8 gode råd: Sådan skaber du et hyggeligt hjem

Vi guider dig til et hyggeligt hjem lige her.

Den store hygge-guide

Hygge er en følelse og en stemning, der nærmest er blevet et dansk nationalsymbol. Det handler om de små, lune øjeblikke, hvor vi har det rart. Men hvordan skaber du et hjem, der oser af hygge? Vi guider dig til svaret.

1. Skab bløde og indbydende siddepladser

Hyggens alfa omega er, at man kan slå sig ned og smække benene op, hvad enten det er i en blød sofa eller i hyggemøblet nr. 1: en god lænestol. Faktisk bør du, hvis du stiler efter at skabe hygge, betragte sidde-pladserne i dit hjem som små ”væresteder”, der skal være rare at opholde sig i. Her spiller en række forskellige elementer ind, som du kan læse mere om på disse sider. Men lad os begynde med møblerne: Vælg hellere store og få møbler end mange små. Det skaber helhed frem for rod. Dog er det en god idé at blande forskellige typer af møbler og arbejde med kontraster i bløde former og linjer – det gør indretningen mere personlig, end hvis du indretter dig med en stor møbelgruppe, hvor alt har samme udtryk. Et tip er også at trække møblerne ud fra væggen – for selvom man ikke skulle tro det, virker pladsen større, hvis bare du trækker møblerne lidt ud.

© H&M Home
© Fogia

2. Gruppér dine sager

Det skaber en god rytme og ro i indretningen at gruppere alt fra møbler til billeder på væggen. Det er klassisk, at man af frygt for ikke at have ting nok spreder planter og billeder på et stort område. Men det er meget bedre at gruppere det, man har. Saml for eksempel de grønne planter i en klynge, hæng billederne i grupper på væggen, og sæt småting på reolen sammen i små kompositioner med lidt luft omkring.

© Hübsch
© Sandberg

3. Invester i plaider

Hygge er en følelse, og den følelse kræver noget blødt at pakke sig ind i. Derfor hænger hygge nærmest uløseligt sammen med en plaid eller flere. Men plaider er ikke kun hyggelige, fordi de er varme. De bløder også op i indretningen, tilfører taktilitet og gør et rum mere imødekommende. En sofa kan virke nøgen og kold uden en plaid over armlænet.

© Broste
© Klippan
© Elvang

4. Gennemfør farvepaletten

Uanset hvilken farvepalet, du forelsker dig i, så er det vigtigt at gennemføre den. Både i forhold til basen i rummet, altså farven på vægge og lofter, men også i de tekstiler, du vælger at indrette med. Er du modig – og moderigtig – så mal loft og væg den samme farve.
På den måde skaber du et rum med en hyggelig hulestemning. Men mindre kan også gøre det. Det monokrome udtryk kan også skabes ved ”blot” at male vægge, lister og karme i samme nuance. Herefter skal du folde dig ud i dine valg af tekstiler, som gerne skal bevæge sig inden for nogenlunde den samme farvepalet. Er du i tvivl om, hvilken palet du skal vælge, så hold dig til naturlige materialer.

© Molteni & C
© House Doctor

5. Vær personlig

Et hyggeligt hjem afspejler de mennesker, der bor der. Arvegods, minder og genstande fra en særlig tid er med til at skabe trygge og afslappende rammer, så brug det i din indretning i stedet for at gemme det væk. Dermed ikke sagt, at du nødvendigvis kun skal have sager med affektionsværdi på hylderne, men husk også, at der ikke er noget andet sted, hvor du er mere dig selv, end når du er hjemme. Det skaber også en god atmosfære, hvis man rent faktisk kan se, at der bor nogen i dit hjem. At den bog, du læser, får lov at ligge fremme. At puden ikke nødvendigvis står fuldstændig perfekt i sofaen. Dine gæster vil helt sikkert også føle sig mere hjemme, hvis der er en afslappet stemning, når de besøger dig.

© Hübsch

6. Lad lyset sætte stemningen

Lys er en vigtig stemningsskaber, men det er en kunst at få elektrisk lys til at virke hyggeligt og naturligt. Hovedreglen er at kombinere koldt og varmt lys, og man kan fx arbejde med koldt LED-lys i kombination med en varm glødepære, så man giver sig selv forskellige belysningsmuligheder til forskellige situationer. Til det er lys, der kan dæmpes, også (og stadig) en god løsning. Placeringen af lys og lamper er også helt central, og det er godt både at have belysning i gulv og læse-højde samt i loftet.

Begræns dog brugen af spotlys – det hører efterhånden fortiden til at lyse et helt rum op. I dag skal du nærmere tænke på, hvad du vil lyse op. Oplyses en væg, kan det være, at den kaster lys på resten af rummet, og så behøver du måske ikke oplyse de andre. For faktisk kræver hygge lige så meget skygge som lys – og nuancerne gør dit hjem mere interessant.

© Nothern Lighting
© Flos with Sarfatti
© Menu

7. Vælg de rigtige materialer

Materialerne har stor betydning for de sanselige indtryk, man får, når man træder ind i et rum. Og er der noget, som hygger, så er det bløde materialer og stoflighed, men det er også en idé at kombinere matte flader med blanke genstande som fx en lysestage i messing. Den giver ilden et hyggeligt og levende genskær, som bidrager til atmosfæren.

© Wästberg
© Skagerak

8. En mat base kan bidrage til en lun stemning

En mat maling på væggen og i loftet er for tiden virkelig populært, men det matte udtryk er mere end bare en trend. Matte vægge skaber en fortættet stemning i rummet, som både er roligere, varmere og blødere. Er din mur fx malet med en kalkmaling, får du også mere spil i væggen, og det bidrager til en lun atmosfære, hvorimod en blank væg spejler rummet uden at tilføje mere.

Det samme gælder for blanke gulve, som kan virke kolde.

© Jotun
© Mass Production

Det skal du overveje:

Lysindfald

Lysforholdene i et rum afgøres af rummets retning. Sydvendte rum har meget sollys, nordvendte rum har lidt. Østvendte rum har morgensol, og vestvendte rum har eftermiddags- og aftensol. Tænk derfor over, hvordan din dagsrytme passer til lysindfaldet, og tilpas indretningen herefter. Kan du fx godt lide at begynde dagen med en kop kaffe, mens du ser solen stå op, så sørg for at sætte en god stol i et østvendt rum.

Farvetest

Farver skaber stemning i dit hjem, og hvis du planlægger at male vægge og lofter, så mal med en farveprøve, som du tester i lige præcis dit rum. Sådan får du indtryk af, hvordan farven opfører sig, når den møder rummets lysindfald.

Praktisk hygge

Funktionalitet er en vigtig forudsætning for afslapning og hygge. Klarlæg, hvilke praktiske behov du har, og planlæg indretningen herefter. Sørg for frie passager, saml ledningerne, som ofte skaber visuelt rod, og fiks de småting, du har lært at leve med. Det er lettere at hygge sig, når ting fungerer, som de skal.

Rumklang

Akustikken i et rum er vigtig for velværen. Hårde flader og højt til loftet kan give genklang i rummet, som både kan virke kold og svær at føre en samtale i. Kork og tæpper er gode lyddæmpere på gulvet, mens store, polstrede møbler og tekstiler som puder, plaider og gardiner også lægger en dæmper på rumklangen.