Vask og tør dine sarte materialer og tekstiler med AEG 8000 Serien
© AEG

3 vaskevaner du skal ændre i 2017

Laver du også disse fejl, når du vasker tøj? Se, hvordan du let ændrer dine vaskevaner, så du passer bedre på dit tøj og samtidig skåner miljøet.

Kan du huske, første gang du selv vaskede tøj? Formentlig gjorde du det ikke alene - 70 procent af os arver nemlig vores vaskevaner fra vores forældre. Og de har arvet deres vaskevaner fra deres forældre. Det betyder, at vi på nogle punkter stadig vasker, som vi gjorde i 50-erne.

Det er på tide at se på tøjvask med nye øjne. Et par små ændringer i dine vaskevaner kan have stor betydning for både holdbarheden af dit tøj og gøre en stor forskel for miljøet.

1. Vask mindre

Vi belaster miljøet mere ved vores vask af tøj og tekstiler, end selve produktionen af det gør. Den gennemsnitlige husholdning vasker nemlig op til 3,2 gange om ugen – ofte ved alt for høje temperaturer. Tænk derfor over hvor tit og hvor meget, du vasker. Nogle gange kan det nemlig være nok at hænge tøjet til luftning udenfor. Vent ellers med at vaske, til du kan fylde hele maskinen. Så sparer du på regningen og skåner miljøet.

Det svenske modebrand Whyred blev udfordret af AEG til at bryde med vores opfattelse af, hvad man egentlig kan smide i vaskemaskinen – hele deres AW17-kollektion fik nemlig en tur i AEGs nyeste maskiner lige inden showstart. Se hvordan det gik i videoen her:

2. Undgå rens

Op til 55 procent af os benytter renserier – endda uden at være helt tilfredse med resultatet. Men det involverer en masse kemikalier at sende dit tøj til rens. Kemikalier, der både forringer tekstilernes fibre og kvalitet, har negative effekter på naturen og kan være skadelige for din hud. Meget af dit tøj kan i dag blive vasket i maskiner med moderne teknologi, som klarer jobbet ligeså godt som renserierne.

3. Vask ved lavere temperaturer

Moderne vaskemaskiner og tørretumblere tilpasser i dag deres vaskeprogrammer, så de passer til lige netop indholdets materiale og vægt. Det mindsker risikoen for unødigt vandspild og giver tekstilerne i maskinen den bedst mulige behandling, så levetiden forlænges og kvaliteten bibeholdes. Det betyder også, at du kan vaske materialer som silke, uld og cashmere, som før i tiden ellers ikke kunne tåle maskinvask.

AEG 8000 serien vasker og tørrer selv de mest sarte materialer, så du kan få glæde af dem i lang tid
© Jonas Jacobsson

Det er blevet nemmere at passe på de sarte materialer

AEG har netop lanceret kampagnen #FashionWash, der opfordrer os til at vaske og købe mindre tøj. Vi slider nemlig unødigt meget på vores tøj og forkorter dets levetid ved at vaske det alt for ofte.

AEG 8000 serien består af en vaskemaskine og tørretumbler, der vasker og tørrer selv det mest sarte og delikate tøj.

Vaskemaskinen damper dine skjorter, vasker din uldfrakke og sørger for, at dit silketøj bevarer elasticiteten og farverne. Takket være ÖKOMix-teknologien bliver dit tøj vasket i dybden selv ved lave temperaturer og korte vaskeprogrammer.

Tørretumbleren tørrer din uldtrøje, uden at den krymper eller bliver slidt, og dine skjorter bliver mindre krøllede, end hvis du hænger dem til tørre. AbsoluteCare®-systemet tilpasser programmet, så tromlebevægelse og temperatur passer nøjagtigt til tøjet.

Læs alt om eksperimentet og maskinerne fra AEG på aeg.dk/carelabelproject