Malerbøger for voksne er sundt for helbredet

Hvis du ikke allerede har opdaget det, så er malerbøger og farvelader ikke længere kun forbeholdt ungerne. Undersøgelser har vist, at voksne har stor gavn af at finde farverne frem og tegne indenfor stregerne.

Farvebøger for voksne har herhjemme i Danmark været populært længe. Nu er trenden nået til USA efter at malerbogen Enchanted Forrest, tegnet af illustratoren Johanna Basford, har opnået enorm succes over hele verden.

”Jeg synes, der er noget charmerende og nostalgisk ved at farvelægge. Og der er stor sandsynlighed for, at sidste gang du greb en farveblyant, havde du ikke husleje eller en streng chef. Så ja, det er virkelig en skøn måde at være kreativ på. Du behøver ikke sidde ned med et blankt stykke papir eller få det der øjeblik, hvor du tænker: ’Hvad kan jeg tegne?’," fortæller skaberen af de populære bøger.

Ved at tegne kan man reducere stress og samtidig stimulere dele af hjernen som har at gøre med sanserne og kreativiteten. En af de første til at benytte farvelægning som en afslappende teknik var psykoterapeut Carl G. Jüng.

Hjernen stimuleres, når man tegner

Når vi tegner, så aktiveres forskellige områder af hjernehalvdelene, fortæller psykolog Gloria Martínez Ayala.

”Aktiviteten indebærer både logik, som vi bruger til at farve former, og kreativitet når man mikser og matcher farver."

Helt kort fortalt, så fungerer det som et afstressende middel, fordi der fokuseres på én enkelt aktivitet. Der fokuseres på tegningen og på farverne og ikke på forskellig personlige bekymringer. Derudover kan det tage dig tilbage til en tid i dit liv, hvor du sandsynligvis ikke var særlig stresset; nemlig barndommen.

Antoni Martínez anbefaler det som en afslapningsteknik, som giver dig adgang til din egen kreativitet og samtidig er en chance for at udtrykke nogle indre følelser, som ligger og gemmer sig. Så det er altså bare om at tegne sig til det gode helbred!

Illustratøren bag det populære tegnebøger vil hellere end gerne have, at folk deler deres tegninger, og man kan derfor uploade sit kunstværk til hendes hjemmeside, hvor man også kan se andres tegninger.