Haves: Ny lejlighed - Ønskes: Plads til børnebørn

Helene og hendes mand overvejer at købe en ny lejlighed, men de har ét krav: Der skal være plads til overnattende børnebørn. Se, hvordan BO BEDREs indretningsarkitekt løser det problem.

Kære Lone,

Vi overvejer at købe en lejlighed og vil høre dig om følgende:

Vi skal til hverdag kun bo to personer i lejligheden, min mand og jeg . Vi har dog en stor familie. Vi ses ca. en gang om måneden. Vi kan være fra 8- 15 personer.

Ofte har vi overnattende gæster fra Jylland samt vore børnebørn. Det er derfor, jeg gerne vil have 3 soveværelser

Jeg har selv gjort mig nogle overvejelser om, hvilke muligheder, der kunne være, men er usikker på hvordan det vil fungere i praksis.

Jeg forestiller mig, at stuen kunne deles i to, således at hvert rum får et vindue. Det vil vel give plads nok til en dobbeltseng i hvert rum?

Det vil halvere stuen, og som jeg kan regne mig frem til, vil det være ca. 13 kvadratmeter tilbage af den oprindelige stue. Det vil vel være nok plads, hvis jeg skal dække op til 15 personer ?

Jeg kunne tænke mig at gøre køkkenet større, således at jeg fjerner væggen og lægger entréen sammen med køkkenet. Jeg er usikker på om jeg helt kan fjerne døren og den væg, som døren sidder i for enden af gangen. I det større køkken vil jeg gerne have plads til både højskabe, vaskemaskine, tørretumbler og et bord til ca. 4 personer .

Det skal lige tilføjes, at køkkenet er nyt med nye hårde hvidevarer. Det er helt hvidt .

Badeværelset er utidssvarende, og desværre er bygningen fredet, så der er ikke så meget at gøre. Jeg kunne dog godt tænke mig at få vaskesøjlen lagt ind under køkkenbordet og at tage lidt af gangen til badeværelset, så det kan give lidt luft og plads i badeværelset.

Måske plads til et badekar.

Ved at tage lidt af gangen håber jeg at kunne få skabe til toiletartikler, håndklæder o.lign.

Gangen forestiller jeg mig at beholde, da det fortsat skal være med garderobeskabe og afsætning til fodtøj.

Håber du kan se nogle muligheder i lejligheden.

Venlig hilsen Helene

Kære Helene,

Det er en dejlig rummelig lejlighed men med den udfordring at den kun er belyst fra ydersiderne samt altan-enden i vinkelstuen, og intet dagslys fra den lange indvendige side, så det begrænser tingene og gør dit eget forslag ret vanskeligt at udføre, da en spisestue uden dagslys absolut ikke er en mulighed.

Det vil sige at din idé med at dele stuen op i to smalle rum med hver sit vindue ikke dur. Det vil give 186 cm bredde pr rum når der trækkes en ny vægtykkelse fra. Og en indvendig afdeling helt uden dagslys.

Jeg vil i stedet foreslå at I ændrer på det eksisterende soveværelse og rykker væggen så der bliver plads til et lille værelse og så en mindre stue ved altanen som kan bruges som stue og ekstra gæsteværelse med mulighed for opredning til gæster og børnebørn. Den store stue ved køkkenet indrettes som vist med sofagruppe og spisebord, hvor der er rig mulighed for at sidde op til 16, hvis I rykker bordet lidt væk fra sofaen. En siddeplads fylder 60 cm, så et bord med plads til 7 på hver side fylder derfor 420 cm.

Du har skrevet en masse omkring badet og en evt. ombygning dér, og der synes jeg at I skal beholde rummet som det er uden vaskesøjlen; I kan i stedet købe en kombi- maskine med tørring i, så der kun skal findes plads til en ekstra maskine i køkkenet. Den gode gang med alle skabene er guld værd, så den ville jeg ikke begrænse eller i det mindste tage så lidt fra den som muligt.

Bedste hilsner, Lone