Her er dit nye gulv: Få styr på alt fra patinerede planker til fornemme fliser

Et gulv skal være til glæde for både fødder og øjne, enkelt at gøre rent og helst holde længe. Kravene er mange, og det samme er valgmulighederne. Vi giver dig overblikket.

Gulvet er et af hjemmets største og vigtigste valg. For et smukt og holdbart resultat er der flere hensyn, der bør overvejes, før man lægger nyt eller henter et gammelt frem. Først skal man kortlægge brugen af rummet. Entreen er udsat for meget trafik og kræver et slidstærkt underlag, der er nemt at gøre rent. Det samme gælder for køkkenet, hvor underlaget ofte er udsat for pletter og høj aktivitet. Badet kræver omvendt et gulv, der tåler møde med vand, mens et væg til væg-tæppe i soveværelset kan føles godt under fødderne, når man svinger dem ud af sengen om morgenen.

– Materialets æstetik og tekniske kvaliteter er vigtig. Penge er et andet aspekt, og dyrt behøver ikke altid at betyde bedre. Oplevelsen af materialet er også vigtig at tage stilling til. At gå barfodet på et trægulv føles bedre end at ligge på et betongulv og lege med små børn, fortæller Malin Skjelland Eriksen, der er indretningsarkitekt i Romlaboratoriet i Oslo.

Et gulv er med til at bestemme oplevelsen af hjemmet. Ens gulv i alle rum skaber en fin helhed, mens forskellige materialer i samme rum kan definere brugsområder. Et åbent alrum kan fx deles ind i zoner med keramiske gulvfliser i køkkenet og parket i resten af rummet.

Gulvet har også stor betydning for hjemmets atmosfære. Betongulv giver et råt og industrielt udtryk, hvor brede planker i massivt træ føles lunt og eksklusivt. Med fliser og stenplader i forskellige størrelser, mønstre og behandlinger kan man skabe sin helt egen signatur. Vigtigt er det alligevel at huske, at et gulv skal holde længe – også visuelt. Det bør derfor kunne overleve mange møbler og trendskift.

Det kolde, nordiske klima gør det lune træ til en klar favorit i de este hjem, men der findes også andre materialer, der er værd at kigge på. I denne udgave af Indretningsskolen ser vi på gulvtyper, og hvad der egner sig bedst i de forskellige rum.

Therese Huseby Nyen

PLANKER MED PATINA

Det danske familieforetagende Dinesen har leveret lækre, tidløse trægulve af høj kvalitet siden 1898.

– Gulvet er rummets vigtigste element. Det skal kunne tåle skiftende indretninger og fortælle noget om de mennesker, der bor i huset, siger Therese Husby Nyen.

Et gulv af massivt træ er lavet til at holde i generationer, og jo bedre man er til at passe på det, desto pænere bliver plankernes patina med årene.

– Vi anbefaler behandling med sæbe og olie alt efter gulvets formål og ønskelige udtryk. Hyppigheden af plejen afhænger af, hvor meget trafik og slitage gulvet udsættes for.

På Saatchi Gallery i London bruges vores gulv af mere end en million besøgende hvert år. Det er vigtigt at holde øje med, at overfladebehandlingen ikke slides igennem.

brede Dinesen planker

Træ har længe været en vigtig grundpille i nordisk indretning, og ifølge Therese Huseby Nyen er det ikke noget, som ser ud til at ændre sig foreløbig – snarere tværtimod.

– Vi ser stor interesse for træ som det bærende element i indretningen. Arkitekter bruge massivt træ til gulve og vægge, og vi ser møbler, der laves af samme type planker som gulvet. Det giver et enkelt helhedsindtryk og gennem- tænkte løsninger med fokus på kvalitet.

Dinesen trægulv med stort sildeparket

TIDLØST TRÆ

Træ, enten massivt træ eller parket, er et klassisk gulv med en behagelig, taktil overflade, der egner sig til alle rum med undtagelse af badeværelset. Et godt trægulv holder i generationer, og de forskellige mønstre og trætyper kan give gulvet varierende udtryk.

– Et massivt trægulv er et naturligt materiale med lang levetid, når det vedligeholdes rigtigt. Gulvet kan slibes ned flere gange og har gode lyddæmpende kvaliteter. Parket kommer i alle prisklasser, udførsler og kvaliteter, hvor massivt træparket har et tykkere trælag end lamelparket og er bedre til at dæmpe trinlyden, forklarer Malin Skjelland Eriksen.

Eg og fyr er blandt de mest brugte træsorter, men der findes også fine varianter i gran, ask, ahorn, birk, kirsebær, valnød og bambus.
– Vores anbefaling er at bruge naturmaterialer af god kvalitet. Ikke efterligninger som laminatgulv med trælook, der er tynde og sårbare. Det er vigtigt at tænke på bæredygtighed og miljøet, fortæller Malin.

HALVHÅRDE FLADER

Halvhårdt gulv som vinyl, linoleum, kork og gummi egner sig godt til områder, der kræver høj slidstyrke og renlighed, fx i gangen eller køkkenet. De er bløde og behagelige at gå på og har god lyddæmpende effekt.

Kork, som kommer fra selve korkegen, kan lægges på de fleste overflader. Det giver et naturligt udtryk og er både lunt og behageligt at gå på. Linoleum, en britisk opfindelse fra 1860, er i lighed med kork forankret i naturlige materialer, mens gummigulv og vinylbelægning hovedsagelig består af syntetiske stoffer. Af de halvhårde gulve er vinyl det eneste, der anbefales til vådrum. Halvhårde gulve kommer i alle mulige farver og mønstre, så chancen for, at du finder noget, du kan lide, er stor.

GRUNDSKOLE I GULVE

Uanset hvilket gulv man skal lægge, er der visse ting, man må tage stilling til først. Hvilket rum skal gulvet bruges i? Hvilket udtryk skal gulvet skabe i rummet, og hvordan er akustikken? Hvordan er underlaget, og ikke mindst, hvad er budgettet?

HÅRDT GULV

Ændringer i vejret påvirker det levende træ. Luftfugtigheden gør, at træet trækker sig sammen og udvider sig, og over tid kan fugerne mellem brædderne bryde op, specielt på gulv med planker i massivt træ. Det er også grunden til, at man ikke skal lægge fliser eller natursten på træ, da døde materialer kræver stabilitet. Et godt underlag til fliser er gipsplader, spartel eller beton.

Skal man lægge trægulv på vandbåret eller elektrisk gulvvarme, må man først tjekke, at gulvet er egnet til det formål. Det er også vigtigt at tænke på underlagets isoleringsevne. Har man gulvvarme, skal man vælge et underlag med lav varmemodstand. Høj varmemodstand egner sig i kælderen eller i rum, hvor man vil isolere for kulden på undersiden.

Når det gælder overfladebehandling af træ, findes der ifølge Malin Skjelland Eriksen mange muligheder.

– Olie varetager flere af træets naturlige egenskaber som varme og materialeudtrykket, og gør, at gulvet kan repareres lokalt. Lak lægger sig som en film på træet og beskytter noget mere, men kan være vanskelig at reparere ved 'sår' og gør, at træværket opleves koldere. Der findes også flere hårdvoksolier, der fungerer som en mellemting.

HALVHÅRDT GULV

Halvhårdt gulv som vinyl, linoleum, kork, syntetisk belægning og gummi kan lægges direkte på undergulvet, så længe det er plant, tørt og fast. Følg producentens anvisninger, når det skal lægges og gøres rent, og vælg puder til møbelbenene, der ikke misfarver eller bidrager til ridser og slidtage.

BLØDT GULV

Før man lægger et heldækkende tæppe, skal man tjekke, at underlaget er tørt, jævnt, rent og stabilt. Tæpper kan lægges på et gulv, der ikke er skadet, og tæppet bør være i rumtemperatur, når det lægges for at opnå det bedste resultat. Men forhør dig altid med fagkyndige, før du går i gang.

Tæppe fra MODULYSS

Det er et par årtier siden, vi kastede væg til væg-tæpperne i containeren, men nu kryber de ind på vores gulve igen. Det kan virke, som om at den lille pause har fået os til at huske, hvor behagelige og lunende tæpper faktisk er.

– Tæpper er bløde, varme og støjdæmpende. De har brug for hyppig rengøring og kan være sårbare for pletter, men de er gode at lege på, fortæller den norske indretningsarkitekt Malin Skjelland Eriksen.

Tæpper opfanger og holder på støvpartikler, til de bliver gjort rene. Heldækkende tæpper kommer både i tuftede og vævede varianter og egner sig godt i soveværelset og stuen.

Tæppe fra MODULYSS

BETON OG STEN

Beton giver hjemmet en industriel og rå atmosfære og kan pudses og poleres, til man opnår det udtryk, man ønsker. God overfladebehandling er vigtig for at beskytte imod pletter.

Marmor og andre stentyper giver også otte, naturlige gulve. Terrazzogulv, baseret på en gammel teknik, hvor stenbidder i forskellige størrelser og typer blandes i beton, giver en spændende effekt, mens epoxygulve kan være en mulighed, hvis man ønsker et slidstærkt gulv, der er nemt at rengøre.

Fælles for beton- og stengulv er hårdheden. Noget som hurtigt kan gå ud over ryggen i de rum, hvor man tilbringer meget tid på det, fx i køkkenet. Før man lægger tunge gulve, er det også vigtigt at undersøge, om undergulvet kan bære det.

BETONGGULV, CARL HANSEN & SØN
FLISER FRA FIRED EARTH

KERAMIKFLISER

Keramiske fliser åbner for et væld af udtryk, uanset om man ønsker et mønstret gulv eller et mere neutralt. Fliser egner sig særlig godt i badeværelset, indgangspartiet og køkkenet.

– Keramiske fliser kan være vanskelige at rengøre afhængig af ruheden. Man vælger gerne iser med lidt ruhed i områder, der kan blive glatte af vand. Fugerne er sårbare og bør imprægneres, før de kan modstå skidt, misfarve og frakturer. Men keramiske iser har lang levetid, fortæller Malin Skjelland Eriksen.

FLISER HOS GUBI

GODE GAMLE GULVE

Som ansat i arkitekt- og interiørfirmaet Romlaboratoriet i Oslo har indretningsarkitekt Malin Skjelland Eriksen lang erfaring med indretning af både privatboliger og offentlige bygninger. Selvom forskellige gulvmaterialer har gode egenskaber og særpræg, giver nye materialer, overfladebehandlinger og tekniske kvaliteter endnu flere valgmuligheder. Og vi kan godt være mere dristige, når vi vælger gulv, mener Malin Skjelland Eriksen.

– Folk virker fx skeptiske ved at mikse forskelligt slags træ. Det, tænker jeg, er helt unødvendigt. Man kan udfordre normerne lidt. Men når det er sagt, så lægger man selvfølgelig ikke parket på badeværelsesgulvet.

Selv holder hun af naturmaterialer i gode kvaliteter, som er et omkostningse ektivt, holdbart og bæredygtigt valg til gulvet.

– Et gulv af god kvalitet, der vedligeholdes, forbliver pænt i generationer. Tænk bare på alle de fine træ- og flisegulve, der ligger i de gamle huse. Et massivt trægulv overlever os alle sammen. Jeg har akkurat pudset mit 112 år gamle stuegulv ned, og efter nogle omgange med olie er det klart til de næste hundrede år. God kvalitet behøver ikke være dyrt. Der findes gode gulve til de este pengepunge.

Gulve i eg, og gerne i hvidlige versioner, har været en klar favorit de sidste år.

– Gulv kan være en stor investering, så jeg tror, at det neutrale og naturlige i stor stil også vil dominere i fremtiden.

MØNSTER I GULVET HOS &TRADITION

MØNSTERMIKS

Uanset hvilken type gulv man vælger, kan man sætte egen signatur på slutresultatet ved hjælp af mønstre. Træplanker og marmorfliser tager sig godt ud i sildebensmønster, og ifølge Dinesens Therese Husby Nyen kan små variationer være alt, der skal til for at give hjemmet særpræg.

– Brede planker i hele længder giver et enkelt og stilrent udtryk, men af hensyn til budgettet kan det være klogt at vælge smallere planker i sekundære rum. På den måde udnytter man også hele træet, og man kan tilføre et rum ekstra personlighed ved at bruge forskellige bredder i samme gulv.

Trægulv fra TARKETT
Gulv fra Dinesen
BISAZZA gulv

MALEDE OVERFLADER

De este vælger et neutralt gulv, fordi gulvet skal holde længe. Og har man et trægulv, der trænger til forandring, er maling en god løsning.

– En runde med en pensel og farve kan gøre en stor forskel. Maling og farve er både reversibelt og relativt overkommeligt. Du kan selvfølgelig ikke pudse et gulv i det uendelige, men man kan gøre meget ved et massivt trægulv. Flotte farver, malede mønstre eller et lakeret trægulv er utrolig fint, siger Malin Skjelland Eriksen.

Malet trægulv fra Jotun