Et nyt køkken er ikke nok her ...

Ulla og hendes familie ønsker at vende op og ned på alle elementer i villaens stueetage, så en helt ny løsning opstår. BO BEDREs indretningsekspert kommer på hårdt arbejde.

Hej Lone,

Vi skal i gang med at ombygge stueplan i vort 3-planshus fra 1950. Etagen skal indeholde entré, badeværelse, køkken-alrum og stue.
Vi har fået indretningsforslag til køkken og badeværelse fra køkkenfirmaer, men synes ikke, at deres forslag er optimale. Vi har tænkt på, at løsningen måske er at bytte om på rummene? Derfor håber vi, at du kan bidrage med et spændende indretningsforslag.

Vi har følgende ønsker og krav:

Vi forestiller os, at den nuværende dør mellem entré og fordelingsgang erstattes af en skydedør for at skabe mere plads i entréen. Det eksisterende badeværelse skal udvides, så der bliver plads til en bruseniche. I køkken-alrummet skal der være plads til bord til 20 personer. Vi ønsker bedre sammenhæng mellem køkken og stue således, at man kan have bedre kontakt med hinanden; eksempelvis mens der laves aftensmad, og børn er i stuen. Dog skal det være muligt at lukke en dør mellem køkken-alrum og stue. Der må ikke være køkkenbord foran vinduerne, da der er anverfer på dem, og vi vil så skulle op på bordet for at åbne og lukke vinduerne.
I forhold til den vedhæftede oprindelige plantegning er der følgende ændringer: Der er entré ved trappen, og entréen er fordelingsgang. Køkken og soveværelse er lagt sammen til køkken. Stuen er i dag spisestue, hvorfra der er udgang til terrasse og have. Skorstenen er ikke længere i brug og er pillet ned på loft og 1. sal.
Vi håber meget, du kan hjælpe os med at komme videre med projektet. Du kan sikkert se nogle muligheder, som vi ikke selv får øje på.

Mange hilsener fra Ulla Brix

Stueetagen, som den ser ud nu. Familien har brug for at ændre hele rumfordelingen - et nyt køkken rækker ikke.

Kære Ulla og co,

Må jeg ikke starte med at sige, at anverfere eller hasper på vinduerne ikke må komme i vejen for en perfekt indretning, hvis det nu kom til det! De kan skiftes til nogle med fjedre, så man kan åbne de øverste ved træk i en snor …
En anden udfordring er jeres radiatorer, der står foran alle vinduer, så hvis jeg skal respektere både hasper og eksisterende opvarmning, så kan jeg kun lave et nyt køkken som en stor ø.
Har I evt. overvejet at lægge nyt gulv med gulvvarme, så er der til gengæld ingen bindinger mht radiatorer?
Med hensyn til jeres tanker omkring en skydedør i mellem trapperum og entré, så bliver det vanskeligt at bygge den ind i andet end badet. Alternativet er at vende døren så den går udad i trapperummet og derved ikke længere er i vejen foran badeværelse og stuedør.
Sætter I glas i den, er det endnu bedre, da man så kan orientere sig, før man smækker den op.

Tilbage køkkenet, hvor jeg har et forslag A og et forslag B (se herunder).

A først: Køkken og stue slås sammen.

Jeres ønsker om en spiseplads til 20 tolker jeg, som at I gerne vil kunne dække op til så mange ind imellem. Det kan lade sig gøre ved at investere i et nyt fire-fløjet glasdørsparti, hvor de er hængslede to og to, så hele åbningen kan frigøres. Bredden i åbningen kan blive 240 cm, måske 280.
Det løser samtidig jeres ønske om visuel kontakt imellem børn i stuen og voksne i køkken- spiseområdet.
Jeg ville udvide badet ved at inddrage pladsen fra garderobeskab og skabe i køkkenet, så der bliver 60 cm tilbage på køkkensiden fra den nye væg og hen til til køkkenvinduet.
Her kan I få plads til to højskabe til hhv. ovne og køleskab samt bordplade med kogetop og skuffer.

Overfor en stor ø med elementer med vask, opvaskemaskine og skuffer. Bemærk at der skal være en ordentlig bredde på ganglinjerne i rummet, ca 120 cm, så øens længde er begrænset af det. Øen kan til gengæld laves så bred at der er plads til et par høje stole på ”bagsiden” og der er også plads til et stort vitrineskab til al jeres glas og service.
Forslag B: Den anden mulighed er at flytte køkkenet og slå stue og opholdsstue sammen til et stort køkken alrum og indrette opholdsstuen i jeres nuværende køkken.
Badet vil jeg udvide på samme måde som i forslag A.
Her er der lavet en ny indgang direkte fra entré til køkkenet og den ekst. dør fra mellemgangen er derfor blændet. Det betyder at den ekst. dør fra entré til mellemgang ikke behøver at blive vendt som i forslag A, da den nu står opad væggen med den blændede dør.
Væggen er ført igennem med endnu en skydedør imellem alrum og ny opholdsstue.

kh Lone