8 små og store tricks til lydisolering af dit hjem

Er du træt af støj ude fra gaden eller inde fra naboen? Nogle gange skal der kun små ting til for at lægge en dæmper på lyden - og en del af dem pynter faktisk.

Lydisolering den nemme vej
© iStock

Lydisolering den nemme vej

Kontrolleret støj kan være en sjov ting, når den kan reguleres ved at skrue op og ned på en volumeknap på anlægget. Støj er er knapt så muntert, hvis det er en vedblivende plage inde fra naboen, ude fra gaden eller oppe fra DC9'eren i luften.

Støj behøver dog ikke bare at være noget, man er nødt til at leve med. Der findes små og store tricks, der kan afhjælpe genen udefra - eller indefra, hvis det er dig, der gerne vil vise hensyn over for naboen. Her er 8 små og store tricks til at lydisolere din bolig.

1. Bogreoler som lydisolering

Gode nyheder for bogorme! Hvis du da ikke allerede viste det, så er en bogreol fra gulv til loft tætpakket med bøger perfekt til at lydisolere et rum.

Hvis din bogsamling også skal tjene akustiske formål, skal du så vidt muligt undgå lufthuller i reolen med keramik og andre pyntegenstande. Disse helligdage i bogmuren vil tjene som smuthuller for støjen.

2. Tag støjen med tæpper
© Broste Copenhagen

2. Tag støjen med tæpper

Gulvtæpper lægger med garanti en dæmper på støjen, både den, du selv laver, og den, der kommer udefra.

Hvis du ikke har lyst til at dække hele gulvet til med tæpper, så kan et par løse tæpper med høj luv også gøre tricket.

Det kunne for eksempel være nogle af de meget hotte marokkanske berbertæpper á la Boucherouite, der typisk er lavet af farvestrålende genbrugsstof.

3. Lydisolerende maling
© iStock

3. Lydisolerende maling

Der er flere producenter, der sælger lydisolerende maling. Den fungerer bedst ved at blive sprøjtet på, og det anbefales, at den bliver påført i flere lag.

Der er dog en vis skepsis over for metoden. Der foreligger for eksempel endnu ingen videnskabelig dokumentation for, om det virker. Maling som lydisolering bør i hvert fald helst være kun én af flere strategier til lydisolering af et rum.

4. Billedvæg
© Kira Brandt og Lene Brock

4. Billedvæg

En billedvæg samlet med stil pynter altid op på en bar væg. Den tager i tilgift faktisk også lidt af støjen udefra. Samtidig er billedvæggen også med til at sørge for, at lyden bliver knapt så rungende i et ellers barvægget rum

5. Trækstoppere som lydisolering
© 6sqft.com

5. Trækstoppere som lydisolering

Ofte kan en sprække under døren være en åben landevej ud til støjen. Hvis det er tilfældet kan en trækstopper i stil med denne være en hjælper i nøden.

Indrømmet: Dette hack hører ikke hjemme i afdelingen for rumforskønnelse. Men pølsen omkring døren kan være til at leve med, navnlig hvis du både er plaget af træk og støj.

Du kan købe dine egne trækstoppere på etsy.com. Hos Etsy kan du også se, hvor nemt det er at lave sin egne trækstoppere. Det gør det lettere at undgå de største indretningsmæssige katastrofer.

6. Skift døren ud
© iStock

6. Skift døren ud

Måske er en trækstopper under døren ikke nok. Måske er hele døren problemet. Mange døre er så tynde som pap. De kan med fordel skiftes ud med en ny massiv dør eller en dør udført med tanke på lydisoleringen.

De fleste døre har standardmål, så det kan sikkert godt lade sig gøre at finde en lydisolerende dør, der passer i dørkarmen. Så kræver det blot, at du eller en anden, der har hænderne godt skruet på, hakker præcist ud til dørhængslerne og palen.

7. Stram det knirkende gulv op
© iStock

7. Stram det knirkende gulv op

Med et knirkende gulv er vi ved at være ude af småtingsafdelingen - og alligevel ikke. Gulvet kan godt strammes, uden at du behøver at lægge det helt om. I så fald handler det om at finde ud af, hvor gulvet sidder for løst.

Når du har fundet de sårbare områder, kan du skrue nogle ekstra skruer i eller måske udskifte de defekte gulvbrædder. Er det ikke nok, kan en udskiftning af hele gulvet helt fjerne problemet.

8. Lydisolering af vægge
© iStock

8. Lydisolering af vægge

Isolering af væggene - eller af væggene og loftet - er en større operation. Alligevel er det et trick som nogle støjplagede familier overser. Måske fordi de ikke vil gøre indhug i gulvarealet. Hvis man for alvor er præget af støjgener, bør det ikke være et emne. De centimeter, man tager af gulvarealet i lydisoleringens hellige navn, vil nemlig komme tifold igen i form af fred og ro.