©

Sådan opfører du dig ved finere middagsborde

Bare rolig, vi pudser ikke Maude Varnæs på dig, hvis du holder forkert på suppeskeen. Men de traditionelle bordskikke kan alligevel være rare at kende, når du inviteres til finere middage.

Hans Christian Varnæs kender bordskikkene - gør du?

Hans Christian Varnæs i serien Matador ved altid, hvordan han skal tackle fru Fernando Møhge, når hun bliver placeret ved hans side til formelle middage. Denne dame er ikke et studie i etikette – hun råber og kommanderer og holder på gaflen som en husmand.

Disse brud på reglerne er ekstra synlige, fordi resten af selskabet har koderne på plads. Alle ved, hvordan de skal opføre sig, hvordan man holder på glassets stilk, hvilket bestik, der anvendes først osv.
Hans Christian er fra barnsben opdraget i det lille teaterstykke, der opføres, når der holdes større middage i hans hus, og som voksen er han fortsat i skole hos hustruen Maude, der ikke bryder sig om utidighed ved de stivede duge.

I dag virker disse bordskikke oppustede og latterlige, men ikke desto mindre kan man komme i mange situationer, hvor det stadig er rart at kende grundreglerne – ganske enkelt for ikke at bruge en masse unødige kræfter på at gætte sig til brugen af bestik, glas mv.

Video: Respektér måden, et middagsbord er dækket på

Hvis du er til et finere middagsselskab, vil der nemlig stadig være traditioner, som overholdes, så alle kan nyde maden i fred og ro.
Det gælder for eksempel placeringen af bestik og glas. I videoen herover kan du følge en amerikansk dames sirlige anvisninger til at forstå og respektere måden, et fint bord er dækket på.
Blandt andet er det vigtigt at vide, at man bruger bestikket i den rækkefølge, det er placeret – fra yderst til inderst.
Hvis der ligger en ske yderst, er den første ret suppe, og du kan se i videoen, hvordan du holder på skeen.

Dette siger du med placeringen af bestik

I videoen kan du også få et par tips til, hvad man signalerer med sit bestik. Det er særligt vigtigt på restauranter, hvor tjenere har brug for at vide, om du stadig spiser, er færdig eller måske oven i købet utilfreds.

Hvornår kan man begynde at spise?

Først servietten: Ved uformelle middage placerer du servietten i skøddet med det samme, men hvis omstændighederne er lidt mere stramme, skal du vente med at folde servietten ud, indtil værtinden har gjort det.
Hvis du er inviteret til et mindre selskab med højst fire personer, er det god skik at vente med at spise, indtil alle har fået mad på tallerkenerne. Ved mere formelle middage eller forretningsmiddage bør du altid vente, indtil alle har fået – eller indtil værten siger 'værsgo'.

Hvornår er måltidet slut?

På restauranter og til formelle middag giver det sig selv – tjenerne fjerner servicet. Men hvornår kan man så rejse sig? Ifølge ældre skikke er det værtindens signal til værten, der afgør, om selskabet kan rejse sig og gå ind i 'de tilstødende'. Ved mere uformelle anledninger giver værterne sig til at rydde af bordet, når spisningen er slut.