Minimér dit madspild – 3 konkrete råd

AnnonceDu kan både spare tid og penge, hvis du minimerer dit madspild – samtidig med, at du gør vores allesammens klima en tjeneste. Se tre gode råd til at begrænse madspild lige her.

© Liebherr - Med et Liebherr-køleskab gør du dit hjem mere klimavenligt, da du kan minimere madspild på grund af den patenterede funktion BioFresh.

540.000 tons spiseligt mad bliver hvert år smidt ud i Danmark. I de danske husholdninger står vi for de 260.942 tons mad, der ryger i skraldespande i stedet for maver, hvert år. Det svarer til, at hver dansker smider 47 kilo mad væk om året – eller at en gennemsnitlig familie med to voksne og to børn smider mad ud for 7.200 kr om året.

Så der er virkelig noget at spare, hvis vi kan få minimeret vores madspild, og vi har samlet tre gode fokuspunkter her, som kan hjælpe dig godt på vej til at smide så lidt mad ud som muligt.

1. Opbyg et basislager og vær organiseret

Det er en rigtig god idé at have et godt fundament af råvarer og ingredienser i dit køkken, så du altid har de mest basale ting til de fleste retter. Tænk over, hvilke ting der kan holde sig rigtigt længe, og hav et godt lager af konserves, krydderier og tørvarer.

Derudover er det også en virkelig god idé at holde orden i dit køleskab, køkkenskabe og fryser – stil altid de ældste varer forrest i dit køleskab. På den måde undgår du, at de står og bliver for gamle bagest, så du ender med slet ikke at få dem brugt.

Tag eventuelt et billede af dit åbne køleskab den dag, du ved, du skal købe ind, så du ikke står nede i supermarkedet og kommer i tvivl om, hvorvidt du nu HAR creme fraiche, smør eller andet – og dermed risikerer at få købt for meget.

2. Lav en madplan

Planlægning er det helt store kodeord, når det kommer til at minimere madspild, og her er det allerbedste råd helt klart at lave en madplan. Og så har en gennemtænkt madplan endda også den bonus, at du helt sikkert også kommer til at spise mere varieret, end når du impuls-planlægger og ofte forfalder til dine signaturretter og nemme løsninger.

Det er en rigtig god idé at lave korte og fleksible planer, så de er nemme at bytte rundt på og ændre, hvis der skulle komme noget i vejen. Arbejd fx med moduler på to dage, hvor du genbruger råvarerne fra den første dags ret til retten på dag nummer to. Et eksempel kan være, at du dag 1 laver kylling i asparges med kartofler og grønne bønner, og dag 2 har hønsekødssuppe (med kyllingen dagen før) med sprøde grøntsager og grovboller (som også kan bruges til morgenmaden og madpakkerne) på menuen.

Planlæg altid dine indkøb hjemmefra, og hav en indkøbsseddel med, når du køber ind – og hold dig til den. Lad dig ikke friste, for du skal KUN have dét, der står på listen.

© Liebherr - Med et Liebherr-køleskab yder du et betydeligt bidrag mod madspild på grund af BioFresh-funktionen. Den forsinker fødevarernes ældning. Frugt og grønt skal fx opbevares i den BioFresh-skuffe, hvor der er høj fugtighed, mens ferske kødprodukter og mejeriprodukter skal have lav fugtighed. Det sikrer en længere levetid for dine råvarer.

3. Opbevar din mad rigtigt

Du kan undgå meget madspild ved at opbevare din mad rigtigt. Har du købt for meget af noget, så frys ned. Del det eventuelt op i portionsstørrelser, når du gør det, så du ikke bliver nødt til at tage for meget op. Hold styr på dine madrester i fryseren ved hjælp af etiketter med dato, indhold og mængde. Det er vigtigt at få madrester hurtigt i fryseren eller i køleskabet.

Derudover giver det rigtigt god mening at kigge på dit største og vigtigste møbel i dit køkken, nemlig dit køleskab. Der er efterhånden en del modeller på markedet med funktioner, som kan hjælpe dig med at minimere dit madspild. Tyske Liebherr har fx til deres køleskabe udviklet en teknologi, der hedder BioFresh, og den sikrer, at du både sparer tid på indkøb og penge på madspild.

I grove træk kan man beskrive BioFresh som tætlukkede skuffer, der er tæt på 0 grader, krydret med kold recirkuleret luft, samt præcis styring af fugtigheden. Dermed bevares vitaminer og mineralske stoffer i madvarerne, da de bliver opbevaret ved den rigtige temperatur og den ideelle luftfugtighed. På den måde forbliver frugt og grøntsager, kød, fisk og mælkeprodukter friske betydeligt længere end i andre køleskabe.

© Liebherr - Liebherr er førende på markedet inden for køleteknologi og tilbyder Nordens største sortiment med 255 forskellige køleskabe, fryseskabe og vinskabe. Herunder hele 52 forskellige køleskabe med BioFresh. Dette brede udvalg sikrer, at du som forbruger har alle muligheder for at finde den løsning, der dækker lige præcis dit behov i hjemmet. Liebherr sikrer perfekt opbevaring af dine madvarer, og samtidigt vælger du klimavenligt. Dermed er Liebherr en investering, der rent faktisk kan betale sig.