Få MasterChef-dommerens egne køkken-tips

Som dommer i MasterChef, kok på AOC og udviklingschef for Løgismose/Meyers har David Johansen næse for kvalitet.

kok michelin stjerne køkken david johansen masterchef
© Claus Troelsgaard

David Johansen har en Michelin-stjerne i bagagen og et cv, der tæller mange af Københavns førende restauranter. Privat kan han godt lide, når tingene er levende og fortæller en historie. Derfor er det oprindelige snedkerkøkken hjemme i rækkehuset bevaret og sat i stand.

Kokkekøkken med nærvær

Der er ikke forskel på at tilberede en hummer og en omgang boller i karry. Begge dele er lige interessant – og sjovt at lave, mener David Johansen, der her viser sit private køkken frem.

Han har været Michelin-kok på Kokkeriet i 10 år. Han har arbejdet på Restaurant Kong Hans Kælder, Restaurant Premise, nu AOC, og TyvenKokkenHansKoneOgHendesElsker og har også været dommer i TV-programmet Masterchef gennem mere end 50 programmer. Nu anvendes fagligheden fra restaurationsverdenen også som gastronomisk udviklingschef for Løgismose/Meyers, hvor han blandt andet er med til at sætte den gastronomiske linje, udfordre det eksisterende sortiment og sætte et højt niveau på kvaliteten. Men i hans eget køkken har han et lidt andet fokus.

– Jeg kan godt lide kontrasten mellem Michelin-køkkenet og mit køkken herhjemme, hvor vi kobler fuldstændigt af. Vores private verden er ikke så strømlinet. Vi kan godt lide, at tingene har en historie, at de lever. Træet må godt have en ridse, man skal kunne tåle, at ting går itu, især når man har små børn, siger David Johansen.

kok michelin stjerne køkken skærebræt
© Claus Troelsgaard

For David Johansen er feinschmeckeri mange ting. I kokkens optik kan en arvet kande fra mågestellet leve lige som meget op til mærkatet som en dyr kokkekniv. For ham handler feinschmeckeri nemlig om omtanke og nærvær.

Det handler ikke om penge, men om menneskelighed

Da han sammen med sin kone, Line, og parrets 6-årige datter, Kamille, flyttede ind i det klassiske parcel-rækkehus i Solrød Strand syd for København, var køkkenet det oprindelige fra 2008. Et snedkerkøkken i gammel stil, mørkebrunt og lidt slidt.

– Egentlig ville vi skifte det ud eller købe nye låger, men vi kunne ikke finde et kvalitetsmæssigt match. Standardmålene for låger var i mellemtiden ændret, og vi kunne egentlig godt lide den landlige stil, fortæller David Johansen, der derfor endte med at friske køkkenet op med ny bordplade, ny vask og armatur og ny lakering af lågerne.

For David Johansen er feinschmeckeri mange ting. I hans arbejdsliv er det fx at anvende et produktionsoverskud ud fra et både miljømæssigt og økonomisk perspektiv. At finde og bruge de bedst mulige råvarer fra dyr, der er behandlet ordentligt. Lige nu arbejder han med genbrug af restproduktion i Løgismose/Meyers. Og de værdier går igen på hjemmefronten.

– For mig handler det ikke om penge eller at noget nødvendigvis skal være dyrt for at have høj kvalitet. Det handler om omtanke, nærvær, menneskelighed, og at tingene i sidste ende giver mening. En arvet kande fra Mågestellet eller en dyr kokkekniv til 5000 kroner er feinschmeckeri begge dele, siger David Johansen og fortsætter:

– At samles omkring et måltid, hvor det bedste udgangspunkt er gode råvarer, der smager godt i sig selv. At dække bordet pænt med en skønsom blanding af lyseblå måger, Royal Copenhagen, arvede dessertasietter og håndlavet keramik fra Würtz. Det er livskvalitet, feinschmeckeri – og med til at gøre hverdagen rig, mener han.

Nærværet i hverdagen vidner henkogningsglassene med hjemmesylt på køkkenbordet om. Her frister saltet Bergamotte, paradisæble-eddike, gin med hybenroser og rabarber og syltede solskærmskapsler.