Muslingestolen bliver i dag relanceret af Paustian.
© Paustian

Muslingestolen er tilbage

Bobedre.dk kan som de første afsløre, at Muslingestolen, som de senere år er blevet solgt for mere end 100.000 kr. på auktioner, i dag bliver relanceret af Paustian. Bag projektet står bl.a. designeren Philip Arctanders barnebarn Sofie.

Mysteriet om Muslingen: Hvem er designeren?

Muslingestolen er et af den slags møbler, auktionshusene er stødt på med jævne mellemrum i mange år. Typisk blev den tilskrevet ’ukendt møbelsnedker’ og solgt for omkring 1500 kr.
Men i 2008 begynder priserne at stige til absurde højder, og indkøbere fra fx New York gav pludselig mere end 100.000 kr. for den. Men hvem har lavet den? Nysgerrigheden vokser. Alle i auktionsverdenen holder vejret … det er et mysterium. Lige indtil Norges Nationalmuseum for Kunst, Arkitektur og Design meddeler, at den er tegnet af en nordmand ved navn Martin Olsen. Peter Kjelgaard, afdelingsleder hos Bruun Rasmussens Auktionshus, er imidlertid ikke tilfreds med den forklaring, og efter ti års research kan han afsløre, at Martin Olsen aldrig har eksisteret, men var en møbelbutik i Oslo, og at stolen er tegnet af danske Philip Arctander.

  • Det var første gang, jeg hørte om stolen. Jeg vidste, at min morfar havde lavet møbler under krigen, men jeg vidste ikke hvilke, forklarer Philip Arctanders barnebarn Sofie Arctander Paustian.

Paustians stolte arv - Arctander Chair

Den opmærksomme læser vil allerede her bemærke, at der er et navnesammenfald mellem arving og producent – og det er ganske rigtigt. Sofie Arctander Paustian er nemlig gift med Morten Paustian, der er søn af Monika og Ole Paustian, som grundlagde møbelbutikken Paustian. Det stod altså på en eller anden måde skrevet i sol, måne og stjerner, at der skulle ske noget med stolen. Og da Paustians relativt nye direktør Janne Moltke-Leth samtidig ledte efter et projekt, der kunne inddrage Monica og Ole Paustian i et samarbejde, var vejen lagt for en relancering af Muslingestolen – nu også under navnet Arctander Chair.

  • Møbelhuset Paustian er et hus, der er drevet af passion, hvor vi dyrker den spontane kreative proces og har noget helt særligt at byde på. Det er en arv fra Monika og Ole, som vi er stolte af og passer på. Derfor var det vigtigt for mig, at skabe noget sammen med dem – og da Monika samtidig er den, jeg har mødt, der har den bedste sans for farver, og hvad der fungerer sammen, var det oplagt, forklarer Janne Moltke-Leth.

Alle tegninger til stolen var gået tabt

Desværre var alle tegninger til stolen gået tabt, og Sofie Arctander Paustian måtte selv måle stolen op. Heldigvis er hendes mand Morten arkitekt, så det stod han sammen med Paustians produktudviklingshold for, mens svigerfar tænkte forretningsplan og svigermor kiggede på farveprøver til betræk.

  • Det var meget vigtigt for mig, at den kom i det, de fleste kender som den originale udgave. Dvs. med pels. Men den er måske lidt klassisk, så derfor skulle der også være nogle udgaver med farver, så der nu er et udvalg, der går fra et retro-udtryk med Hallingdal-tekstiler fra Kvadrat til et moderne udtryk, hvor det er tekstiler designet af Raf Simons for Kvadrat, der bliver brugt, forklarer Monica Paustian.

Muslingestolen har ben af egetræ og fås med og uden armlæn i egetræ. Med Hallingdal-tekstil fra 16.515 kr. Med Kvadrat/Raf Simons-tekstil fra 22.050 kr. Med fårepels fra 36.560 kr. Muslingestolen kan forudbestilles fra i dag hos Paustian.