IKEAs indretningsekspert guider dig: Sådan opgraderer du hjemmekontoret

Trænger dit hjemmekontor til en overhaling? Lad IKEAs indretningsekspert guide dig til et hjemmekontor, som både er inspirerende, ryddeligt og nemt at pakke væk, når dagen er omme.

5 tips til hjemmekontoret

Der skal faktisk ikke så meget til for at skabe et hjemmekontor, som gør det nemmere for dig at adskille arbejds- og privatliv, og samtidig opfylder de basale krav til ergonomi, inspiration og velvære, som er afgørende for, at hjemmekontoret fungerer optimalt.

Indretningschef hos IKEA Danmark, Henriette Ekholm, giver dig her fem tips til indretning af hjemmekontoret.

Hjemmekontor
© Andreas Mikkel Hansen

Find det rette lys

Tænk over, hvor du placerer selve arbejdsinstallationen i et rum. Her er det væsentligt at tage højde for dagslyset fra de vinduer, der måtte være, og placere skrivebordet på en måde, så man hverken får solen lige i hovedet eller i ryggen, da det gøre det svært at se skærmen.

Derudover er det en god idé med en skrivebordslampe, som kan give et skarpt og fokuseret lys på de sene eftermiddage.

Hjemmekontor
© Kristian Septimius Krogh

Skærm din arbejdsplads af

Også de omkringværende lyde spiller en rolle, når det kommer til hjemmekontoret. Her er det nemlig at foretrække, at så lidt lyd udefra som muligt trænger ind og forstyrrer.

Hvis ikke du har et værelse til at indrette en fast plads i, kan du skabe en arbejdsplads i hjemmet ved at dele et rum op eller skærme af ved brug af for eksempel reoler, en rumdeler eller planter.

Ved at afskærme hjemmekontoret fra den øvrige indretning skaber du dermed også en grænse mellem dit privatliv og arbejdet.

Hjemmekontor
© Brian Buchard

Hav fokus på komfort og ergonomi

Det er afgørende for din krops ve og vel, at du gør brug af møbler, der er designet med ergonomisk korrekthed for øje, og som du kan justere i forhold til din arbejdsposition.

Det er vigtigt, at du varierer dine arbejdsstillinger i løbet af dagen for at forebygge skader, og derfor er et hæve-sænkebord en fordel at have på dit hjemmekontor.

Hvis hjemmearbejdspladsen blot er midlertidig og derfor er ved dit spisebord eller skrivebord, kan du overveje, om du bør anskaffe dig en stol, der kan justeres, men som samtidig er pæn og passer ind i din indretning.

Hjemmekontor
© Christoffer Regild

Det visuelle spiller en rolle

Det er naturligvis vigtigst, at de praktiske ting fungerer, men når det så er sagt, spiller det visuelle udtryk på hjemmekontoret også en stor rolle.

De fleste af os føler os nemlig bedre tilpas, når vi sidder i et visuelt, flot rum, og det kan samtidig være med til at inspirere os og på den måde gøre os bedre til vores arbejde.

Så nyd, at du endelig kan sætte et personligt præg på din arbejdsplads og indret dig for eksempel med kunst og andre personlige detaljer. Du kan også indrette med planter, som ikke blot skaber stemning og gør rummet personligt, men som også er gode for dit indeklima.

Hjemmekontor
© Andreas Mikkel Hansen og CPH Nest

Opbevaring er et nøgleord

Det kan være en god idé at kunne pakke arbejdspladsen helt eller delvist væk, når du er færdig med dagens arbejde. Og her er opbevaring afgørende.

Indret derfor med et skab, hylder eller anden form for opbevaring på hjemmekontoret, så du kan gemme mapper, papirer, headset og så videre væk, når arbejdsdagen er ovre. På denne måde skaber du de bedste forudsætninger for at lykkes med det mentale skift fra arbejde til fritid.