Skræddersyet køkken

Dea Nyrop Nielsen havde tre krav til køkkenet i det hus fra 1900, hvor hun bor med mand og tre børn: Det skulle være rummeligt, funktionelt og hænge sammen med resten af huset.

Da Dea Nyrop Nielsen og hendes familie flyttede ind i en villa fra 1900 nord for København, var køkkenet placeret i noget, der nærmest kunne betegnes som en tilbygning. Så noget af det første, de besluttede, var at rive det ned, fjerne væggen til spisestuen og bygge rummene sammen. - Men vi ville ikke have et klassisk samtalekøkken, for det passer ikke til huset. Samtidig ville vi have et køkkenrum, hvor der er plads til, at man kan lave mad, samtidig med at resten af familien kan lave lektier eller arbejde, siger Dea. Løsningen kom efter et møde med arkitekt Else-Rikke Bruun og Nicolaj Bo-køkkener, som foreslog at dele køkken og hverdagsrum op med en bred egetræs-bordplade, der fungerer som rumdeler, men samtidig trækker det sociale liv fra resten af boligen ind i køkkenet. Men vigtigst for Dea var det, at hun kunne skræddersy køkkenet efter sine behov. - Alle kender, at skuffen er en tak for lille til cornflakes- pakken, så derfor har jeg målt på alle de ting, vi normalt opbevarer, for at få tilpasset køkkenet, så alting passer. Fx har vi nu en skuffe med indbyggede holdere til sølvpapir og film, som er virkelig praktiske at have, forklarer Dea.
Det er baggrunden for, at køkkenet har skuffer i flere højder og bredder, og faktisk ville Dea gerne have haft flere forskellige mål i køkkenet. Men det frarådede arkitekten, da det ville få det puslespil, skufferne nu danner, til at se rodet ud. I stedet er der flere steder lavet skuffer i skufferne. Hele familien er glad for at lave mad og laver gerne tingene helt fra bunden. Derfor var det vigtigt for dem, at køkkenet ikke blot ser godt ud, men også er til at arbejde i. - Vi har slet ikke nogen skabe i køkkenet, for jeg er træt af at ligge og rode rundt på knæ for at finde noget allerbagest. Og vi har fået en lang stålbordplade, som er fantastisk praktisk, nem at rengøre og god at rulle dej og lignende ud på, siger Dea, som hver dag glæder sig over, at have et køkken, der både er dejligt at være i, men også er skønt at sidde i stuen og se ud i.

Højskabe og skuffer gemmer alle køkkenred- skaber, køleskab o.l. væk, mens enkelte åbne hylder giver mulighed for at vise de pæne ting frem.

Den lille udskæring er tegnet af arkitekt Else-Rikke Bruun og er inspireret af arabiske mønstre.

En stor terrasse lige udenfor køkkenet gør det let at spise ude, når det er godt vejr.

Foldedørene fra Amanda Døre kan åbnes helt op, så det i forvejen lyse køkken får endnu mere lys og luft.

Køkkenet lå oprindeligt i et rum for sig selv og havde karakter af en tilbygning. Derfor fjernede familien en væg, så der nu er kontakt mellem bolig og køkken. Familien var meget nervøse for at få den iøjnefaldende grønne væg med fliser fra Dahl-studio op, men er i dag meget glade for den, da den både er praktisk og fungerer som en dekoration.

Dea har målt alle de ting, der skal i skufferne, for at være sikker på, at der er plads til dem.

De brændte fliser, stålbordpladen og skufferne i egetræ skaber tilsammen et spil og en forskellighed i teksturer, der er behagelig for øjet og samtidig er praktisk og funktionel.