Arkitektens møbelkøkken

Vi besøger her et arkitektpar uden for København, som har designet deres eget køkken. Med et enkelt møbel har de skabt et køkken, der smelter mere og mere sammen med stuen. Se, deres løsning her.

© Tim Bjørn
Caroline Zakrisson og hendes mand Phil Ayres er begge arkitekter. De bor i en funktionalistisk villa fra 1940’erne tæt på københavn, som blev de- res nye hjem for to år siden. Det havde forinden tilhørt et ældre ægtepar, og ruminddelingen fra husets byggeår var bevaret, så køkkenet var småt og orienteret væk fra både lys og opholdsrum. som man gjorde dengang. – Det var indlysende for os at lave et nyt køkken. Vi ville have et rum, der blev en del af hverdagslivet, af haven og af udsigten mod vejen. Og så ville vi have køkkenet ud i lyset, for det lå tilbagetrukket i huset. Vi synes begge, at det er hyggeligt med liv omkring os, når der laves mad, og når man har små børn som vi, så er de jo med hele tiden, og det skal der være plads til, siger Caroline Zakrisson. Huset havde ved overtagelsen to stuer med dør imellem. Dem lagde parret sammen. så tilførte de køkkenfunktionen og skabte et stort leverum med plads til spisning, lektielæsning, afslapning, gæsteliv og naturligvis: madlavning. Trægulvet er praktisk, når man har børn, og den sort-hvide indretning hele vejen igennem får rummet til at hænge sammen. Et stort spejl trækker endnu mere dagslys ind.

© Tim Bjørn
Det var vigtigt for Caroline Zakrisson og Phil Ayres, at køkkenet ikke blev “køkkenagtigt”. De væsentlige funktioner skulle samles i ét møbel, der gled sammen med stuedelen uden at ligne en arbejdsplads. løsningen blev, at arkitektparret tegnede og byggede et køkkenbord selv. Bordet rummer køkkenvask, komfur, el, WiFi og alt køkkengrej. For at gøre udtrykket let er det udstyret med ben i stedet for at være en massiv kasse sat direkte på gulvet. stellet i stål blev svejset af en smed. – I første omgang ville vi vælge et emfang fra, men det blev hurtigt klart, at uden den ville der sidde mados i alt. Desuden står der i bygningsreglementet, at man skal have udsugning. Parret søgte en funktionel og diskret måde at blive madosen kvit, og valget faldt på skyline Edge – et emfang fra firmaet Berbel. Emfanget hænger i fire stålwirer og kan med en fjernkontrol køres op under loftet og ned i udsugningshøjde. – Emfanget består af to kulfiltre, og vi undgår derfor et rør til udsugningen. Det er nemt at rengøre og larmer ikke nævneværdigt. De hvidmalede glasfronter er lette i deres udtryk, siger Caroline Zakrisson

© Tim Bjørn

Arkitekterne Caroline Zakrisson og hendes mand Phil Ayres har selv designet deres fritstående køkken. Bordpladen er i rustfrit stål, og vasken svejset ned i. Armaturet er fra Dornbracht, og de rummelige skuffer er forsynet med D line-greb designet af Knud Holscher. Et stort spejl forstørrer det hvide minimalistiske rum. Lampen over køkkenbordet er fra Muuto. Emfanget hedder Skyline Edge og produceres af Berbel. Spisebord og Syverstole af Arne Jacobsen er fra Fritz Hansen. Belysningen over spise- bordet er af Paolo Rizzatto for Flos.

EMFANG MED REMOTE
© Tim Bjørn
Den hvide kasse gemmer på et emfang, der trods sit minimalistiske udtryk kan suge mados effektivt. Udsugningen baserer sig på aktivt kul, der absorberer 97% af mados og dårlige lugte. Det er nemt at rengøre – det skal blot åbnes og tørres af og har et lydsvagt sug. Caroline Zakrissons model Skyline Edge i hvidmalet glas kan køres op under loftet. Berbel producerer også en version, der kan forsvinde i loftet. Emfanget styres med en fjernkontrol, men kan også reguleres ved hjælp af en app til smartphone. Se mere på berbel.dk.