indretning
© Getty Images

Hvordan indretter vi bedst vores tilbygning?

Familien Møller i Ølstykke har fået tilladelse til at lave en tilbygning til deres hus, men hvordan får de belyst alle værelser og opfyldt deres ønske om god opbevaringsplads? BO BEDREs indretningsarkitekt har et forslag.

Kære Lone

Gode råd modtages! Vi har endelig fået tilladelse til at bygge ud, godt 80 kvadratmeter tiltrængt værelsesafdeling, som gør, at vi så også kan bygge det eksisterende hus om og få et større køkken-alrum og stueplads.

Der er en enkelt servitut, som gør, at vi ikke må sætte vinduer i den kommende facade mod nord, fordi vi ligger tæt på naboejendommen, så vi har selv svært ved at se, hvordan vi får belyst alle værelser. Vi må bygge 2,5 meter fra skel.

Vi håber, du har et godt forslag, så vi får tre fine værelser og et godt badeværelse. Opbevaringsplads er også højt på ønskelisten.

Mange hilsener fra Familien Møller i Ølstykke

Lone Barslund plantegning
© Lone Barslund

Kære Familien Møller

Hvis vi udnytter den lovlige afstand til skel, kan I med fordel forskyde tilbygningen i forhold til hovedhuset (der ligger 4,5 meter fra skel), så der bliver 2 meter fri facade, hvor der kan isættes et bredt vinduesparti med dør mod øst i det ene værelse, og samme i det andet værelse mod vest.

I skriver ikke noget om udformning på tilbygningen – om den bliver med sadeltag og hældning eller et fladt tag, så afhængigt af det, kan I overveje et ekstra lysindtag i de to børneværelser i form af ovenlys placeret ud for vinduespartierne.

Nordvendt ovenlys er det bedste lys og giver heller ikke for megen varme fra sig.

Soveværelse og bad får vinduer med eller uden udgangsmulighed mod syd. Soveværelset har jo også en væg/facade mod vest, men det vil give en masse ophobet varme, som I ikke skal bruge til noget i et soverum. Ved at placere sengen op ad den vestvendte væg, får I desuden en lang, ubrudt væg til skabe, så I får den opbevaring, som I ønsker og et fornuftigt gangareal i rummet.

Børneværelserne er demokratisk ens indrettet med god garderobeskabsplads bag dørene.

I fordelingsgangen er der isat havedør for enden, der giver lys og et fint gennemgående kig, når man kommer fra hovedhuset.

Mener I, at det er tilstrækkeligt med udgang til haven fra værelserne, kan I i stedet for havedøren bruge enden af gangen til opbevaring ved at lukke og indrette et depotrum.

Og så er der indrettet to brede skabe i gangen, for eksempel til fælles linned, håndklæder, lager af toiletpapir osv.

Bedste hilsener Lone

Lone Barslund

Lone Barslund

Lone Barslund er bygningsarkitekt og har indrettet alt fra boliger til virksomheder. Hun har en omfattende viden om – og erfaring med – både indretning og ombygninger af private hjem.

 Lone Barslund har rådgivet BO BEDREs læsere i over 20 år.