planter stiklinger
© iStock

Sådan laver du dine egne planter af stiklinger

Foråret er den perfekte tid til at dyrke planter og stiklinger i. Vi har samlet de 6 mest populære planter, som du nemt kan lave stiklinger af.

Stiklinger: Lav dine egne

Har du en yndlingsplante, som du gerne vil have flere af? Eller en plante, som du gerne vil give i gave?

Så bør du overveje at lave små stiklinger. En stikling er en afskåret plantedel, der plantes i jorden for at skabe en helt ny plante.

Så lidt kræver det at lave stiklinger

Det kræver ikke ret meget, før du har en hjemmedyrket plante. Det eneste du behøver er:

  • Hovedplanten
  • En saks
  • Potter/krukker
  • Jord
  • Vand

Vi har samlet de 6 mest populære planter, som du nemt kan lave stiklinger af:

Stiklinger af pelargonier
© iStock

1. Stiklinger af pelargonier

Pelargonier er lette at formere, da de ret nemt slår rødder i både vand og jord.

Da planten typisk går i dvale om vinteren og dermed ikke vokser, er det bedst at vente, indtil planten er kommet ud at sin vinterdvale og er begyndt at vokse igen, før du laver en stikling.

Det er oplagt at lave stiklinger af det, som du klipper af, når den skal beskæres. De øverste stiklinger fra topskuddene, altså de unge skud der ikke blomstrer, giver de bedste planter.

Når du klipper eller skærer stiklingen af, skal det gøres lige under et blad. Inden du planter den i en potte med jord, skal du brække de nederste 2-3 blade af, for at reducere fordampningen.

Stiklinger af hibiscus
© iStock

2. Hibiscus

Ønsker du at udvide din samling af hibiscus planter, kan det nemt lade sig gøre. Klip stiklingerne af lige under et bladfæste og fjern de nederste blade. Stiklingen fra din hibiscus skal helst være mellem 5-15 cm lang og efter kun få uger, vil stiklingen danne rødder. Undgå at plukke de grene, der har små blomsterknopper på sig.

Når du har plantet stiklingen, har den bedst af at stå overdækket eller i et minidrivhus af glas, for at holde på fugtigheden.

LÆS OGSÅ

Stiklinger af buksbom
© iStock

3. Buksbom stiklinger

Den almindelige buksbom er blevet en populær plante, da den har flotte blanke og læderagtige blade og nemt tåler hård beskæring og formklipning.

Stiklingerne skal være 8-15 cm, for at kunne bruges. Du skal fjerne de nederste par blade, inden du planter dine stiklinger. Planter du i foråret, kan du med fordel plante stiklingerne fra din buksbom ud i haven eller i potter, der placeres udendørs. Med lidt tålmodighed vil du få gode planter.

Stiklinger fra vedbend
© iStock

4. Vedbend stiklinger

En vedbend vokser ofte på muldbund i krat og i parker, hvor den nærmest kryber sig hen ad jorden med sine særlige klatrerødder.

Når du skal klippe en stikling fra din vedbend, skal du vælge en med to blade og klippe lige under det nederste blad. Plant derefter stiklingen i en potte med spiremuld. Mange har en tendens til at sætte stiklinger i vand, da de hurtigere slår rødder i vand. Men det kan man med fordel lade være med, da den herefter vil bruge alle sine kræfter på at danne rødder igen, når den kommer i jorden.

Væddeløber stiklinger
© iStock

5. Væddeløber stiklinger

Det er meget nemt at lave stiklinger af en væddeløber med de lange blomstrende stilke, den skyder ud. Nogle gange kan det blomstrende skud allerede have rødder, og du kan dermed klippe den af fra moderplanten og plante stiklingen direkte ned i en potte med jord.

Hvis blomsterskuddet ikke har rødder, kan du sætte skuddet ned i en plante med jord, mens det stadig sidder fast på moderplanten. Så snart den begynder at vokse og slå rødder, kan du klippe den af fra moderplanten.

Hvis moderplanten kommer ind i en periode med mange blomsterskud, bliver du nødt til at klippe nogle af dem, da væddeløberen ofte ikke har energi nok til at sørge for at alle planteskuddene vokser og samtidig holde sig selv i live.

Stiklinger af urter
© iStock

6. Stiklinger af urter

Har du urter, der har overlevet vinteren, og som sætter nye skud, er det oplagt at lave stiklinger af dem. Anvend skuddene inden de blomstrer og sæt dem i potter med jord. Vand jorden og dæk den over med hvid plast, der ikke må røre planterne. Placer herefter din potte i skyggen, men gerne et lunt sted i dit hjem. Et drivhus vil være et optimalt sted for dine stiklinger af urter.

LÆS OGSÅ