Få historien bag ikonet

Vi alle kender lampen, som i år fylder 30. Vi har mødt designeren Michele de Lucchi, som står bag Tolomeo-lampen

artemide tolomeo lampe skitse
© Artemide

En af de første skitser af Tolomeo. Designet er efter 30 år med nye modeller vokset til en stor familie.

Det virker, som om han kan tegne den med lukkede øjne. Skitsen af den lille Tolomeo-lampe, som kom ud af Michele De Lucchis hånd for første gang i midten af 80’erne, og som han har tegnet et utal af gange siden. Stregerne var blandt dem, den italienske designer i 1986 viste til sin ven og forholdsvis nye samarbejdspartner, Ernesto Gismondi, direktør for lysbrandet Artemide. Året efter blev Tolomeo sat i produktion, og derfor fejrer Artemide i år 30 års fødselsdag for den lille lampe, hvis design gennem tiden har fået ikonstatus.

artemide tolomeo lampe mini micro midi maxi
© Artemide

Tolomeo maxi er en af de nyere lamper. Her ses den sammen med Tolomeo-bordlampen, der både fås i micro, midi, mini og original størrelse.

En lille lampe med stor betydning

Tolomeo, som først fik sit navn aftenen før den blev præsenteret på møbelmessen i Milano, har over årene formeret sig til en familie af lamper, der tæller mere end 30 medlemmer med forskellige funktioner og størrelser, som kan lyse hele hjemmet op både inde og ude. Den har fundet vej til de store filmlærreder, bl.a. i James Bond-filmen Skyfall. I nogle dele af verden er brandet Tolomeo mere kendt end firmaet, lampen blev designet til. Og i dag har Artemide en fabrik, som udelukkende producerer lamper fra Tolomeo-brandet – og håndterer en halv million lamper om året. Så når man spørger Tolomeo-faderen, hvad den lille lampe betyder for ham, kan man godt forstå, at han bliver lidt stille.

– Tolomeo repræsenterer mit arbejde på en perfekt måde, lyder det så fra Michele De Lucchi. Ideen udsprang af hans ønske om at have en lampe af eget design på sit tegnebord.

– Jeg havde en Naska Loris, som er en af de smukkeste lamper, der nogensinde er blevet designet. Men det var ikke min, forklarer han.

Lampen fik sin arm, så den kunne flyttes i alle tænkelige positioner med bare en hånd, og et kabel, så den kan dreje 360 grader rundt om sig selv. Og fleksibiliteten er da også en af grundene til lampens store succes, mener designeren.

– Den kan bruges alle steder. Og så har enhver lille del af Tolomeo været i stand til at generere en ny lampe, forklarer Michele De Lucchi, der i dag ser Tolomeo mere som en designfilosofi end en lampe, netop fordi den har transformeret sig til så mange nye modeller.

artemide tolomeo lampe limited edition blå grøn gul rød orange
© Artemide

Gennem tiden har Tolomeo fået farve på, bl.a. orange og blå. Der er også lavet 500 lamper i guld som limited edition-serie.

artemide tolomeo lampe Michele de Lucchi
© Artemide

Tolomeo-faderen Michele de Lucchi.