Et lille køkken med stor effekt

Få kvadratmeter behøver ikke være lig med et kedeligt køkken. Tværtimod. Christian Riis og Signe Smedegaard er ikke bange for at lege med farver, marmorering og mønstre som kontrast til deres lette, næsten svævende køkken.

Hjemmelavet snedkerkøkken med farver
© Anitta Behrendt
Her bor Christian Riis, 34 år, auto­ didakt møbelsnedker, designer og ejer af Grounded Craftwork, sammen med Signe Smedegaard og deres lille pige, Lotus, og familiens hund.
Køkkenet har Christian snedkereret. Det er inspireret af de svævende Garde Hvalsøe­køkkener. Gulvet i epoxy har parret også selv lagt. Lampen er lavet i samarbejde med det danske firma Anour og er en prototype på ‘A­light’.

Idé 1: Vælg få, enkle materialer
© Anitta Behrendt
“Vi har valgt at bygge vores køkken i to materialer. Vi har brugt hvid laminat til de store flader, mens fronterne har fået dansk elmetræ, der er vores yndlingstræsort lige nu. Elmetræ har en smuk struktur, og årespillet og tonerne går mod det grønne, der spiller godt sammen med farven på endevæggen. Træet går igen på fronter, kanter, tallerkenrække – ja, selv på lampen over vasken.”

Idé 2: Farvespil på væggen
© Anitta Behrendt
“Få marmoreret én af dine vægge i en farve. Marmorering er en maleteknik, der får væggen til at ligne marmor. Det giver dit køkken et farverigt og personligt præg. Vi havde set en kunstner lave en marmorering i Riccos Kaffebar, og vi var enige om, at vi ville have sådan en væg, når vi flyttede. Farven er inspireret af Signes yndlingsfarve grøn og nogle små buddhafigurer, vi så på en ferie i Thailand.”
Marmoringen på væggen er lavet af kunstner Laura Bach Skou. Skålen er et arvestykke, mens skærebrættet er en gave. Håndvasken i stål er købt brugt.

Idé 3: Opbevaring og udstilling i et
© Anitta Behrendt
“Hæng dine ting op på væggen, hvis du mangler plads. Signe ønskede sig en tallerkenrække, hvor hun kunne opbevare mønstrede tallerkener, tedåser, kopper og andre ting. Jeg har netop lavet denne tallerkenrække til hende. Vi kan begge to godt lide, at vi kan få nogle flotte mønstre på væggen og mere opbevaring på samme tid.”
Tallerkenrækken har Christian lavet. Brættet er en gave, tallerkenerne er fra en svensk kunsthåndværker ved familiens ødegård.

Idé 4: Lav en ekstra etage i skuffen
© Anitta Behrendt
“Vores køkkenskuffer er ret dybe, derfor har vi lavet en ekstra skuffe i skuffen, der kan skydes til side. Det udnytter pladsen i de dybe skuffer bedre. Vi har ingen overskabe, og derfor har vi brug for al plads, de øverste skuffer er gode til glas og småting, der på den måde står lidt mere beskyttet.”
Den lille ekstraskuffe udnytter pladsen optimalt. Kopper fra Pillivuyt, Royal Copenhagen og Eva Trio, glas fra Ikea.