Hjælp! Hvordan udnytter jeg pladsen i min køkkenniche?

Se indretningseksperten Lone Barslunds bud på, hvor meget Henrik kan have plads til i sin køkkenniche.

Hej Lone,

Jeg er ved at planlægge vores nye køkken. Vi har en niche, der indvendigt måler 320 cm, hvor der skal være køleskab, ovnskab og kogeplads med bordsug. Parallelt med det kommer der en fritstående ø med vask, opvaskemaskine og skuffer.

I nichen forestiller jeg mig, at der kan blive plads til to 60'er elementer på begge sider af et element på 80 cm, altså totalt udnyttelse af de 320 cm.

Hvordan lyder det? Jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt jeg kan få problemer, når målet bliver så stramt.

Hilsener Henrik

Kære Henrik,

Det ville jeg ikke turde binde an med. De fleste køleskabsdøre åbner lidt mere end skabsbredden, når døren står vinkelret åbent, så allerede der kan du få problemer med, at den maser væggen og ødelægger gips og maling.

Ved du med sikkerhed, at døren kun åbner i selve elementets bredde, skal du alligevel være 100 % sikker på, at væggene på begge sider er fuldstændigt i lod, så der er 320 cm bredde lige meget, hvor du måler. Alle byggerier er en anelse skæve – også de nye, så du skal være meget heldig.

Ved selve monteringen skal der så heller ikke mere end en eller to indbyrdes skæve millimeter til, for at det ikke kan være der. Og du skal desuden afsætte plads til gavlstykker på begge sider af de to højskabe - det tager også plads.

Vælger du et håndsnedkereret køkken, kan du få elementerne i nøjagtig de mål, du skal bruge, men ellers er der flere andre muligheder. Jeg ville afsætte plads i begge sider til en smal liste eller fuge, så der er lidt luft ind til væggene. Derfor bliver der i stedet for de 80 cm i midten nu kun 70 cm til elementet. Det bør du kunne få de fleste køkkenfirmaer til at levere eller lave til dig for en ekstra pris. Et skævt mål på 70 cm betyder ingenting, når ovnen på 60 cm alligevel placeres i et højskab.

Du kan også vælge et 60 cm bredt element i midten og afsætte mere plads i begge sider til blændstykker, det vigtigste ved opsætningen er, at det ender med at være symmetrisk omkring det midterste element, sådan som dit udgangspunkt også er.

Køkkenmål
© Lone Barslund