køkken indretning tips lille køkken

Hjælp! Hvordan får vi mere plads i vores køkken?

Familien Kristensen mangler både arbejds- og opbevaringsplads i køkkenet. Vores indretningsekspert giver sine bedste løsningsforslag her.

Kære Bo Bedres brevkasse

Da vi overtog vores dejlige hus for 10 år siden, vidste vi godt, at køkkenets indretning og størrelse ville blive en udfordring på et tidspunkt

Det er egentlig ikke fordi, der mangler plads som sådan, idet vores alrum, hvor spisebordet står i dag, er på 21 m2. Men helt i tråd med 2007-byggeånden, så er køkkennichen blot et indhak på 9 m2. (Gæste)spisebordpladsen er altså prioriteret højere end arbejdspladsen, kan man sige.

Det ærgrer os hver eneste dag. Arkitekten valgte i tidernes morgen desuden at indrette med to højskabe (køleskab og ovnskab) i en niche ud mod alrummet. Væggen gør det udfordrende at ommøblere køkkenet. Den lukker også af mod udsigten gennem terrassedøren og opdeler rummet på en kluntet måde. Det betyder også, at køkken-halvøen er uhensigtsmæssig kort (135 cm bred) - her ender familiens rod i form af opladere, breve, blokke, osv., fordi der ikke er ledig skuffekapacitet. Vi bruger derfor aldrig bordpladen til madlavning.

Men - vi er fuldstændig på herrens mark i forhold til, hvordan vi bedst muligt kan få rummet til at fungere bedre, og samtidig have fleksibel plads til 10 gæster - for det skal der jo være plads til et par gange om året.

Vi er klar på at rive skabs-nichevæggen ned for at optimere pladsen.

Rummet er meget lyst, fordi vi har loft til kip og et massivt vinduesparti på 2,5 x 4 meter i højden med skydedør. Derforuden har vi en glas-terrassedør i køkkennichen, som giver masser af dagslys, lys over køkkenbordet og vi får lys oppe fra stuevinduerne.

Der er, som du kan se på billederne, også mulighed for at lave en skabsvæg på væggen modsat køkkenet (den ved trappen op til stuen. Væggen er 2,7 meter i bredden)). Her kan skabsdybden så kun blive 50 i dybden pga. vinduespartiet med skydedør mod haven.

Som sagt kan vi ikke selv se, hvordan vi får planløsningen til at gå op, så rummet bliver godt både at arbejde -, spise - og hygge sig med gæster i?

Vi vil gerne droppe det store langbord på 2,4 meter i alrummet - vi er jo kun 4 til daglig - og i stedet have et mindre spisebord - evt i hjørnet mod stue/lille bad, hvor vi lige nu har en læseplads.

Alternativt kunne den daglige spiseplads til 4 personer inkorporeres i en køkkenø, som så evt. kunne rulles til side, når der var gæster.

Det her er simpelthen en gordisk knude, som vi ikke selv kan løse. Vi vil derfor blive vældig taknemmelige, hvis vi kunne få en ekspert med på råd, der sikkert kan se den indlysende løsning, som vi ikke selv er i stand til at se, så vi kan få udnyttet rummet bedre og få mere arbejds- og opbevaringsplads i dagligdagen.

På forhånd tak for hjælpen!

Familien S. Kristensen.

Før
© Lone Barslund

Kære familie i Viborg.

Jeg tror, at den største forandring helt sikkert vil være at fjerne halvøen med de to højskabe og fralægningsbordet, som I ikke bruger til madlavning men til at lægge bunker.

I stedet kan i udforme køkkenet som en vinkel, som går hen forbi det høje glasparti, der ændres til vindue, hvor I så kan udnytte den ekstra bordpladedybde til at have kogeplade og et bordsug.

Det vil gøre køkkenet meget enklere i linjerne at slippe for det traditionelle emfang. Samtidig får I meget bedre bordplads til højre for vasken. Vinklen afsluttes med de to højskabe til hhv. ovne og kølfrys.

Som erstatning for de fjernede skuffer foreslår jeg et arbejdsbord med tre skuffekabinetter placeret på modsatte side i køkkenet, så I får ekstra bordpladeplads til madlavning, men også som en lille buffer imellem køkken og spiseplads.

Jeg er helt uenig i tanken om at begrænse bordet til et lille hjørnearrangement, eller en ø- løsning. Der er jo god plads til et godt spisebord, og det er da bare luksus i dagligdagen at have plads til stakken af aviser eller en smuk bakke med lys og planter i den ubrugte ende af bordet. Maset med at møblere om, når der skal komme gæster, undgår I også.

Endelig ville jeg placere to høje vitriner på væggen ind mod bryggerset så afstanden til køkken og opvaskemaskinen ikke er så lang. Der er simpelthen for langt at gå hvis I placerer skabene på ydervæggen, som I har overvejet.

Mange hilsener Lone

Efter
© Lone Barslund
køkken indretning tips lille køkken
© Lone Barslund