BREVKASSE Indretning af ny lejlighed kan være udfordrende

Hvordan skaber man ro og samling i en ny, fælles lejlighed, hvor begge parter kommer med hver deres ting? Find arkitektens gode råd her.

Kære Lone,

Vi er for nyligt flyttet sammen, og har hver især haft en del ting opbevaret på loftet grundet mangel på plads. Nu er der masser af plads, men inden vi hænger billeder på væggene, kunne vi godt bruge lidt inspiration til hvordan vi indretter vores to stuer bedst.

Første udfordring er at vi har en del bøger som gerne skal tænkes med ind i planen, vi har overvejet bogkasser på væggene, men er det så bedst at samle dem mest muligt eller hænge dem mere spredt?

Vil du foreslå at male nogle møbler i en anden farve? Det meste vi har, er gamle arvede ting, så det er et lidt tungt look, men de må gerne friskes op med maling alle sammen.

Vi er bare bange for at det bliver lidt for spraglet med for mange farver?

Derudover så har vi et tv-dilemma, vi har ikke lyst til at indrette vores stue omkring tv'et, så hvordan camouflerer vi det bedst når nu vi alligevel gerne vil have det let tilgængeligt?

Vinduet i spisestuen er vestvendt, og i den store stue er det østvendt.

Vi ser frem til at høre dine forslag og se det med andre øjne.

Vi har overvejet at fjerne "enkelt dørene" fra køkken/gang til begge stuer for at give mere vægplads, men er usikre på, om det bliver irriterende i længden at dørene mangler. Indtil nu har vi ikke haft lukket andre døre end dem til soveværelset.

Mange hilsner Jesper og Idalene

Kære Idalene og Jesper,

Det er jo altid med en del famlen, når man flytter sammen første gang. Både fordi man ikke for alvor kender hinandens hjemlige vaner, behov og grænser endnu og så selvfølgelig fordi man hver især har forskellige ting med sig, som helt sikkert betyder mere for den ene end for den anden.

Jeres typer af indbo er ikke så forskellige, men består, som du siger, mest af gamle arvesager og en del umage ting, hvoraf de to store skuffemøbler er meget dominerende i rummene.

Med de nye ting I foretager jer, handler det derfor om at få ro og mere sammenhæng.

Man kan godt male sig til en mere gennemgående stil, men lige præcis træskuffer er ikke det nemmeste at få til at fungere efter flere lag maling. Så kaster I jer ud i det, skal der virkelig slibes og rettes til, så skufferne kan åbnes og lukkes efterfølgende.

Jeg synes der er flere ting, I kan gøre, for at få mere ro over de to stuer.

For det allerførste skal I se at få malet de afsyrede døre. De virker meget massive i rummene og tager en hel masse lys og opmærksomhed. De fine fyldninger vil jo desuden fremstå rigtig smukke igen, når de er færdigmalede. Store revner fyldes med træspartel inden grunding, og så skal I slibe imellem de sidste lag blank hvid.

Om I skal droppe dørene ud til entreen, ved jeg ikke. Måske er det fløjdørene imellem de to stuer, der aldrig bliver brugt?

I spisestuen vil det give rigtig god mening at flytte den store kommode væk fra fløjdørene for at få mere albuerum og luft der. Placerer I den i hjørnet ved vinduet, får I resten af væggen fri til en række bogkasser, (hvoraf I har en allerede). Om det er nok med en enkelt række eller I skal have flere ”lag”, ved I selv bedst. Væghæng dem, det giver luft til rummet.

De to ekstra stole kan stå imellem vinduesfacade og kommode, så de kommer ud af fokus indtil I skal bruge dem.

Slagbænken er i dag stærkt petroleumsgrøn og spisebordet pink. Lad kommoden stå i sin træfarve og vælg hvide reoler, men hele væggen bag ved møblerne på den side kan fint få en frisk blågrøn, så I får kædet farverne mere sammen. F. eks. Farrow & Ball: Dix Blue.

Hvis I vil have lidt bedre siddekomfort, så skift de to klapstole ved bordet ud med to nye stole. Ikea har en kæmpefin stol, Odger, i genbrugsplast / træ, og den fås i en fin dæmpet blå, som kunne passe flot til de andre farver.

I sofastuen er det lidt sværere, da her jo næsten er kaos i stil og materialer.

Jeg kunne godt tænke mig at den store kommode kom ud, så I i stedet for kan udnytte væggen her til flere bogkasser, hængt op således at der er plads til jeres fjernsyn imellem de nederste og de øverste reolmoduler. Væggen er 145 cm bred, så her kan hænge 2 x 70 cm reoler i bredden og altså to ovenover. Det giver jer mere opbevaringsplads og gemmer fjernsynet lidt af vejen.

De nye hvide bogkasser passer fint til den lave, hvide kommode og får jeres gamle, fine standur til at træde mere frem.

Den brune sofa ser lidt træt ud og kommer måske til at blive udskiftet på et tidspunkt, og der kan I så vælge en strammere model i en fin blågrå eller blågrøn farve, der spiller sammen med farverne i spisestuen.

Væggen bagved sofaen kan også få en farve. Green Blue (også fra Farrow & Ball) vil passe fint til både (brun) sofa og spisestuens væg.

For at få samling på de meget forskellige møbler i stuen, kan I investere i et gulvtæppe, så de to lænestole og kuffert- bordet får noget fælles at stå på. Det giver både ro og hygge.

Hilsener Lone

© Lone Barslund – NU
© Lone Barslund – EFTER