Lyst leverum i nyistandsat Københavner-lejlighed

To rum blev til ét, og dermed kunne en hel familie samles. Hos familien Hasbirk blev et lille, mørkt køkken sløjfet til fordel for et lyst leverum i deres nyistandsatte Københavner-lejlighed.

Køkken-alrum med rum til alle
© Andreas Mikkel Hansen
Der var rigeligt med kvadratmeter i den klassiske lejlighed på Østerbro i København, som Anne Mette og Jesper Hasbirk netop havde købt. Men køkkenet var alt for småt og mørkt. – Vi ville hellere give køb på et værelse og inddrage det i et stort og luftigt køkken-alrum end at nøjes med det eksisterende, lidt mørke køkken uden spiseplads. Da vi har tre voksne børn, svigerbørn og seks børnebørn, som vi holder af at samle, skulle der minimum være plads til alle om bordet. Og eftersom flere af dem bor i ejendommen, er her en del trafik, fortæller Anne Mette Hasbirk. Anne Mette og Jesper Hasbirks nye køkken-alrum er lagt sammen af et soveværelse, en mellemgang og det oprindelige køkken. Med 40 m2 er det blevet næsten tre gange så stort, som køkkenet var i sin gamle form. – Spiseafdelingen placerede vi i soveværelset og rykkede soveværelset ind i den ene stue. En del af gangarealet, som egentlig var spildplads, er lagt til alrummet, og det har givet åbne forbindelser til de øvrige værelser. Min mand laver maden her i huset, og køkkenet er et arbejdssted. Men det er også der, vi samler venner og familie, så vi ville give det nye rum en stueagtig atmosfære. Derfor har vi valgt et køkken i røget eg uden greb. Træsorten er mørk og varm og skaber en hyggelig stemning. Når først vi sidder her, kommer vi ikke ind i dagligstuen.

Pariserstemning i køkkenet
© Andreas Mikkel Hansen

For at skabe en sammenhæng mellem de tidligere arealer har parret lagt et nyt gulv og rekonstrueret stukken, så rummet fremstår ensartet. En altan er kommet til under istandsættelsen, og i sommerhalvåret spiser parret de fleste måltider her.
– Udover et godt lysindfald synes vi, at der nærmest hersker en pariserstemning her, som passer godt til resten af lejligheden.

Istandsættelsen og den nye rumfordeling har entreprenør Lasse Svensson stået for, ligesom han også har lavet afstøbninger af den eksisterende stuk, så den kunne fortsætte i hele rummet. Arkitekten bag køkkenet er Lene Halse fra Multiform i Lyngby, som også har hjulpet med valg af lamper, som både kunne give et godt arbejdslys og hyggelig belysning ved spisebordet.
– Man kan sige, at Lasse Svensson blev vores praktiske sparringspartner i byggefasen, og Lene Halse den kreative. Tilsammen overskueliggjorde de processen for os, og jeg kan kun anbefale at få eksperthjælp, når man står i et byggeprojekt. Endnu er vores køkken så nyt, at vi ikke har nået at samle minder, men med familien samlet om bordet er jeg sikker på, at vi har mange mindeværdige stunder foran os, siger Anne Mette Hasbirk.

Køkken fra Multiform i røget eg
© Andreas Mikkel Hansen
Køkkenet i røget eg er fra Multiform og er ca. 40 m2. Bordpladen i corian reflekterer lyset i rummet og forebygger, at de mørke køkkenelementer virker tunge. Lamperne over køkkenbordene hedder Toldbod og er fra Louis Poulsen. Barstolene med vinrødt skind fra Gubi er valgt, fordi farven var den, der kom tættest på tonerne i træet i køkkenlågerne.

Minimalistiske hylder i køkkenet
© Andreas Mikkel Hansen

De minimalistiske hylder skaber liv i køkkenet og var et af køkkenarkitekt Lene Halses påfund. Køkkenstigen “The Stepladder” er både funktionel og skulpturel.

Køkken med marmor, stentøj og træ
© Andreas Mikkel Hansen
Skærebrætter er i brug dagligt. Marmorkrukken, der holder styr på grydeskeer er fra Menu og kaffen opbevares i en stentøjskrukke med trælåg fra Trip Trap. Lågernes facader i røget eg har vandrette årer, der changerer i farverne.

Armatur i bruneret messing
© Andreas Mikkel Hansen
Gyldne farver fra Quookerarmaturet i bruneret messing glider ind i køkkenets toner. Tekanden af sort stentøj med bambushank er fra Stelton.