Hvor ofte skal du udskifte møbler?

Alle ved, hvor lang holdbarhedstiden er for en liter mælk, Men hvor lang er den egentlig for møbler? Se udløbsdatoen for 7 møbler og andet inventar i din bolig.

Hvor lang tid holder møbler

Mælken holder 2-3 dage efter åbningen. Et rugbrød kan måske klare sig en uge. De udløbsdatoer er, hvis ikke børnelærdom, så almindeligt kendte.

Møbler og andet boliginventar er ikke forsynet med en sidste salgsdato. Noget kan leve i hundrede år og mere endnu, men det er undtagelsen. De fleste ting trænger til at blive udskiftet på et eller andet tidspunkt, og det er ofte efter kortere tid, end man går og tror.

Her er udløbsdatoen for 7 almindelige møbler og andet inventar til boligen.

1. Madrasser

Madrasser får tæsk af deres ejermænd i cirka en tredjedel af døgnet. Det er meget at byde et bløddyr som en madras. Derfor kan en madras hurtigt trænge til udskiftelse efter forholdsvis få år.

Madrasser er forskellige. Nogle er udtjente før andre. Regn ikke med mere end 5 år til en futon og 7 år til en springmadras.

2. Sofaer

Der er en god grund til, at sofaer fylder op i storskraldrummene og på genbrugsstationen. Præcis ligesom som en madras får de masser af tæsk i løbet af en dag.

I modsætning til en madras er de dog ikke betrukket med linned, og folk har det også med at snacke i sofaen. Regn ikke med en levetid på en sofa på mere end en 7- 15 år - afhængig af kvalitet.

3. Gulvtæpper

Et gulvtæppe bliver ustandseligt trådt under fode. Det kan slide et billigt tæppe op på et år. Mere slidstærke gulvtæpper holder 5- 15 år. High-end tæpper i den dyre prisklasse kan måske holde i op til 15-25 med den rette pleje.

4. Vaskemaskine og tørretumbler

Det løser desværre ofte sig selv med udskiftning af hårde hvidevarer. Procentdelen af maskiner, der bryder sammen efter mindre end 5 år er i hvert fald ifølge Ingeniøren.dk stigende - fra 3.5 procent i 2004 til 8.3 procent i 2012.

Selvom din maskine lever længere end fem år, så skal der ikke gå alt for mange år, før du bør overveje at udskifte den. Henimod slutningen af maskinernes levetid har vaskeevnen og tørreevnen det med at aftage.

5. Badeforhænget

Badeforhæng kan vaskes og plejes, men de udsættes alligevel for et skybrud flere gange dagligt. Det kan slide på selv den bedste, og mug og skimmel sætter sig hurtigt på forhænget. Går du op i at holde badeværelset rent og sundt, er det bedst at udskifte det efter 3-12 måneder

6. Hovedpuder

Hovedpuder skal jævnligt vaskes eller renses. Hvis du sørger for at pleje og vaske dem, holder de måske i op til 3 år. Forsømmer du dette, bliver puden ubehagelig og ikke særlig lækker efter cirka et halvt år.

7. Bademåtten

Din bademåtte lever også livet hårdt. Mere end et år til toskal du næppe regne med, at den vil kunne holde sig lækker.

Kilde: Elle Decor