Indret med skønne krukker indendørs

Skab dynamik i dit hjem med flotte krukker i forskellige former og farver.

to brune krukker på bord med blomster i
© Knabstrup Keramik

Triovasen. Med en blanding af tidligere designsucceser og nutidigt design tager Knabstrup ikke udgangspunkt i en bestemt tidsalder, men vil gerne være særegen og gå nye veje i formgivningen og glasurtyper. Det viser Triovasen, populært kaldet ”Moonfrog”, designet af Kirsten Günther, ved et utraditionelt design med tre huller i toppen fra starten af 70’erne, overhældt med en nutidig glasur. Den høje vase koster 699,95 kr., og den lave 499,95 kr.

Med brune syltekrukker, terracotta-farvede dejfade, iøjnefaldende kaffestel, krydderikrukker og tidstypiske vaser skrev Knabstrup Keramik sig fra 1897 ind i den danske keramikhistorie som en af de største producenter. Teknisk og kunstnerisk stod fabrikken stærkt med design, der excellerede i enkle, originale former og funktionalitet, samt med nyskabelser som relieffer. Og med det brede udvalg af brugskunst og kunsthåndværk af god kvalitet til rimelige priser blev Knabstrup folkeeje. Siden 1988, hvor Bjørn Wiinblad som den sidste ejer af den navnkundige keramikfabrik drejede nøglen om, har der været stille. Lige indtil nu, hvor fire partnere med en stærk baggrund i designbranchen har pustet nyt liv i de gamle keramikovne.

 skammel og vægdekoration
© Knabstrup Keramik

Vægrelief. En pioner inden for vægrelieffer kan Knabstrup bryste sig af at være, da fabrikken i 1959 startede den første produktion af stentøjsrelieffer, som snart skulle blive dens varemærke. Nye vinde blæser på Knabstrup Keramik, hvor dette vægrelief med grafisk modernitet, udviklet i samarbejde med keramiker Tina Marie Bentsen og kunstner Leise Dich Abrahamsen, samtidig har et klassisk udtryk, som kan række langt frem i tiden. Unikarelieffet koster 40.000 kr., mens de andre vægrelieffer, der findes i forskellige størrelser og farvekombinationer, koster 299,95-999,95 kr.

Keramikken som kunsthåndværk og brugskunst er stadigvæk omdrejningspunktet, kombineret med respekt for historien. Således vil de før så populære urtepotter og dejfade blive relanceret med flerfarvet glasur, sammen med originale formgivninger af vaser og kunstneriske vægrelieffer med kontrasterende glasurer og geometriske former. For ligesom tidligere vil Knabstrup udmærke sig ved et bredt sortiment, der spænder over hverdags- brugskunst, limiterede produkter og unika, men med den forskel, at der vil være en gennemgående linje af nutid og datid i tidløs forening.

grå krukker på bord
© Knabstrup Keramik

Anna-serien. Knabstrup Keramiks vigtigste kriterier er æstetik og historie, og fornemmelsen af hverdagskunst, hvilket vasen Anna, formgivet i 1960’erne, er et godt bevis på. Her er serien videreudviklet til også at omfatte lysestager og fade. Den klassiske Anna-vase koster 249,95/399,95 kr., lysestagerne 199,95/249,95 kr., fyrfadsstage 249,95 kr. og fad 399,95 kr.

– Vi har kastet os ud i et keramikprojekt, fordi vi oplever, at interessen for materialet er stor og vedvarende. Det er vigtigt for os at kunne arbejde i bredden og skabe masseproducerede funktionelle ting, som man kan bruge på bordet og i køkkenet, og samtidig vægte det dekorative og kunstneriske med limiterede oplag og unika. Den linje borger Knabstrup Keramik for, hvilket giver os mulighed for at arbejde med en historie, som vi kan genfortælle og fortsætte, forklarer administrerende direktør Karsten Madsen.

Gennem tiden har kendte keramikere formgivet for Knabstrup Keramik. Johannes Hansen var i en lang årrække kunstnerisk leder, ligesom Per Lütken, Bodil og Richard Manz var tilknyttet fabrikken, sammen med flere ungarske, tyske og svenske kunstnere. På samme måde vil nye kollektioner blive til i samarbejde med dygtige keramikere, som både tæller etablerede og unge eksperimenterende talenter – nationale såvel som internationale.

tre grå krukker i forskellige størrelser på bord
© Knabstrup Keramik

Knabstrup-vasen. En gennemgående klassiker hos Knabstrup Keramik er Knabstrup-vasen fra 1940’erne, som hvert år vil komme med en ny glasur på sin elegante form. I den første kollektion vil det være nordiske farvetoner, som kan blandes med hinanden. En lille vase koster 199,95 kr., mellemstørrelsen 349,95 kr. og den store vase 499,95 kr.

– For at understøtte det historiske element har vi valgt at relancere nogle af Knabstrups klassikere, som Knabstrup-stellet, der er designet af Johannes Hansen. Da vi har villet skabe en produktion med kant, som udfordrer det eksisterende, har vi samarbejdet med keramikduoen Clib Klap om Plateau-vasen. Her er noget af serien lavet som unika og i et begrænset oplag på 300 vaser, for vores ambition er at kunne tiltrække dygtige keramikere og være deres førstevalg som samarbejdspartner, hvis de vil tænke bredere, samtidig med, at de kan bevare deres kunstneriske integritet. Hos os kan alle keramikere byde ind på opgaver uafhængigt af om de er selvstændige eller nyuddannede. Lige nu samarbejder vi med Glas- og Keramikskolen på Bornholm, og har allerede fået etableret en god dialog med flere af de nyuddannede keramikere, også fra udlandet, som sagtens kan blive en del af kommende kollektioner, som skal have en genkendelighed som værende "knabstrupsk", fortæller Karsten Madsen.

gulvkrukke i blå
© Knabstrup Keramik

Plateau. Vasen Plateau er udviklet af duoen Clib Klap, der består af keramikerne Claire Maria Lehmann og Iben Harboe, som har stampet vasens form med en gammel hegnspæl, der skaber originale og unikke glasuraflejringer på lerets forskellige niveauer. Vasen er lavet som en stor unika, limited edition på 300 stykker og en mindre volumen-produceret serie. Unika-vasen koster 47.000 kr., og limiterede vaser står til 2999,95 kr., mens de mindre vaser, som findes i to størrelser, koster 449,95 kr. og 599,95 kr.

Knabstrup-stellet. Knapstrup-stellet, designet af Johannes Hansen, var det første stentøjsstel, som Knabstrup producerede i perioden 1966-1972. Med den halvriflede kant, reaktive dybe havgrønne glasur og stilrene udtryk har det bevaret en tidløshed, som kunne det være produceret i dag. Det nyeste indslag til serien er keramiske termokopper til 199,95 kr. og tallerkenerne til 169,95-249,95 kr. De dybe tallerkener og krus fås også med hvid glasur.

Syltekrukker og Dejfade. At fermentere, sylte og ligge i lage er populært i de moderne køkkener, og på den måde møder syltekrukkerne fra 1914 hverdagens behov. I stedet for asier, rødbeder og marmelade kan krukkerne også bruges til planter og køkkenredskaber. Serien rummer fire forskellige størrelse med priser fra 149,95-349,95 kr. Dejfadene har historisk været en del af Knabstrups produktion siden 1907 og kan i dag betragtes som en klassiker, hvor de i køkkenet kan bruges til at røre dej og fars, ligesom de kan anvendes som rustikke serveringsfade. Fås i grå, lys blå og terracotta i fire forskellige størrelser, 69,95-249,95 kr.