordampningen.

© iStock

2. Hibiscus

Ønsker du at udvide din samling af hibiscus planter, kan det nemt lade sig gøre. Klip stiklingerne af lige under et bladfæste og fjern de nederste blade. Stiklingen skal helst være mellem 5-15 cm lang og efter kun få uger, vil stiklingen danne rødder. Undgå at plukke de grene, der har små blomsterknopper på sig.

Når du har plantet stiklingen, har den bedst af at stå overdækket eller i et minidrivhus af glas, for at holde på fugtigheden.

LÆS OGSÅ: Dyrk din egen avocadoplante.

© iStock

3. Buksbom stiklinger

Den almindelige buksbom er blevet et populært plante, da den har flotte blanke og læderagtige blade og nemt tåler hård beskæring og formklipning.

Stiklingerne skal være 8-15 cm, for at kunne bruges. Du skal fjerne de nederste par blade, inden du planter dine stiklinger. Planter du i foråret, kan du med fordel plante ud i haven eller i potter, der placeres udendørs og med lidt tålmodighed vil du få gode planter.

© iStock

4. Vedbend

Denne plante vokser ofte på muldbund, i krat og i parker, hvor den nærmest kryber sig hen ad jorden med sine særlige klatrerødder.

Når du skal klippe en stikling, skal du vælge en med to blade og klippe lige under det nederste blad. Plant derefter stiklingen i en potte med spiremuld. Mange har en tendens til at sætte den i vand, da den hurtigere slår rødder i vand. Men det skal den ikke, da den herefter vil bruge alle sine kræfter på at danne rødder igen, når den kommer i jorden.

© iStock

5. Væddeløber stiklinger

Hos væddeløberne er det nemt at formere nye planter med de lange blomstrende stilke, den skyder ud. Nogle gange kan det blomstrende skud allerede have rødder, og du kan dermed klippe den af fra moderplanten og plante den direkte ned i en potte med jord.

Hvis blomsterskuddet ikke har rødder, kan du sætte skuddet ned i en plante med jord, mens det stadig sidder fast på moderplanten. Så snart den begynder at vokse og slå rødder, kan du klippe den af fra moderplanten.

Hvis moderplanten kommer ind i en periode med mange blomsterskud (over 10 skud), bliver du nødt til at klippe nogle af dem da, da planten ofte ikke har energi nok til at sørge for at alle planteskuddene vokser og samtidig holde sig selv i live.

© iStock

6. Stiklinger af urter

Har du urter tilbage, der har overlevet vinteren og som sætter nye skud, er det oplagt at lave stiklinger af dem. Anvend skuddene, inden de sætter i blomst, til at sætte i potter med jord i. Vand jorden og dæk den over med hvid plast, der ikke må røre planterne. Placer herefter din potte i skyggen, men gerne et lunt sted i dit hjem. Et drivhus vil være et optimalt sted for dine urter.

Håndplukket til dig