Konsolborde er ej blot til pynt

Det lille, lette konsolbord kan noget, som ikke så mange andre møbler kan: det kan finde sig til rette næsten hvor som helst. Både i kraft af sin lidenhed, sin evne til at smyge sig langs væggen og sin favnende funktion.

Hvad er et konsolbord?
### Konsolbordets historie Konsolborde er i sit afsæt temmelig pyntesygt. Det lille – ofte smalle – bord, kendes tilbage fra 1700-tallet, hvor dets funktion først og fremmest var af dekorativ karakter. Det blev typisk anvendt til at bære kandelabre og nips og var oftest anbragt langs væggen mellem døre og vinduer – gerne med et spejl ovenover. Konsolbordene, der kunne have et, to, tre eller fire høje ben, var dengang typisk forsynet med en marmortop og optrådte som oftest parvis. De tidligste konsolborde havde organisk formede bordplader og bagudrettede ben og støttede sig ofte op ad væggen. Senere rettede benene sig ud, og formen blev mere kantet. Det specielle møbel, der først og fremmest havde fundet indpas hos adelen og det bedre borgerskab, gik af mode i slutningen af 1800-tallet, dog kun for at genopstå i nye ekspressive varianter i nutidens moderne boligindretning. ### Konsolbordet i dag Det aktuelle udbud af konsolborde er overvældende. Der er stadig tale om meget dekorative borde, hvor der eksperimenteres med materialesammensætninger som træ, metal og marmor. Nogle har det oprindelige spinkle look og står let på to ben, andre har mere karakter af et reelt møbel og kan anvendes som små skrivepulte, sekretærer, reoler og opbevaringsmøbler. Flere af de moderne konsoller er ideelle entrémøbler i kombination med et spejl, andre gør sig godt bag ryggen af den fritstående sofa eller blot som et lampebord på en ledig vægplads. Konsollen er ligeledes genial til opstilling af små stilleben, under et maleri i stuen eller til hårbørsten og pudderkvasten i soveværelset.

Delcourts ULU-konsolbord
Christophe Delcourts ULU-konsolbord i en anden farve/materiale- kombination: highgloss valnød og rødlakeret stål. Pris ved forespørgsel, The Apartment.

Isabel Ahm's 'Sekretæren'
Arkitekt og industriel designer Isabel Ahm i København står bag Sekretæren, som er inspireret af unge familiers dagligliv. Bygges på bestilling. contact@isabelahm.dk.

Nordisk konsolbord
Det nordiske får et twist af designeren Rikke Frost. Fx hendes A-La-bord fremstillet af træ og linoleum uden skarpe kanter. 5699 kr., Bolia.

Errazuriz' 'Wave'
Kunstneren og designeren Sebastian Errazuriz overrasker konstant med sit innovative design. Et af de seneste eksempler på hans unikke kreativitet er Wave. Ca. 462.000 kr., Meet Sebastian.

Taiwanesisk vægbord
Yeh Wall Table er et lille bord med stor effekt. Ligesom mange af de oprindelige konsolborde læner det sig op ad væggen. Bag designet står Taiwan-baserede Kenyon Yeh. Fås i flere farver. Fra 799 kr., Menu.

Utraditionelt konsolbord
Endnu et utraditionelt konsolbord fra Christophe Delcourt, der forener det stramme og det organiske i såvel form som materiale, hvor fløjl, læder og poleret messing skaber et smukt hele. Pris ved forespørgsel, The Apartment. Foto: Pierre Even.

Konsolbord med skuffer
Brest er et konsolbord med indbygget opbevaringsplads, der gør det ideelt som påklædningsbord, skrivebord eller entrémøbel. Fås i flere farver i sortbejdset egefinér, som vist: 4899 kr. BoConcept.

Konsolbord fra De La Espada
Trio er designet af Neri & Hu for De La Espada. Fokus er på de ekspressive ben. Fås i eg, valnød og ask med forskellige bejdser og olier. Fra 12.600 kr., De La Espada.

Sandells konsolbord
De svenske arkitekter SandellSandberg tegner ikke blot spændende huse, de gør sig også i produkt- design. Fx Thomas Sandells konsolbord Tilt, tegnet for italienske Marsotto. Fremstilles i hvid Carraramarmor. 40.000 kr., Marsotti Edizioni.

Goldbergs lille arbejdsbord
Pegasus-arbejdsbordet er designet af Tilla Goldberg for tyske Classicon. Bordet er fremstillet i træ, stål og kernelæder, hvilket er en inten- deret kontrast til de elektroniske arbejdsredskaber, der er plads til under læderbordpladen. B 121 cm, fra 42.670 kr., 3 Falke Møbler.

Forvandlingsmøbel
Flamingo er lidt af et forvandlingsmøbel, idet kassetterne kan flyttes og sammen- sættes på forskellig vis. Det er designet af Marco Guazzini. Materialerne er stål, lyserødt marmor og egetræ, og inspirationen er arkitekturen i Miami. Fremstilles efter ordre. Marcoguazzini.

Italiensk konsolbord
Stramt og elegant er kodeordene bag Oscar og Gabriele Burattis Dolm-konsolbord for italienske Gallotti & Radice. Fremstillet af træ med malet glastop. Fås i flere størrelser og farver. Endnu ikke prissat, Gallotti Radice.

Georg-konsolbord
Skandinavisk minimalisme med et japansk strejf Hun har på fornem vis løftet stafetten fra 50’ernes og 60’ernes store skandinaviske møbeldesignere og har, som mange af dem, valgt træ og stål som sit materiale, ofte med tekstile elementer – gerne i skikkelse af uld. Den dansk-svenske designer Christina Liljenberg Halstrøm trækker på en gammel tradition, men hun er også helt sin egen. Hendes design overrasker i kraft af både enkelhed og kompleksitet. Der er en gennemgående sirlighed, noget sprødt parret med noget gedigent. Samtidig formår hun at overraske med originale greb, som er med til at sætte en personlig signatur på alt, hvad hun arbejder med. Farveskalaerne er som regel nedtonede. Man aner den skandinaviske natur, men spotter i høj grad også de japanske noter fra en beslægtet designkultur, som hun trækker på med sikker hånd. Uden at slippe funktionen af sigte tvister Christina dagligdagens brugsting og møbler, så de fremstår med en innovativ kant. Christina, der er formgiveren bag Georg-konsolbordet for Trip Trap, er uddannet fra Kunstakademiets Designskole i København, hvor hun også bor og driver egen tegnestue. Det er blevet til en stribe anerkendelser, udstillinger og priser de seneste år, hvor hun også har oplevet kommerciel succes, blandt andet i kraft af samarbejdet med Trip Trap og Design Nation. Se mere på christinaliljenberghalstrom.com

Georg-konsolbordet, designet af Christina Liljenberg Halstrøm. 2995 kr., Trip Trap.

Hay konsolbord
New Order er egentlig et nyt reolsystem, skabt af den tyske designer Stefan Diez for danske Hay. Kombinationsmulighederne er næsten uendelige, og der kan derfor også etableres et konsolmøbel. Opstillingen her koster 3695 kr. Hay.

Konsolbord med messingfront
NEB designet af Per Söderberg er fremstillet af træ med messingfront og læderbeklædt bordplade. 24.448 kr., No Earlybirds.

Jens Lyngsøe Interieur
Der er klassisk elegance over dette konsolbord fremstillet af mørkbejdset træ og metal. 9950 kr., Jens Lyngsøe Interieur.

Rustikt konsolbord
Danske Muubs har specialiseret sig i møbler med et råt, organisk look. Fx dette rustikke konsolbord. Fås med plade i fiberbeton eller hvidt marmor i flere størrelser. Fra 5095 kr., Muubs.

Konsolbord i asketræ og metal
2-Dots er fremstillet af bejdset asketræ og metal og indgår i en større serie borde. 2995 kr., Nomess.

Konsolbord af Le Corbusier
Der er også plads til klassikere i genren. Fx LC19 Table Esprit Nouveau, designet af Le Corbusier og Pierre Jeanneret i 1925 og føjet til Cassinas I Maestri Collection i 2013. 7905 kr., Paustian.

Delcourt, konsolbords-specialisten
En af dem, der har specialiseret sig i konsolborde, er franske Edition Christophe Delcourt. Fx ULU designet af Vincent Dupont-Rougier. Foto: Pierre Even. Pris ved forespørgsel, The Apartment.

Zeta-bordet
Zeta-bordet er en del af en større møbelfamilie ved navn Joy fra den hollandske producent Arco, hvis inhouse designteam står bag. Fås i forskellige træsorter. 11.499 kr., Witehauz.

Konsolbord i limited edition
Belgiske Xavier Lust pjatter ikke med tingene, og han går ikke af vejen for at bevæge sig ud i krydsfeltet mellem kunst og design. Se blot hans smukke konsolbord Console i messing, der er fremstillet i en limited edition med otte eksemplarer. 300.000 kr., Xavier Lust. Foto: Brice Vandermeeren.

Konsolbord som makeup-bord
Woood-bordet er designet af Marcel Wanders for hollandske Moooi. Det kan snildt anvendes som skrivebord eller som makeup-bord. 11.067 kr., Møller & Rothe.