Måske er der en naturlig forklaring på, hvorfor du drikker den mængde kaffe, som du gør
© iStock

Ny forskning: Dit kaffeindtag skyldes dine gener

Er du en af dem, der drikker gevaldigt meget kaffe? Eller afskyer du smagen og kommer til kort over at blive en fast kaffedrikker? Forklaringen finder man i et bestemt gen, ifølge et nyt studie.

I en relativ verden er der intet der er sikkert. Men når det gælder om at skelne mellem absolutte og relative sandheder, er en ting sikkert. Der er dem, som drikker kaffe, og dem, som ikke gør. Længere er den ikke.

Et bestemt gen, pdss2, undertrykker din evne til at omsætte koffein, viser en undersøgelse fra Nature Scientific Reports. Forskerne undersøger to befolkningsgrupper fra Nord- og Syditalien og sammenligner dem med en befolkningsgruppe fra Holland. Det skriver Asbjørn Mølgaard Sørensen fra Videnskab.dk.

Bedst i test var hollænderne
© iStock

Hollænderne var overbevisende kaffedrikkere i forhold til italienerne

Undersøgelsen viste, at gruppen fra Holland uden tvivl drak mere kaffe i forhold til italienerne. I studiet drak den hollandske befolkningsgruppe 5,6 kopper kaffe om dagen, hvorimod de to italienske grupper drak 1,9 og 2,3 kopper.

Men det mest opsigtsvækkende undersøgelsen kom frem til var, at det bestemte gen, pdss2, var mere udpræget mellem italienerne.

»Man har tidligere vidst, at der var gener, som styrede koffeinnedbrydning, men det er interessant, at de har fundet et nyt gen, som ser ud til at være associeret til koffeinomsætningen og forbruget af kaffe,« fortæller Kjeld Hermansen, der er adjungeret professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

Undersøgelsen viste, at mennesker der drak meget kaffe, havde en lavere ekspression af genet pdss2. Ifølge forskerne kunne det være et tegn på, at der var en sammenhæng mellem genet og mængden af kaffe man drak.

Forskerne viste, at de personer som havde en lav ekspression af genet, drak mere kaffe. Det gjorde de ud fra prøver af fedtvæv og væv fra slimhinden i spiserøret.

Danmark indtager fjerde pladsen over den nation, der drikker mest kaffe
© iStock

Danskerne er blandt de fem lande, der drikker mest kaffe

Overraskende nok består top fem udelukkende af lande fra Norden. Det viser en rapport om ”Kaffe, sundhed og sygdom” for Vidensråd for Forebyggelse:

  1. Findland: 12 kg pr. person om året

  2. Norge: 9,9 kg pr. person om året

  3. Island: 9,0 kg pr. person om året

  4. Danmark: 8,7 kg pr. person om året

  5. Sverige: 8,2 kg pr. person året

Kjeld Hermansen er én af skribenterne på rapporten. Han mener, at det ville være interessant at følge op på om, der er en genetisk årsag til, at folk fra de nordiske lande er så ellevilde med kaffe.

Kaffe er godt og sundt!
© iStock

Kaffe er mere end opkvikkende – det er tilmed sundt!

Når tallene viser den skinbarlige sandhed, at danskerne indtager enorme mængder kaffe, rejser det naturlige spørgsmål sig om, hvilke påvirkninger det har på vores sundhed.

Forbavsende virker det til, at et dagligt indtag af kaffe har en forbindelse til store sundhedsmæssige fordele, når det drejer sig om livsstilsygdomme.

»De, der drikker 4-5 kopper dagligt, har en 25-30 procent nedsat risiko for at udvikle type 2-diabetes. Vi har ikke nogen sikker forklaring herpå. Men nye dyrestudier har vist, at et stof i kaffe, cafestol, øger insulinproduktionen og øger glukoseoptagelsen i muskelceller, så sukkeret forsvinder fra blodet,« siger Kjeld Hermansen.

»Samtidig forebygger et moderat indtag af kaffe også hjertekarsygdomme, visse kræftformer og sænker risikoen for Parkinsons sygdom med 25 procent,« tilføjer han.

Kjeld Hermansen påpeger alligevel den kendsgerning, at vi stadig mangler at bekræfte om, kaffe har den samme effekt på alle, og om der er en forskel på, hvilken kaffe man drikker fremfor andre.

Den flotte Bodum Stempelkande i kobber
© BO BEDRE

Stempelkanden fra Bodum slukker din kaffetørst. Chambord-modellen er en yderst veldesignet stempelkaffekande, som kan indeholde op til 1 liter, hvilket svarer til ca. 8 kopper friskbrygget kaffe. Snyd ikke dig selv for denne skønhed i køkkenet. Den er en fryd for både synet og smagen.

Lige nu kan Bodum Stempelkanden i kobber være din. Få et helt eksklusivt tilbud på 5 numre af BO BEDRE + Bodum Stempelkande for KUN 199 kr.

Du SPARER hele 630 kr.