9 vilde lampedesign du enten elsker eller hader

Synes du, at en lampe ikke kan blive vild og ekstrem nok? Eller er du mere til det traditionelle og afdæmpede? Prøv dig selv og din smag af på disse 9 fantastiske lampedesign.

© Bocci

44-series fra Italienske Bocci er skabt ved at hælde smeltet aluminium ned i en beholder med resin-imprægneret sand. Resultatet er drømmende, eventyrligt og fantastisk. Bocci.

Zooid Diamond er designet og udført af Aqua Creations, som efterhånden har skabt sig et navn som en af de mest udfordrende lampeproducenter. Zooid Diamond er lavet af silke, der er trukket ud over et metalskelet. Det giver et helt særligt udtryk og ikke mindst lys. Aqua Creations.

© Artemide

Harry H er en lampe, der ifølge producenten Artemide ændrer hele diskursen for, hvordan en lampe fungerer. Ligesom LED-teknologien har ændret stort set alt i forhold til lamper, så forventer Artemide, at OLED-teknologien vil gøre det samme. Harry H kombinerer de to teknologier i en lampe, der kan bruges på mange forskellige måder: den kan lys opad, nedad, begge dele eller med enkelte lyselementer tændt eller slukket. Derudover kan lyset naturligvis dæmpes. Artemide.

© Arture Alvarez

Silhouettes er et bevis på, at der sker spændende ting og sager blandt de spanske lampeproducenter. Arturo Alvarez er en af dem, og selv om teknologien bag lampen er enkel – det er trådnet formet som figurer, der oplyses af en kraftig LED-pære, og dermed skaber et billede på væggen, er ideen det ingenlunde. Faktisk kan man mene, at der mere er tale om kunst, end en funktionel lampe. Arturo Alvarez.

© Axolight

Alysoid fra Axolight giver et sfærisk indtryk og har en lethed, der betyder, at selv om lampen er stor, virker den aldrig dominerende. Den består af en aluminiumsdel, hvorfra perlekæder, også i aluminium, hænger fra. Fås både i guld og antracit. Axolight.

© Luceplan

Mesh fra Luceplan er endnu et eksempel på, hvordan LED har ændret lat i forbindelse med lampedesign. Her har designeren Fancisco Gomez Paz fjernet al den bærende struktur, der som regel er nødvendig i en lampe. I stedet har han brugt de ledninger, man alligevel ikke kan slippe for, til at holde LED-pærerne på plads. Resultatet er en stor og omfangsrig pendel, som alligevel virker let og gennemsigtig. Luceplan.

© Slamp

La Traviata fra Slamp er både kunst, arkitektur og design i en og samme lampe. Den er designet af den eksperimentelle teaterdirektør Robert Wilson, som gennem sin karriere har arbejdet intensivt med lys og former. Derfor indledte Slamp et samarbejde med ham, som har resulteret i denne helt ekstraordinære pendel. Slamp.

© Tom Dixon

Cut Tall Pendant er designet af Tom Dixon, som aldrig synes at blive træt af skinnende overflader – om det så er metal, glas eller noget helt tredje. I slukket form er Cut Tall Pendant som en række prismer, der bryder og kaster det naturlige lys rundt, mens den i tændt form skaber smukke lyseffekter. Tom Dixon.

© Foscarini

Tuareg er en skulptur med lys – et stiliseret træ, der kan formes og omformes i forhold til det lys eller den form, man har lyst til. Tuareg er designet af Ferruccio Laviani.Foscarini.