Teknologien har hovedrollen i vores køkkener

Køkkenet skal være smart, og med smart menes der teknologi-smart. Se de fede ting, der er et musthave i køkkenet.

KØKKENET BLIVER SMART

Hvad er smart? Det er smart, at man kan købe busbilletter med telefonen. Eller at en seks-årig kan bede Apples Siri om at finde billeder af løver på nettet. Men er det smart, at man kan tænde sin ovn med telefonen, når man er på vej hjem fra arbejde? Eller at man kan få et foto af indholdet i køleskabet, når man står i supermarkedet? Er det overflødigt? Det er nogle af de spørgsmål, vi bliver stillet i 2017, hvor producenterne af hårde hvidevarer og køkkenmaskiner for alvor sat- ser på det smarte køkken.

Hovedbudskabet er ”convenience” – det er fx emfanget, som automatisk indstiller sig i forhold til, hvor meget blus, der er på komfuret. Det er opvaskemaskinen, hvor den nederste skuffe kan løftes op, så man ikke skal bukke sig efter hver tallerken. Og det er komfuret, hvor kogezonenerne er fleksible, så man kan stille gryden der, hvor der er plads. Men det er også køleskabet, der hjælper dig med at bestille varer over nettet og ovnen, hvor du vælger en opskrift på en skærm, stikker to sensorer i retten og lader ovnen klare resten. Og i sidste ende et hjem, hvor lys, musik, varme, madlavning og kaffemaskinen bliver styret fra en skærm – det kan være din telefon, en skærm på køleskabet eller en tablet.

Home Connect, Family Hub, Home Kit – Google, Apple, Samsung, Amazon og Siemens har alle forskellige bud på fremtidens smarte køkken og hjem. På en køkkenmesse i Tyskland blev der fornylig fremvist et forsøgsprojekt med en lille robot, som man kunne bede om at finde en opskrift på nettet, skrive en indkøbsliste, tænde ovnen, projicere opskriften op på væggen osv.

Om det er smart afhænger af behovet. Det handler om at skabe muligheder, så vi som forbrugere kan indrette os mere fleksibelt. Ingen siger, at vi skal tænde ovnen på vej hjem fra arbejde eller sætte opvaskemaskinen over, mens vi er til dans med børnene. Men den nye generation af produkter giver os muligheden for gøre det og være mere fleksible – og det er smart.

STEMNINGSFULD BELYSNING Siemens IQ700 Emotionlight er et helt nyt fladt emfang, der minder om en fladskærm. Home Connect-teknologi gør, at det taler sammen med komfuret. Emfanget har bagudvendt LED-lys, der kan bruges som arbejdslys eller i et utal af farvenuancer for at skabe stemning. Endnu ikke prissat., Siemens.

BLIKFANG

Shining Copper er et emfang forklædt som pendel. Den er ophængt i en tynd wire og kan dermed anvendes både som emfang og som et skulpturelt element i rummet.
Elica Shining Copper betjenes med en fjernbetjening og har indbygget LED-belysning, der kan reguleres i styrke. Luften renses ved hjælp af recirculering gennem aktive kulfiltre. Diam. 50 cm x h 55 cm, 28.495 kr., Elica/Eico.

MASKULINE KNAPPER

Bora New Professional er en avanceret og alligevel letanvendelig kogetop, med indbygget elektronisk styret ventilation, der automatisk reguleres i forhold til madlavnin- gen. Funktionerne styres på de flot designede drejeknapper, hvor man aflæser og indstiller temperaturen, vælger kogezoner og indstiller den indbyggede ventilation, hvis man vil skrue yderligere op eller ned.
New Professional fås som moduler med induktion eller gas – eller en kombination. Som på foto med induktionsplader og automatisk ventilation fra 69.000 kr., Bora/Kustomhouse.

INTEGRERET VENTILATION

Lyder måske ikke smart, men emfanget, der er en del af komfuret, er det produkt, alle producenter skal have i år. At det kommer samtidig med, at køkkenet i stigende grad bliver integreret med opholdsrummene, og mange derfor gerne vil slippe af med deres væg- eller lofthængte emfang, er perfekt timet – og nok ikke helt tilfældigt.

FLOT I GLAS Witt Flex 90W er et væghængt emfang, der får topkarakterer på mange parametre. Det væghængte emfang har et lavt lydniveau fra den interne motor og fås med enten udtræk eller recirkulation, hvilket dog kræver et kulfilter, som tilkøbes som ekstraudstyr. Udsuget kan indstilles i ni hastigheder, der er timer-funktion med autosluk og det hele styres ved hjælp af et touch-panel. Lyset kommer fra en LED-skinne, der kan indstilles efter behov. Witt Flex 90W fås i hvid eller sort glas og måler h 52 x b 90 x d 44 cm. 12.999 kr., Witt.

SLOWCOOKING

AGA City Line 60 er et komfur, der er tro mod sine egne traditioner og går stik imod trenden om, at køkkenet skal være mere og mere hi-tech. AGA er slow cooking til den moderne forbruger, der har tid til at langtidsstege. Komfuret er lavet af støbejern, og tager derfor tid at varme op – til gengæld udnytter man den indirekte strålevarme ved madlavningen i de to ovne, hvilket efter sigende giver helt særlige smagsoplevelser. De to ovne kan indstilles individuelt, og den øverste kan anvendes som både stege- og bageovn.

City Line 60 fås med AGAs normale elektriske slow cook-kogeplade og som noget nyt i AGAs univers er komfuret udstyret med et traditionelt gasblus, så der er mulighed for at bikse noget hurtigt sammen på en travl hverdag. AGA City Line 60 fås i 12 farver og koster 59.995 kr., AGA/Fired Earth.

INDUSTRIEL OG EFFEKTIV

Emfanget Puzzle Skylight er en del af AEGs nye Mastery Range, som blev præsente- ret sidste efterår og skulle være i butikkerne i løbet af de kommende måneder. Serien består af produkter i et industrielt og effektivt design, der indeholder en række tekniske spidsfindig- heder. Puzzle Skylight kan således kommunikere infrarødt med komfuret (hvis det vel at mærke er fra samme serie), og indstilles derfor automatisk i forhold til, hvor højt der skrues op for kogepladerne. Teknologien kaldes AEG Hob2Hood. Navnet Skylight kommer af, at emfanget har loftvendt LED-lys, som giver et behageligt arbejdslys, men samtidig kan dæmpes og skabe stemning, når maden skal spises. Endnu ikke prissat., AEG.

KOMBISÆT TIL DE KRÆSNE

SmartLine fra Miele giver frihed til at sætte sin kogetop sammen, som man vil. Der fås i alt 8 moduler – fx induktionkogeplader, BBQ-grill, Teppan Yaki og indbygget emfang, der er en del af bordpladen. Lanceres i løbet af maj. Moduler fra 7000 kr., kombination som på foto ca. 31.000 kr., Miele.

KRAFTFULD TURBINE

ComboHoB hedder en ny linje af indbygningskomfurer fra AEG. Visuelt bruges den indbyggede turbine-vetilation som omdrej- ningspunkt, hvilket giver et udtryk hen mod det maskuline. Kogetoppen har fire kraftige induktionszoner, der betjenes med et softtouch-panel. ComboHob benytter intelligent induktionstekno- logi, som garanterer en præcis varmefordeling på hele kogezonen, mens området omkring er koldt.

Kogetoppene er en del af AEGs Mastery Range, hvilket betyder, at det kan kommunikere infrarødt med et eventuelt emfang eller belysning ved hjælp af soft- touch-panelet på komfuret.Hele Mastery Range, herunder ComboHob, forventes at blive lanceret i løbet af de kommende måneder. 37.860 kr., AEG.

GAS MED PRÆCISION

Siemens SteFlame Technology er gaskomfuret, der bringer præcisionen fra induktionskogeplader over til gasblus. Og det kan være nødvendigt, hvis man vil blive ved med at lave gaskomfurer i en tid, hvor induktion næsten har omvendt alle – også hidtil passionerede tilhængere af mad over ild. Alle, der har lavet mad på gas, ved, at man skruer blusset op til ca. det niveau, der passer – måske lidt for meget, måske lige i underkanten.

Det er udgangspunktet for Flame Select, der har ni forudindstillede niveauer for flammernes styrke. Selve indramningen har også fået en overhaling og er blevet mere rund i hjørnerne, ligesom det er let at afmontere grill og ventilhoveder, hvilket letter ved rengøring.

Bosch Flame Select blev præsenteret på messerne i foråret, og forventes i salg i løbet af sommeren. 7199 kr., Siemens.

KØLESKABET KAN DET HELE

Køleskabet er den ting i vores køkken, vi er i kontakt med flest gange i løbet af en dag. Flere af de store elektronikfirmaer forudser derfor, at køleskabet fremover skal være en slags kontrolpult til hjemmet. Fra køleskabet skal man bestille varer på nettet, få besked, når mælken er ved at være for gammel og modtage forslag til opskrifter med de varer, man har på hylderne. Men man skal også kunne tænde vaskemaskinen, slukke lyset på badeværelset og skrue op for varmen i stuen, samtidig med at man kan tjekke børnenes skoleskema eller bestille billetter til biografen.

Visionerne er på plads, og fra at være en fjern drøm for fantaster, er det smarte køleskab – og køkken – de seneste to-tre år rykket meget tættere på. Desværre er det i øjeblikket sådan, at producenterne bruger forskellige systemer til at forbinde apparaterne, og det er besværligt for forbrugeren. Køber man et køleskab fra en producent, kan det ikke tale sammen med produkter fra en anden producent, og før man ved af det, bruger man slet ikke de smarte funktioner, men tænder og slukker på en knap, ligesom man altid har gjort.

Udfordringen er derfor at gøre teknologien så brugervenlig, at forbrugerne virkelig føler det som et tilskud i deres liv, og der er hele integrationen af hjemmet i et stort smukt system ikke endnu. Men vi er på vej.

HJEMMETS KONTROLPULT Instaview Refigerator er LGs bud på fremtidens køleskab, som de forudser bliver det sted, vi kontrollerer hjemmet fra. En stor skærm, hvor man kan følge med i udløbsdatoerne på de varer, man har købt – eller bestille nye via nettet. Køleskabet fungerer sammen med Amazon Alexa, så man fx kan diktere en indkøbsliste og sende den til butikken. Der tages et foto hver gang køleskabet lukkes, så man kan se, hvad man mangler, selv om man står i supermarkedet.

Via skærmen, eller Alexa, kan man desuden kontrollere sit multirums-musikanlæg og fx lys. En lille lækker detalje er, at man kan dobbelt-tappe, så skærmen bliver gennemsigtig, så man kan se, hvad der står i døren, uden at åbne op. LG Instaview Refigirator blev præsenteret på elektronikmessen CES i foråret.

BEKVEM OPVASK

Opvaskemaskinen ComfortLift fra AEG er skabt til alle, der er dødtrætte af at tømme opvaskemaskinen hver eneste dag. ComfortLift har en underskuffe, der kan løftes op i niveau med overskuffen, så tømningen bliver betydeligt lettere, hurtigere og mere skånsom for ryggen. ComfortLine har to skuffer til glas og tallerkener og en bestikskuffe. Som ekstraudstyr fås en særlig glasholder, så man kan sætte selv de mest skrøbelige glas i opvaskemaskinen. 16.393 kr., AEG.

JAPANSK HI-TECH

Japanske Ora Ito har designet Gorenje by Ora It, der er en hyper-hi-tech-drøm af et køkken. Al overflødig pynt og farve er pillet ud af denne serie, hvor display og softtouch-funktioner er næsten usynlige, indtil man tænder for produkterne. Serien består af indbygningsovne, kogeplader, emhætter, køl/frys og mikroovne. Priser fra 2495 kr., Gorenje.

PLADS TIL DET HELE

Køleskabet er en evig kilde til irritation hos mange, fordi der går rod i inddelingerne og grøntsager bliver glemt i en skuffe. Derfor har AEG lavet CostumFlex, der et yderst fleksibelt system af beholdere til døren, der kan bruges til mælk o.lign. friske grøntsager, urter og meget mere. Beholderne kan let tages over til køkkenbordet, når de skal bruges i mad- lavningen. 12.393 kr., AEG.

HELT TØR OPVASK

Den nye opvaskemaskine fra Bosch SMU88TS06S kan betjenes via Home Connect app, rummer 14 kuverter og har smart topkurv til bestik. Zeolith®-tørring giver optimalt tørreresultat og sørger for at selv plast ikke er vådt efter vask. 11.699 kr., Bosch.

FORBUNDET KØLESKAB

Siemens Coolflex-køleskabe understøtter Home Connect, så man kan hæve eller sænke temperaturen, selv om man ikke er hjemme – det kan fx være smart, hvis man er på ferie og der har været strømsvigt, så man har brug for hurtigt at køle ned igen. Cooflex-skabene fås både som almindeligt køle/fryseskab med enkeltdøre eller som amerikaner-køleskab med hyperfresh-skuffe og fryseskuffe. Endnu ikke prissat, Siemens.

NEMT OG OVERSKUELIGT

Tid er nok det, vi moderne mennesker har mindst af. Derfor gør producenterne af køkkenmaskiner en stor indsats for, at vi skal bruge mindre tid på at lave bedre mad. De sensorstyrede ovne er fx rykket frem i forreste linje i dette års kollektioner. Det er ovne, hvor du i princippet sætter en steg ind, stikker en sensor i den, og trykker på opskriften på et display, og så vælger ovnen den bedste fremgangsmåde, uanset om det er damp, grill, varmluft eller lidt af hvert.

I samme boldgade er køkkenmaskinerne, der kombinerer blender/køkkenhakker og tilberedning, så den lille familie eller singlen lynhurtigt kan lave et godt måltid. Det skal være nemt og overskueligt. Men der er jo som bekendt ingen trend, uden at der er en modtrend – og det er slow cooking, som der stadig er mange, der bekender sig til. Det er dem, der vælger AGA-komfuret i støbejern til langtidsstegning, som langtidshæver deres brød og selv kværner kaffen. Men selv blandt slow cooking-segmentet, vælger flere og flere løsninger, der optimerer tiden på de "kedelige" områder (op- vask, rengøring o. lign.), for at finde den tid, der er nødvendig for at gøre mere ud af selve madlavningen og hyggen omkring bordet.

KOKKENS KAFFE Sage the Oracle er udviklet af Witt i samarbejde med stjernekokken Hesther Blumenthal. Den har automatisk kværn, dosering, og mælkeskumning. 19.999 kr., Witt.

TRÅDLØS ESPRESSO

Nespresso Expert giver mulighed for at man kan skræddersy, hvor meget vand man vil have i kaffen, og hvilken temperatur den skal have. Expert har Bluetooth, og man kan derfor via en app gemme sine indstillinger og sætte maskinen igang, mens man ligger i sofaen. Fra 1999 kr., Nespresso.

MASKINEN DER KAN DET HELE

Mycook fra Witt kan stege, dampe, hakke, blende og røre, og er dermed den lille families drøm om en kombineret køkkenmaskine. Styres via touchscreen, der jævnligt opdateres med nye opskrifter, ligesom man også selv kan oprette opskrifter og dele dem via den indbyggede Wi-Fi-forbindelse. Fra 9999 kr., Witt.

INDIVIDUEL KAFFE

Gagenaus Serie 400 har bønnebeholdere, der let kan udskiftes, så alle kan få lige den kaffe og ristning, de elsker. Fås både med tilslutning til afløb og vand eller med beholder til påfyldning. Serie 400 har indbygget kværn og skummer samt mange forindstillede kaffetyper. Topmodellen på foto koster 36.700 kr., Gaggenau.