Havedesigner: Sådan kan du bruge tørrede blomster
Blomster behøver ikke at være friske for at være flotte. Tværtimod.
AfEvig blomsterlykke
Blomster behøver ikke at være friske for at være flotte. Tværtimod kan en blomst med den rette tørring overstråle en frisk med sine dybere og mere komplekse farver.
Det viser havedesigneren Dorthe Kvist her med sine inspirerende tørrede blomsterarrangementer.

En sky af bregner er en stor og flot dekoration, der kræver plads, men som er relativt nem at lave. Form et stykke hønsenet på 60 x 100 cm til en stor kugle, og sæt en snor i, så du kan hænge den op.
Placér bregnerne i maskerne på hønsenettet, så de former en sky. Lad nogle lange bregner hænge ned i den ene side og frøstande fra kålplanter stritte ud over en gruppe af vindhekse. Så skaber du bevægelse i din installation, som også kun bliver flottere, hvis der er forskel i planternes farve og former.

Den så populære tilfældige og løse buket kan også laves med tørrede blomster. Her er den opbygget, så de mest farvestrålende blomster stikker op fra en midte sat med neutrale toner. Blomsterne er eukalyptus, ranunkel, amarant, judaspenge, hjertegræs, prydkirsebær, kængurufod, evighedsblomst, vild gulerod, dildskærme, fritillaria, protea og frøkapsler af kæmpeskælhoved og en tidselkugle.
Selve buketten er arrangeret ved at sætte stilkene i en kugle lavet af sammenrullet hønsenet, men også oasis kan bruges. Skab først højde med de længste fritillaria, kirsebærgrene og ranunkler. Lad dernæst stængler, der her er eukalyptusgrene og bær, falde lidt ud over den ene side, og arbejd så rundt om dekorationen med ranunkler og evighedsblomster. Midten er lavet af judaspenge, hortensia, brudeslør og hjertegræs.

Støvede farver og strukturelle former tegner sig for denne buket. Den er bundet af krøllede blade fundet på en ferie under fremmede himmelstrøg, klippede palmeblade, lammeøre, vild gulerod, akeleje-frøstande og et grønt palmeblad.
Blomsters liv efter døden
Blomster, blade, kogler og bælge betyder tørretid for havedesigneren Dorthe Kvist. For hun arbejder med en æstetisk tilgang om, at blomster også har et liv efter døden.
Da en del af blomstens naturlige cyklus er dens tørrede forfald, værdsætter hun dens skønhed i alle stadier.
Det illustrerer hun på smukkeste vis i sin nye bog Falmet skønhed, hvor hun kommer med idéer til, hvordan man kan udsmykke med tørrede blomster.

Kranse kan bruges til hverdag og fest. De kan bindes af alt fra fund i haven til smukke blomster og fine frøstande.
Tørrede blomster er recycling
Det falder også helt i tråd med tidens bæredygtige tankegang, idet de tørrede evighedsbuketter kan ses som recycling og altså en måde at spare på ressourcerne på, da de kan pynte i længere tid end de hurtigtvisnende friske.
– Forfaldet har altid været en større fryd for mig end det unge, perfekte udtryk. For det besidder en sælsom poesi, hvor man har en fornemmelse af, at sjælen kommer frem. Ud over det er det vigtigt i en tid, hvor klima og bæredygtighed er højest på listen, også at kigge på blomsterne – hvordan de er dyrket, og hvor stort et aftryk de sætter på klimaregnskabet – da mange blomster i dag er fløjet hertil fra eksotiske lande, siger Dorthe.

Hortensia er en fantastisk blomst at tørre. Den kan både bruges som fyld i en buket og stå alene.
En bæredygtig trend
Hvor tørrede blomster i årevis er blevet set som et levn fra en bedsteforælders blomsterbinderkursus, er de i dag hottere end hot.
For tørrede blomster kan noget med strukturer og falmede farver, som passer ind i træfarverne i de skandinaviske boliger, som plastik- eller silkeblomster, der også er langtidsholdbare, ikke kan.

Ser man ud over landets grænser, findes der en anden verden af smukke frøstande, blade og blomster. En af dem er protea, der er lige så smuk frisk som tørret, og som eksotisk blomst kan den blive bæredygtig i tørret tilstand.
Lav din egen buket
Prisen for en tørret buket kan i dag sidestilles med en frisk. Derfor kan det godt betale sig at tørre blomsterne selv – og, hvis man følger Dorthes råd, endda få en oplevelse ud af det.
– Vinteren er en tid, hvor du kan gå på jagt i skoven efter smukke frø-stande, kogler, bælge og mange andre sjove ting. Men du kan også tørre blomster fra blomsterhandleren, hvis du skulle være så heldig at få en smuk buket. Roser, hortensiaer og nelliker er gode at tørre, men egentlig er det bare om at prøve sig frem, forklarer Dorthe.

Klassikere fra en tid har det med at komme igen. Her er det et gensyn med 1970’erne i form af faconklippede palmeblade, proteakogler og pampasgræs. Vaserne er, fra venstre mod højre, fra Holmegaard, et par loppefund og fra H&M Home.
Blomstertørring pynter
Metoden og tørretiden afhænger af den enkelte plantes fugtighed. Derfor skal planterne hænge og tørre et sted, hvor der er så god luftcirkulation som muligt omkring både blomster og stængler.
Oveni skal man fjerne bladene langs stænglerne og skære dem i forskudte længder, så blomsterhovederne ikke rører hinanden og bliver trykket. Til sidst binder man bundterne sammen og hænger dem med hovedet nedad.
– Blomstertørring kan være utrolig smukt, hvis man finder en flot snor og hænger den langs væggen hen over køkkenbordet, i soveværelset eller et andet sted, der er veludluftet, køligt og ikke udsat for direkte sol, som får blomsterne til at falme. Her kan de pynte i fire-seks uger, til de er tørret ind, og man kan spraye dem med hårlak for at bevare farven, siger Dorthe.

En fin, lille krans i gule farver kan skabe sommerliv i en mørk tid. Kransen er lavet af snoede birkeris på ca. 20 cm i diameter, trommestik, korn, mimoser, jomfru i det grønne, roser og tørrede blade fra en protea.
Start med at sno blomstertråd om en gren. Saml en lille buket af mimoser, korn og jomfru i det grønne, og hæft den fast på kransen med blomstertråd. Placér et par roser, hvor du hæftede buketten – lad stænglerne stritte ud til siden, og læg lange proteablade, Nigella og en trommestik som et kryds oven på hæftningen. Vikl det hele fast med blomstertråd.

Lav en nem uro af blomsterhoveder og smukke frøstande, som kan skiftes ud efter humør og sæson. Klips dine tørrede fund fast
i klemmerne på en uro. Se, om de ramler ind i hinanden, og hvis de gør, så byt lidt rundt.

Tænk i tørretid
Rejser, din seneste skovtur eller en tur i haven kan sagtens være kimen til din næste tørrede buket. Den kan høstes efter en måneds tørretid og være et bæredygtigt alternativ til en frisk buket.
Det skal nok gå godt, hvis du samler på en tør dag og plukker blomsterne, når de er i knop, eller lige når de er sprunget ud, for da er farven stærkest, og blomsterne mest holdbare. Husk, at tynde kronblade hurtigere mister farven end de lidt kraftigere.
Jo lavere fugtindhold en blomst har, jo nemmere tørrer den, hvorimod en blomst med høj fugtighed er længere tid om at tørre og har en tendens til at rådne.
Herfra har fantasien frit slag, og de tørrede sager kan arrangeres på fade, i vaser, i kranse eller som uroer.

Blomsterbogen Falmet skønhed af Dorthe Kvist giver masser af bud på, hvordan man kan tørre blomster og dekorere med dem bagefter. Den er udgivet af Koustrup & Co.