Guide til dit næste byggeprojekt
Et vellykket byggeprojekt tager hensyn til miljøet og din sundhed, løfter huset funktionelt og æstetisk - og så er det en langsigtet investering. Få inspiration til, hvordan du kan bygge smartere og forbedre livskvaliteten på flere planer.
Af
Mange føler sig ofte fristet til lette lappeløsninger, når de skal bygge om eller renovere. Eller også synes de, at det er sjovere at prioritere et nyt designerkøkken frem for at investere i en energirenovering af boligen. Men det kan godt betale sig at tænke sig om, før man kaster sig ud i en større renovering af sin bolig. For hvad er det egentlig for løsninger, som skaber det gode liv? Og hvordan får man mest valuta for sine penge – også i det lange løb?

Et af de steder, hvor man kan starte, er hos Danske BoligArkitekter, som er en sammenslutning af danske arkitekter. Deres mål er at inspirere og rådgive danske boligejere til, hvordan de kan optimere deres bolig. Ifølge Pernille Hjorth, som er sekretariatsleder hos Danske BoligArkitekter, er den smarte ombygning en, som har tænkt boligen i et 360-graders perspektiv.
For det første er det vigtigt at bygge ansvarsfuldt. Det kan man for eksempel gøre ved at have et gennemtænkt design, hvori der er indtænkt energibesparende løsninger. Derudover bør man vænne sig til at vælge gode materialer, og man skal sikre sig, at disse ikke er sundhedsskadelige, dårlige for miljøet eller ikke kan stå tidens tand. Man kan lige så godt investere i god kvalitet og fremtidssikre løsninger fra starten, også selvom det ikke umiddelbart synes som den billigste løsning.

Bæredygtige løsninger kan tænkes ind i alle dele af et byggeprojekt, fra valg af tagbelægning og facademateriale på den nye tilbygning til indretningen af udearealerne omkring huset.
Gør boligen økonomisk bæredygtig
Invester i god arkitektur.
Det handler ikke kun om stil og udseende, men om helheden i din bolig. Gedigne og funktionelle huse med skønne detaljer og smukke rum får typisk lov til at stå længere end middelmådige huse i dårlige materialer. Når du investerer i langtidsholdbare løsninger, gør det ikke kun boligen nem at bruge og vedligeholde. Det gør også huset mere værd ved at salg.
Byg til fremtiden.
Mange byggeprojekter tager kun højde for prisen på selve byggeriet og glemmer at medtage de følgende års udgifter til drift, vedligeholdelse og reparationer. Dermed kommer man nemt til at vælge den løsning, der er billigst lige nu og som måske viser sig at være den dyreste på lang sigt. Derfor bør du få hjælp til at beregne boligens samlede økonomi over de næste 50 år, så du forstår de fulde konsekvenser af de materialevalg, du træffer.

Smart design
Et miljøvenligt hus begynder med et gennemtænkt design. Husets form og indretning har nemlig afgørende betydning for både indeklima og energiforbrug.
Derfor bør du:
Bygge efter solen: Opholdsrum placeres mod syd eller sydvest, hvor gevinsten fra den passive solvarme er størst. Med høje vinduespartier kan man trække den gratis solvarme langt ind i boligen og reducere elforbruget til belysning. Men husk solafskærmningen, da de store glaspartier øger risikoen for overophedning. Soveværelser skal være svale, og ligger derfor godt mod nord, hvor du til gengæld bør begrænse de store vinduespartier, da varmetabet fra glasset er størst på denne side.
Bygge i to etager: Et kompakt husdesign med to fulde planer har et mindre varmetab end et etplanshus med samme areal. Hvis lokalplanen forhindrer dig i at bygge i to etager, kan du måske få tilladelse til halvanden plan, hvilket giver næsten samme varmebesparelse.
Bygge tæt og energivenligt: Effektiv isolering er altafgørende for energiforbruget, men også for komfort og indeklima. Mange tror, at tætte huse er mere usunde, men faktisk holder de bedre på varmen og er lettere at ventilere. Med et varmegenvindingsanlæg kan du genbruge op til 80 procent af varmen og få frisk luft og lav luftfugtighed i boligen.

Et hus i to etager giver god udnyttelse af m² og har samtidig det mindste varmetab. Huset her er opført i tegl, zink og træ, der er bæredygtige materialer med lang levetid og gode genanvendelsesmuligheder.
Stil krav til materialerne
Uanset om du skal renovere en ældre bolig eller bygge nyt, er det vigtigt allerede i planlægningsprocessen at tænke de sunde og miljøvenlige materialer ind i projektet. Men det er ikke altid lige nemt at gennemskue materialernes miljøpåvirkning på den lange bane. Et godt udgangspunkt er at vælge materialer; der kan fremstilles uden brug af skadelige stoffer og uden giftigt restaffald; har en meget lang levetid – ikke kun teknisk men også æstetisk; kræver minimal vedligeholdelse med mindst mulig brug af kemi; kan genanvendes den dag, materialet skal bortskaffes.

Brick House er en del af udviklingsprojektet Mini-CO2-husene, opført med støtte fra Realdania. Målet er at udvikle bæredygtige huse med et lavt CO2-fodaftryk. Brick House er designet, så det er vedligeholdelsesfrit i 50 år og har en levetid på mindst 150 år.
5 gode materialer
Træ er et fornybart materiale, men det skal anvendes med omtanke, da der er stor forskel på træsorter, kvaliteter og hvordan de konstruktivt skal anvendes. Brug kun FSC-mærket træ, og vær kritisk når du vælger produkter til overfladebehandling.
Tegl kan bruges på både taget og facaden. Selvom brændingen kræver en del energi, er tegl stadig et miljørigtigt valg, da det næsten er vedligeholdelsesfrit, holder op til 75 år og kan genanvendes.
Beton er et energikrævende materiale at fremstille, men den lange holdbarhed og de gode genanvendelsesmuligheder er bæredygtige kvaliteter.
Skifer kræver udvinding, hvor der graves huller i landskabet. Men materialet holder i mindst 100 år og der bruges ikke energi til fremstilling eller genanvendelse.
Bambus er et godt alternativ til træ, da det vokser hurtigt, optager store mængder CO2, frigiver meget ilt og har lang holdbarhed. Vær dog opmærksom på limen, som kan indeholde formaldehyd.

Huset fra 1955 er moderniseret med genbrug og brugte byggematerialer. De matcher husets stil bedre end nye, og ofte kan de være af en fremragende kvalitet.
Tjek på mærkerne
FSC-mærket sikrer, at det træ, du bygger med, kommer fra et bæredygtigt skovbrug med genplantningspligt. Det betyder, at der aldrig fældes flere træer, end der plantes. Derudover tager skovbruget hensyn til dyre- og planteliv, og skovarbejderne er sikret en anstændig løn. Svanemærket og EU-blomsten er Danmarks officielle miljømærker, der dækker henholdsvis Norden og Europa. Mærkerne findes på mere end 16.000 produkter – også byggematerialer – og gives til de mindst miljøbelastende i deres kategori. danske indeklima mærkning er en frivillig mærkningsordning, der fokuserer på produktets afgasning og påvirkning af indeklimaet.

Passivhuset her har et meget lille energiforbrug, og er både rummeligt og kompakt. Det har været billigt at opføre og illustrerer, at lavenergi kan forenes med god arkitektur og kvalitet.
Tænk grønt når du...
Skifter taget:
Vælg den tagbelægning, der passer bedst til husets arkitektur, som har den længste levetid og kræver mindst vedligeholdelse. Uglaserede tegl er et godt valg til ældre huse. Et grønt tag er et smukt og miljøvenligt alternativ til tagpap. Planterne kan tilbageholde op mod 50 % af det regnvand, der falder på taget, hvilket aflaster kloaknettet, og mindsker risikoen for oversvømmede kældre. Taget er CO2-neutralt og vedligeholdelsesfrit.
Bygger køkken:
Investér i et kvalitetskøkken i et tidløst design. Så er der en chance for, at det overlever skiftende modeluner. Kig efter Svanemærket eller Dansk Indeklima Mærke. Det sikrer dig et køkken uden sundhedsskadelig afgasning fra låger
og lak.
Skifter vinduer:
Bevar om muligt de gamle vinduer. I ældre huse er disse ofte af så god kvalitet, at det kan betale sig at istandsætte dem. Supplér med tætte forsatsvinduer med lavenergiglas.
I typehuse fra 1960’erne og 70’erne kan det ofte betale sig at skifte hele vinduet. Vælg det vindue, der har det laveste varmetab, dvs. den lavest U-værdi. Vælg vinduer af kernetræ, eller vedligeholdelsesfri aluminium.
Indretter haven:
Frodige, tilvoksede haver er bedre til at optage regnvand og dermed aflaste kloakken end haver med omfangsrige flisebelægninger. Undgå trykimprægneret træ, når du bygger terrasse og hegn. Plant levende hegn og benyt træsorter med et højt indhold af harpiks og naturlige olier fx cedertræ og lærketræ. Brug kun FSC-mærket træ.

Et sundt og ugiftigt indeklima er en selvfølge i en bæredygtig bolig. Dette hus er tegnet af arkitekt Karina Søgaard, der har specialiseret sig i lavenergihuse med en fornuftig anlægsøkonomi og billige driftsudgifter. Huset her er på 160 m² og koster blot 500 kr. om måneden i el, vand og varme.
